Drikke
Et veritabelt champagnekupp

Et veritabelt champagnekupp

Knusktørr, kraftig, lagringsdyktig og til «halve prisen» av mange andre toppchampagner, det er ukens godbit.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Larmandier-Bernier Premier Cru Terre de Vertus Non Dosé 2008 (15748)er et funn i 2008-årgangen. En årgang som enkelte sammenligner med 1996 som er legendarisk for sitt høye syrenivå og gode lagringsevne.

Se fram til 10 gode år

2008 kjennetegnes også av veldig sunn frukt. Larmandier-Berniers utgave har i tillegg veldig god konsentrasjon, kraft og fasthet, hvilket gjør den til en vin som helst bør legges til side noen år.

Denne rene chardonnay-champagnen tåler helt klart 10 år og vil over tid vise fram toner som forklarer hvorfor slik champagne er «avhengighetsskapende»: Her kommer først grønne epler, så mer sjøtoner, deretter nøtter, så lær, krydder og eksotisk trevirke. Har du noen flasker i kjelleren, har du mye å se fram til de neste ti årene.

Mens du venter...

Mens du venter, kan du nyte en litt yngre utgave uten årgang fra samme produsent, og til samme gode vinvaluta. Larmandier-Bernier Latitude Blanc de Blancs Extra Brut (15747)er en klassisk ung og knusktørr chardonnaybasert champagne som også vil utvikle seg over de neste fem årene – minst – men som er fortryllende deilig å drikke nå.

Les mer om chardonnay-champagnens egenskaper

Mens årgangsutgaven kommer fra to parseller i Vertus, er det druer fra vinmarker sør for Vertus som brukes til Latitude. De gir ifølge produsenten en rikere, modnere stil, og dermed perfekt for tidligere konsum. To tredeler av vinen er fra siste årgang, som i dette tilfellet betyr 2010, og resten (såkalt reservevin) er en blanding av de fem foregående år.

Kun naturgjær

Larmandier-Bernier jobber ellers etter biodynamiske prinsipper. Førstegangsgjæringen – både den alkoholiske og den malolaktiske - foregår med druenes egne gjærsopper og finner sted i enten store trefat, mindre eiketønner eller ståltanker. Vinen verken klares eller filtreres før den blandes og tappes i flasker for annengangsgjæringen. For å få gjæringen i gang tilsettes litt sukker, men altså ikke kjøpegjær.

Pierre Larmandier er veldig opptatt av at det enkelte års gjærsopper skal få uttrykke årgangens karakter helt ut i den ferdige vinen. Latitude får to år på bunnfallet og årgangsvinen fire år. Denne omkorkes for øvrig for hånd og er heller ikke tilsatt sukker i denne fasen. Latitude får ca 5 gram sukker ved omkorking, men er fortsatt en extra brut.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her