Drikke
Et veritabelt champagnekupp

Et veritabelt champagnekupp

Knusktørr, kraftig, lagringsdyktig og til «halve prisen» av mange andre toppchampagner, det er ukens godbit.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Larmandier-Bernier Premier Cru Terre de Vertus Non Dosé 2008 (15748)er et funn i 2008-årgangen. En årgang som enkelte sammenligner med 1996 som er legendarisk for sitt høye syrenivå og gode lagringsevne.

Se fram til 10 gode år

2008 kjennetegnes også av veldig sunn frukt. Larmandier-Berniers utgave har i tillegg veldig god konsentrasjon, kraft og fasthet, hvilket gjør den til en vin som helst bør legges til side noen år.

Denne rene chardonnay-champagnen tåler helt klart 10 år og vil over tid vise fram toner som forklarer hvorfor slik champagne er «avhengighetsskapende»: Her kommer først grønne epler, så mer sjøtoner, deretter nøtter, så lær, krydder og eksotisk trevirke. Har du noen flasker i kjelleren, har du mye å se fram til de neste ti årene.

Mens du venter...

Mens du venter, kan du nyte en litt yngre utgave uten årgang fra samme produsent, og til samme gode vinvaluta. Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs Extra Brut (15747)er en klassisk ung og knusktørr chardonnaybasert champagne som også vil utvikle seg over de neste fem årene – minst – men som er fortryllende deilig å drikke nå.

Les mer om chardonnay-champagnens egenskaper

Mens årgangsutgaven kommer fra to parseller i Vertus, er det druer fra vinmarker sør for Vertus som brukes til Latitude. De gir ifølge produsenten en rikere, modnere stil, og dermed perfekt for tidligere konsum. To tredeler av vinen er fra siste årgang, som i dette tilfellet betyr 2010, og resten (såkalt reservevin) er en blanding av de fem foregående år.

Kun naturgjær

Larmandier-Bernier jobber ellers etter biodynamiske prinsipper. Førstegangsgjæringen – både den alkoholiske og den malolaktiske - foregår med druenes egne gjærsopper og finner sted i enten store trefat, mindre eiketønner eller ståltanker. Vinen verken klares eller filtreres før den blandes og tappes i flasker for annengangsgjæringen. For å få gjæringen i gang tilsettes litt sukker, men altså ikke kjøpegjær.

Pierre Larmandier er veldig opptatt av at det enkelte års gjærsopper skal få uttrykke årgangens karakter helt ut i den ferdige vinen. Latitude får to år på bunnfallet og årgangsvinen fire år. Denne omkorkes for øvrig for hånd og er heller ikke tilsatt sukker i denne fasen. Latitude får ca 5 gram sukker ved omkorking, men er fortsatt en extra brut.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her