Et veritabelt champagnekupp

Et veritabelt champagnekupp

Knusktørr, kraftig, lagringsdyktig og til «halve prisen» av mange andre toppchampagner, det er ukens godbit.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Larmandier-Bernier Premier Cru Terre de Vertus Non Dosé 2008 (15748) er et funn i 2008-årgangen. En årgang som enkelte sammenligner med 1996 som er legendarisk for sitt høye syrenivå og gode lagringsevne.

Se fram til 10 gode år

2008 kjennetegnes også av veldig sunn frukt. Larmandier-Berniers utgave har i tillegg veldig god konsentrasjon, kraft og fasthet, hvilket gjør den til en vin som helst bør legges til side noen år.

Denne rene chardonnay-champagnen tåler helt klart 10 år og vil over tid vise fram toner som forklarer hvorfor slik champagne er «avhengighetsskapende»: Her kommer først grønne epler, så mer sjøtoner, deretter nøtter, så lær, krydder og eksotisk trevirke. Har du noen flasker i kjelleren, har du mye å se fram til de neste ti årene.

Mens du venter...

Mens du venter, kan du nyte en litt yngre utgave uten årgang fra samme produsent, og til samme gode vinvaluta. Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs Extra Brut (15747) er en klassisk ung og knusktørr chardonnaybasert champagne som også vil utvikle seg over de neste fem årene – minst – men som er fortryllende deilig å drikke nå.

Les mer om chardonnay-champagnens egenskaper

Mens årgangsutgaven kommer fra to parseller i Vertus, er det druer fra vinmarker sør for Vertus som brukes til Latitude. De gir ifølge produsenten en rikere, modnere stil, og dermed perfekt for tidligere konsum. To tredeler av vinen er fra siste årgang, som i dette tilfellet betyr 2010, og resten (såkalt reservevin) er en blanding av de fem foregående år.

Kun naturgjær

Larmandier-Bernier jobber ellers etter biodynamiske prinsipper. Førstegangsgjæringen – både den alkoholiske og den malolaktiske - foregår med druenes egne gjærsopper og finner sted i enten store trefat, mindre eiketønner eller ståltanker. Vinen verken klares eller filtreres før den blandes og tappes i flasker for annengangsgjæringen. For å få gjæringen i gang tilsettes litt sukker, men altså ikke kjøpegjær.

Pierre Larmandier er veldig opptatt av at det enkelte års gjærsopper skal få uttrykke årgangens karakter helt ut i den ferdige vinen. Latitude får to år på bunnfallet og årgangsvinen fire år. Denne omkorkes for øvrig for hånd og er heller ikke tilsatt sukker i denne fasen. Latitude får ca 5 gram sukker ved omkorking, men er fortsatt en extra brut.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Larmandier-Bernier Premier Cru Terre de Vertus Non Dosé 2009

Produsent:
Larmandier-Bernier
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne, Champagne Extra Brut
Pris:
449,90 kr
Varenummer:
1574801
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs Extra Brut

Produsent:
Larmandier-Bernier
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne, Champagne Extra Brut
Pris:
379,90 kr
Varenummer:
1574701
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen