Drikke
Et veritabelt champagnekupp

Et veritabelt champagnekupp

Knusktørr, kraftig, lagringsdyktig og til «halve prisen» av mange andre toppchampagner, det er ukens godbit.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Larmandier-Bernier Premier Cru Terre de Vertus Non Dosé 2008 (15748)er et funn i 2008-årgangen. En årgang som enkelte sammenligner med 1996 som er legendarisk for sitt høye syrenivå og gode lagringsevne.

Se fram til 10 gode år

2008 kjennetegnes også av veldig sunn frukt. Larmandier-Berniers utgave har i tillegg veldig god konsentrasjon, kraft og fasthet, hvilket gjør den til en vin som helst bør legges til side noen år.

Denne rene chardonnay-champagnen tåler helt klart 10 år og vil over tid vise fram toner som forklarer hvorfor slik champagne er «avhengighetsskapende»: Her kommer først grønne epler, så mer sjøtoner, deretter nøtter, så lær, krydder og eksotisk trevirke. Har du noen flasker i kjelleren, har du mye å se fram til de neste ti årene.

Mens du venter...

Mens du venter, kan du nyte en litt yngre utgave uten årgang fra samme produsent, og til samme gode vinvaluta. Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs Extra Brut (15747)er en klassisk ung og knusktørr chardonnaybasert champagne som også vil utvikle seg over de neste fem årene – minst – men som er fortryllende deilig å drikke nå.

Les mer om chardonnay-champagnens egenskaper

Mens årgangsutgaven kommer fra to parseller i Vertus, er det druer fra vinmarker sør for Vertus som brukes til Latitude. De gir ifølge produsenten en rikere, modnere stil, og dermed perfekt for tidligere konsum. To tredeler av vinen er fra siste årgang, som i dette tilfellet betyr 2010, og resten (såkalt reservevin) er en blanding av de fem foregående år.

Kun naturgjær

Larmandier-Bernier jobber ellers etter biodynamiske prinsipper. Førstegangsgjæringen – både den alkoholiske og den malolaktiske - foregår med druenes egne gjærsopper og finner sted i enten store trefat, mindre eiketønner eller ståltanker. Vinen verken klares eller filtreres før den blandes og tappes i flasker for annengangsgjæringen. For å få gjæringen i gang tilsettes litt sukker, men altså ikke kjøpegjær.

Pierre Larmandier er veldig opptatt av at det enkelte års gjærsopper skal få uttrykke årgangens karakter helt ut i den ferdige vinen. Latitude får to år på bunnfallet og årgangsvinen fire år. Denne omkorkes for øvrig for hånd og er heller ikke tilsatt sukker i denne fasen. Latitude får ca 5 gram sukker ved omkorking, men er fortsatt en extra brut.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her