Drikke
Et røverkjøp av en hvitvin

Et røverkjøp av en hvitvin

Denne hvitvinen kommer fra de franske alper og kan det å gi varme. Spennende og et knallgodt kjøp er den også.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Chignin Vieilles Vignes 2013 (44054)er en fruktig og mineralsk hvitvin med flott konsentrasjon, veldig god syre og lang ettersmak.

Allsidig matvin

Topp til alt fra skalldyr til raclette og ostefondue. En vin som er meget allsidig i matveien. Lagringsdyktig er den også.

Prøv en av disse fristende osterettene til vinen

Den røde utgaven, Chignin Mondeuse Vieilles Vignes 2012 (44055)er i øyeblikket utsolgt, men absolutt verd å notere seg når den kommer inn i ny årgang senere i år. En super vin til rustikke retter som raclette og andre osteretter den også, men dessuten et godt følge til så vel lam som saftig kylling eller pasta.

Enda flere viner fra dyktige produsenter kan du smake i Oslo den 18. mars

Vin av druene jacquère og mondeuse er ikke hverdagskost, og så fjernt fra chardonnay og syrah du kan komme.

Dette er den spennende druen jacquère

Likevel dyrkes de ikke langt unna henholdsvis Burgund og Rhône, nærmere bestemt i Savoie, de franske alper. Årsaken til at Savoie har en så vidt annerledes vintradisjon enn naboene, ligger i isolasjonen gjennom århundrer.

Smaker av fjellurter

Det berømte Chartreuse-klosteret som lager den like berømte likøren, ligger like ved vinområdet Chignin.

Les om Chartreuse-likøren

I den røde vinen kjenner du igjen alle urtene som vokser i dette fjellandskapet. Urtekarakteren er ellers typisk for «fjellviner».

Høres dette spennende ut, kan du lese mer om slike viner her

At Savoie-vinbøndene fortsatt dyrker sine sære druer, er mer på tross enn på grunn av kommersielt potensial.

Samme pris som i 2008

For seks år siden kostet de nemlig akkurat det samme, og gitt prisøkningene som eksempelvis vinene fra Burgund, litt lengre ned i lia, har vært gjennom, er dette den rene gavepakken.

At områdets vinbønder har vært så utholdende, belønnes i økende grad i dag, selv om det ikke akkurat reflekteres i prisene. For vin utenfor allfarvei er på moten. Og den forholdsvis alkoholsvake og karaktersterke vinstilen som kjennetegner Savoie, og ikke minst disse to druene, passer som hånd i hanske i dette bildet.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)

 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her