Enhver vinkjeller bør ha slik vin
(Trond W. Andersen)

Enhver vinkjeller bør ha slik vin

Cornas er for mange kongen av syrah fra Rhône, og Alain Voge er en av de sterkeste navnene i denne klassen – med en spesiell historie.

  Foto: Trond W. Andersen

De siste årgangene har gitt store muligheter for å skaffe seg en solid samling av cornasvin. 2014, 2015 og nå 2016 byr på svært høy konsentrasjon og strålende uttrykk for denne helt spesielle delen av Rhône. Når 2017 kommer om ca ett år, blir volumene betydelig mindre, og det kommer garantert til å gi seg utslag i økte priser.

En av mine favoritter er Alain Voge, og deres Cornas Les Chailles. Den er nemlig den som er mest tilgjengelig hva volum og pris angår. Nå er den her i 2016-utgave som er intet mindre enn et strålende uttrykk for Cornas med god mineralkarakter, intenst bjørnebærpreg, stor konsentrasjon og godt med tanniner. En vin for kjelleren som tåler 12 år. Uten problemer. Faller du for fristelsen i dag, gi den et par timer i en karaffel og sørg for å ha vilt med god saus til.

Den får druer fra ulike parseller i den nedre delen av skråningen rett ovenfor Cornas by. Alderen på plantene er 40 år, og en tredel kommer fra den kjente cru-en Chaillots som har fått navn etter steinene (cailloux) som kjennetegner det oppsmuldrete granittjordsmonnet her.

Kombinasjonen av høy modning for syrahdruene, fem ukers uttrekkstid uten hele klaser og 18 måneder i brukte fat kunne ha gitt en mastodont, men så skjer ikke.

Fra toppen av Cornas-åsen hvor Alain Voge har nyere beplantete parseller. Foto: Philippe Mesa

Cornas ligger midt mellom Nord- og Sør-Rhône og har derfor det beste av begge deler når det kommer til klima, vegetasjon og terroir. Selvsagt er klimaendringene merkbare med økende alkoholprosenter, men som stadig flere, er Alain Voge fra 2016 sertifisert økologisk og biodynamisk.

Uvurderlig redningsinnsats

- Vi lar uansett årgangen snakke for seg, sier Lionel Fraisse som siden i fjor høst har vært ansvarlig for å føre tradisjonene til denne produsenten videre. Det gjør han med stor ærefrykt, for både Alain Voge og Alberic Mazoyer som overtok ledelsen i 2004, har gjort et stykke arbeid det står stor respekt av. Deriblant konverteringen til øko-bio som Alberic satte i gang med umiddelbart. Når Alberic nå er pensjonist, er det Lionel som tar beslutningene, men Alain Voge som nærmer seg 80 år, og har slitt med betydelige helseproblemer siden 1990-tallet, er fortsatt innom daglig. 

Les mer om Cornas her

At Cornas er der appellasjonen er i dag, er mye takket være Alain. Han tok over familievingården i 1965 da faren brått døde, og takket være en uoverensstemmelse med en negociant, tok han hånd om tapping av vinen sin selv. Det var et lykkelig valg. Men utover 1970-tallet økte presset på området ved at vinbønder forlot vinmarkene og ønsket å tilby areal til eiendomsutviklere. Alain ble en forkjemper for å bevare og videreutvikle Cornas og naboen i sør, St Peray. Det krevde så mye engasjement at han måtte avvikle sidegeskjeften med salg av frø og stiklinger og kun satse på druedyrking.

Lionel Fraisse i vinmarken. Foto: Philippe Mesa

Lionel har altså kommet til dekket bord, men hans relasjon til Alain Voge er ikke av ny dato. Onkelen var bestevenn med Alain, og Lionel fulgte som barn på 1970-tallet ofte i hælene på onkelen i vinmarkene i St Peray.  

- På den tiden var så vel Cornas som St Peray nesten utradert med bare 50 hektar igjen i St Peray, så foreldrene mine insisterte på at jeg skulle få en utdannelse, ikke bli vinbonde, forteller Lionel som likevel valgte en vinrelatert teknisk yrkesvei, og siden 2012 har han jobbet for Alain Voge.

Onkelen som ikke hadde barn, overlot driften av sine 4 hektar i St Peray til Alain Voge i 1995. Det er utgangspunktet for lanseringen av St Peray Fleur du Crussol i 1999, en vin laget av de aller eldste marsanne-stokkene og som i 2014-årgang er en veritabel kraftpakke.

