Drikke
Et av Sør-Frankrikes aller beste kjøp

Et av Sør-Frankrikes aller beste kjøp

Nyhet i basis i januar. Her er det bare å fylle opp månedens kvote. Du får mye vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2015 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique 2013 (19004)byr på usedvanlig mye vin for pengene. Vi snakker om en vin med en konsentrasjon som du vanligvis må opp i et par hundre kroner for å oppleve. Den har gode tanniner og flott mørk frukt. En super vin til gode kjøttretter, også bedre viltmiddager.

Satser på gamle planter

Dessuten holder den fint mange år i kjelleren. Ollieux Romanis-vinene er kjent for å lagre godt, og denne er intet unntak. Produsenten har noen av de eldste vinplantene i området. I ukens vin inngår ikke frukt fra de aller eldste, men inntil 60 år gamle planter duger det også, og er en av forklaringene på denne vinens potensial.

Derfor er gamle vinstokker så interessant

Det er særlig carignan-plantene som er gamle. Druesorten ble svært etterspurt mot slutten av 1800-tallet og praktisk talt hele Sør-Frankrikes vinareal var dominert av denne druesorten. Ollieux-Romanis-eiendommen med tradisjoner tilbake til romertiden var intet unntak.

Da dagens eiere, Jacqueline og François Bories, overtok etter Jacquelines gudmor i 1978, var eiendommen preget av forfall. De valgte de i motsetning til det som var trenden den gang, å beholde de gamle vinplantene. Samtidig som de kjøpte opp lignende parseller i nærområdet.

Områdets første og eneste cru

Det er de, og sønnen Pierre som nå er sjef, nok glade for i dag siden (gammel) carignan atter er på moten. Og ikke minst siden mer enn en tredel av familiens 150 hektar med vinmarker er inntil 100 år gamle planter.

Derfor er carignan en sentral drue i Languedoc

Gammelt plantegods er en stor fordel siden det tåler mye bedre stekende hete og lave nedbørsmengder som nettopp er kjennetegnet på Corbières. Området kom derfor veldig godt fra 2013 (i motsetning til andre deler av Frankrike) som riktignok modnet mye senere enn normalt. Det nyter ukens vin godt av når det kommer til alkoholnivået som er riktig så balansert.

Det kom flere gode nyheter fra Corbières i januar

Jacqueline og François takker nok også sine forfedre som valgte akkurat denne beliggenheten, for Boutenac ble i 2005 det første «cru»-et i Corbières. Det innebærer at denne midtre delen av Corbières’ vinmarker har kvaliteter som skal overgå resten av appellasjonen.

Mens Boutenac teller 173 hektar og bare gjelder for rødvin, dekker Corbières til sammen drøyt 13.000 hektar og herfra kommer såvel rosé- som hvitvin.

Området har altså en veldig lang historie, men det var fra tidlig middelalder med etableringen av de mange klostrene at vinkvaliteten virkelig tok av. Og i Ollieux-Romanis’ vinmarker har det vært vinplanter mer eller mindre sammenhengende siden 1000-tallet.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake
Ukens kake
Ostekake med blåbær og bunn av rugbrød

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake

Har du også selvplukkete blåbær i fryseren, vet du hva du skal bake i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake
Ukens kake
Ostekake med blåbær og bunn av rugbrød

Tørt rugbrød kan bli til den lekreste kake

Har du også selvplukkete blåbær i fryseren, vet du hva du skal bake i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her