En smak av paradis

Puligny-Montrachet gir noen av de lekreste hvite burgunderne. Men akk, til hvilke priser. Det er imidlertid muligheter også for de litt mindre budsjettene.
Aase E. Jacobsen
06 September 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ch. du Puligny-Montrachet er noe så sjeldent som et "ekte" 1600-talls slott i Burgund. Og som seg hør og bør er slottet omgitt av vinmarker selv om det ligger midt i "byen".

Røverkjøp
Denne vinmarken som heter Le Village, gir til tross for at den ikke har annen status enn AOC Bourgogne Blanc en veldig god vin, kalt Clos du Château, for pengene.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og nå er den tilgjengelig i en meget vellykket 2004-utgave.

Mens du må ut med 348,50 for "kommuneutgaven" av Puligny-Montrachet 2004 fra samme produsent (Puligny-Montrachet 2004 (55045)), får du altså denne for to hundrelapper. Et røverkjøp siden den både har veldig god puligny-karakter (lime, kalk og flint) og samtidig har nok materie til å utvikle seg videre i minst fem år til.

Legendarisk innflytelse
Forskjellen på de to er at vinmarkene på "flata" ved slottet har dypere jordsmonn og gir tidligere modne viner. Dessuten er vinstokkene yngre. Kommunevinen har dessuten elementer fra premier cru-vinmarken Les Chalumeaux som gir ekstra slanke og elegante, men ikke mindre sterke viner.

Slottets viner er signert Etienne Montille, sønn av legendariske Hubert de Montille som etter hvert har overlatt ansvaret for familiens rødvinsdomaine i Volnay til Etienne.

Både økologisk og biodynamisk
Han overtok imidlertid styringen på Puligny-slottet som for øvrig eies av Jean-Baptiste d'Esdouhard, borgermester i Beaune, allerede i 2001. Men det er først fra 2004 at hans forbedringstiltak har gitt effekt. Hvilket våre to viner er tydelige bevis på. At årgangen ga veldig god og ren frukt var sikkert ingen ulempe.

Tiltakene innebar blant annet bedre rutiner i vinmarkene som i dag bearbeides både økologisk og biodynamisk.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her