Drikke
Et spennende alternativ til burgunderen

Et spennende alternativ til burgunderen

Grillo er Sicilias svar på chardonnay og det mineralsterke jordsmonnet yter druen stor rettferdighet.
Aase E. Jacobsen
07 August 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Hvordan er det mulig å lage syrefrisk hvitvin i et landskap som ligger omtrent på havnivå, er det første spørsmålet jeg stiller meg når jeg ser ut på vinprodusenten Marco de Bartolis vinmarker rett utenfor Marsala by, på Sicilias vestkyst.

Les mer om Marco de Bartoli

For det strider mot all erfaring med viner fra tilsvarende klimaer. Svaret er å finne i den konstante sterke vinden, det skrinne kalkjordsmonnet og tidspunktet for innhøstning.

Gir svært holdbar vin

Og vinen, Marco de Bartoli Grappoli del Grillo 2012 (94080), snakker for seg selv. Den har klare sentralburgundske trekk, men sødmen i frukten avslører herkomsten. Og sødmen balanseres av god konsentrasjon og fin syre. Vi snakker om en vin som er himmelsk til grillet sjømat i dag, og som vil utvikle seg videre i minst fem år.

For råvaren grillo har gjennom århundrer dokumentert sin holdbarhet. Den er nemlig den edleste ingrediensen i marsala.

Her får du vite alt om denne tradisjonsrike vintypen

Derimot ikke rød marsala som anbefales brukt i matlaging, men den ekte utgaven som er gyllenbrun i fargen, ganske tørr og preget av et langt opphold i fat.

Kalkjordsmonnet gir fuktighet

Marco de Bartoli er den fremst ambassadøren for grillo, både for tørr bordvin og for marsala, både innenfor og utenfor DOC-et.

Dette er de Bartolis viner av marsalatypen

Druene til bordutgaven kommer fra 3500 vinstokker plantet i 1996 i et jordsmonn med et veldig tynt jordlag oppå kalksteinen. Dermed kommer plantene i direkte kontakt med den kjølige og fukttransportende kalksteinen. Utbyttet er på fattige 35 hl/ha.

Også med bobler

Ved å plukke druene i slutten av august – mot slutten av september/begynnelsen av oktober for grillo til marsala – beholdes mest mulig syrefriskhet i druene. Samtidig som de ikke blir overmodne og for sukkerholdig. En bordvin skal jo ikke ha for høy alkohol. Derfor holder Grappoli del Grillo 13,5 prosent som er akseptabelt.

Hos de Bartoli følger man naturlige vinmakingsprinsipper, blant annet er det druenes egne gjærsopper som gjør jobben. Modningen finner sted i fransk eik i 8-12 måneder og med omrøring (batonnage), uten at eikepreget eller fedmen er veldig uttalt av den grunn.

Marco gikk bort for tre år siden i en alder av 66 år, og nå er det barna, Renato, Sebastiano og Gipi som viderefører tradisjonen.

Renato har ansvaret for å ha introdusert en musserende grillovin i porteføljen, visstnok til farens store irritasjon, men Terzavia er svært overbevisende, men ikke i salg i Norge.

Tørr, kul og sommerlig moscato

Det er heller ikke deres eneste rødvin, Rosso di Marco, laget av den lokale druen pignatello og den eneste bruken de Bartoli gjør av den. Det må sies å være et fornuftig valg siden dette er en særpreget rødvin og bra matvin med behagelige 12 prosent alkohol. Men den må du til Sicilia for å smake.

De Bartoli har siden 1984 delt oppmerksomheten mellom Marsala og Pantellaria hvor det er druen zibibbo som regjerer og som gir de fantastiske moscato di pantelleria-vinene.

Sjekk ut disse vinene her

Også her valgte de Bartoli å gå egne veier, ved å lage en tørr hvitvin av ferske druer.

Marco de Bartoli Pietranera 2012 (8827)er en ytterst morsom og veldig lite siciliansk vin all den tid den bare har 11,5 prosent alkohol. Perfekt til sommermat eller som terrassevin.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif) og importør.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her