 

Debuterer alene med 2017

For salg nå i Norge er St. Peray Ongrie 2016. Den får druer fra en historisk vinmark i St Peray rett ovenfor landsbyen, med 50 år gamle vinstokker. Jordsmonnet har mye leire som holder på fuktigheten. St Peray Ongrie het tidligere Cuvee Boisee, fremstilt i sin helhet i barrique, og da den ble lansert i 1987, bidro den til å revolusjonere St Peray som vinstil og ikke minst sette området på vinkartet igjen etter et lengre fravær. Andelen ny eik er nå 15-30 prosent og tiden i fat er 13 måneder.

2016-årgangen er både rik, kompleks og superkonsentrert, men også friskere enn 2015 som med 14 prosent alkohol, minnet mer om en hvit Hermitage enn en St Peray. Marsanne er en syresvak drue og i varme årganger, som 2015 og 2017, viser den friskhet på en annen måte, særlig gjennom den saltaktige karakteren, som sammen med strukturen i vinen sørger for et langt liv i kjelleren.

Se alle Alain Voge-vinene her, inkludert en spennende musserende vin

2017 blir derfor Lionels debut på egen hånd, både for St Peray og Cornas, men vi må vente enda et år på å smake hvordan han har tolket dette året. 2017 var nemlig en utfordrende årgang, på grunn av en kald juni som ga dårlig fruktsetting, som kom på toppen av en allerede svak blomstring fulgt av veldig varm og tørr august. Resultatet er svært lav avling (40 prosent ned) og en Sør-Rhône-aktig profil på vinene.

Muskelkraft fra hest og mennesker er det eneste som duger i disse bratte vinmarkene, samt også enklere mekanikk som vinsjer. Foto: Philippe Mesa

– I 2017 opplevde vi for første gang å ha en tank med syrah som holder 15 prosent. Men fra vinmarkene i skråningene får vi likevel veldig god balanse i denne årgangen, kan Lionel love.

Varmen i 2017 kjennes best på Côte du Rhône Les Peyrouses 2017 som er den eneste vinen fra Alain Voge delvis laget av kjøpte syrahdruer fra andre deler av Rhône. Resten er Cornas-druer fra de yngste (inntil 10 år) vinstokkene.

Utsikten fra Rive Droite (høyresiden sett mot sør) mot Rhone-elven og Alpene i bakgrunnen er formidabel. Foto: Philippe Mesa

De aller eldste Cornas-vinstokkene gir lekre Cornas Vieilles Vignes (60 år) og praktfulle Cornas Les Vieilles Fontaines (80 år) som har vært kjøpt inn til spesialpolet tidligere. Om de kommer igjen vil høsten vise.

Mens Alain får ærene for å ha reddet området fra «undergang» på 1960- og 70-tallet, hyller Lionel innsatsen til Alberic Mazoyer når det kommer til overgangen til økologisk dyrking. Det er nemlig en stor utfordring i Cornas på grunn av de bratte skråningene hvor mekanisering er nærmest umulig. Her er det bare muskelkraft som duger. – Det er særlig arbeidet med jordsmonnet som er krevende, forklarer Lionel.

Det er fraværet av nitrogen i den oppsmuldrete granittjorden som skaper problemer. Siden gress forbruker mye nitrogen (for å bli grønt), må det fjernes, og siden de med økologisk/biodynamisk drift ikke bruker ugressmidler, må mye gjøres for hånd eller ved hjelp av veldig gammeldagse hjelpemidler.

– Men vi tror fullt og fast på denne måten å drive på siden det gir vinene mye mer energi enn før omleggingen, sier Lionel.

Han håper selvsagt at det i framtiden vil komme hjelpemidler som letter arbeidet i vinmarkene. De er i dag ni fulltids ansatte på 13 hektar og det er mye sammenlignet med en tilsvarende vingård i et flatere landskap. – Dette er både vår styrke og svakhet, for våre ansatte gjør en uvurderlig jobb når det kommer til å kjenne til arbeidet og ikke minst forholdene i våre vinmarker, sier Lionel avslutningsvis.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Dom. Alain Voge Les Chailles 2017

Produsent:
Alain Voge
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Nord
Pris:
439,00 kr
Varenummer:
7926301
94 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Dom. Alain Voge St. Peray Ongrie

Produsent:
Alain Voge
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Nord
Pris:
359,00 kr
Varenummer:
7911001
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen