Perfekt avslutning

Disse perlene behøver du ikke være slikkmunn for å sette pris på. Dessuten er samtlige på tilbud frem til nyttår.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Marsala er en vinstil som strever med å finne nye ganer å overbevise. Den oksidative lagrete stilen oppleves rett og slett som gammelmodig, og den høye alkoholen gjør at vinen har begrensete muligheter overfor dagens måltidssettinger.

Gyllen og kompleks
Og det er trist, for god marsala er en opplevelse. Og Marco de Bartoli er en av de mest interessante marsalaprodusentene.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Marsala Superiore 10 Anni (44536) og Vecchio Samperi Ventennale Marco de Bartoli (44757) er to sider av samme sak. Mens førstnevnte er en miks av de to typiske hvite druene for Vest-Sicilia, grillo og inzolia , er den andre en ren grillovin. Og grillo regnes som den meste autentiske all den tid den har aner helt tilbake til tiden da fønikierne anla en koloni her rundt 700 f.Kr. Begge vinene er modnet gjennom etter et tilsvarende system som sherrysoleraene , med en gjennomsnittlig tid på henholdsvis 10 og 20 år.

De Bartoli-familien har laget marsala i 200 år, men da Marco overtok på 70-tallet, bestemte han seg for å gjøre tingene på sin måte. Han bruker blant annet ikke DOC-betegnelsene for marsala selv om begge nevnte viner kvalifiserer for såkalt vergine stravecchio . Dette er alltid en gyllen og ganske tørr vin, i motsetning til "rød" marsala, siden den er laget av hvitvin som er gjæret til 13 prosent og deretter spritet opp til 18. Og kompleksiteten fra den lange fatmodningen med vin av ulik alder er denne marsalastilens store styrke.

En dessert i seg selv
Mens marsala er Sicilias glemte skatt, er moscato (d'alessandria) mer i tiden. Den intense sødmen som sistnevnte drue (her kalt zibibbo) oppnår på den forblåste og samtidig brennhete vulkanøya Pantelleria gjør dette til en unik vinstil. Men disse vinene behøver ikke nødvendigvis være ekstremt søte. Det er Muranas Mueggen Moscato Passito di Pantelleria 2004 (47225) et godt bevis på. Kombinasjonen av enorm frukt og dempet sødme gjør den til en perle blant dessertviner.

Khamma Moscato Passito di Pantelleria 2002 (40813) derimot er sødmefylt så det holder, men takket være god syre, er det et svært så harmonisk "sukkersjokk". Begge vinene er laget av druer som har fått tørke i henholdsvis 10-12 og 20-30 dager før de presses og settes til gjæring. Forskjellen på de to er at Khamma tilsettes most av ekstra sent høstete, men ikke tørkete druer. Derav mer sødme. Og en dessert i seg selv.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Marsala Superiore 10 Anni

Produsent:
Marco de Bartoli
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
319,00 kr
Varenummer:
4453601
93 Poeng
Les smaksnotatene »

Vecchio Samperi Ventennale Marco de Bartoli

Produsent:
Marco de Bartoli
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
379,00 kr
Varenummer:
4475701
95 Poeng
Les smaksnotatene »

Mueggen Moscato Passito di Pantelleria 2004

Produsent:
Salvatore Murana
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Italia
Område:
Sicilia
Pris:
294,40 kr
Varenummer:
4722501
94 Poeng
Les smaksnotatene »

Khamma Moscato Passito di Pantelleria 2002

Produsent:
Salvatore Murana
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Italia
Område:
Pantelleria
Pris:
404,40 kr
Varenummer:
4081301
92 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen