Beste norske kokebok
Tidligere stjernekokk har laget årets aller beste kokebok

Tidligere stjernekokk har laget årets aller beste kokebok

Med Ny Norsk Mat fikk Even Ramsvik full pott på første forsøk. Denne kokeboken er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
30 November 2017 - 19:00

Even Ramsvik (34) er kjent i kokkemiljøet for sin perfeksjonisme. Derfor har han ikke vært kokebokklar før nå.

- Jeg har jobbet med ideen i seks år, og de to siste av dem nesten på fulltid, sier han.

Det bærer da også kokeboken Ny Norsk Mat preg av. Her er det absolutt ingenting å sette fingeren på. 

Derfor gikk den også til topps i kåringen Beste Norske Kokebok 2017, foran 31 andre nye kokebøker. 

Juryen begrunner sitt valg slik: 

«Det sier mye om bokprosjektets grundighet når stjernekokken fra nå nedlagte restaurant Ylajali i Oslo bruker 432 sider på å presentere bare 33 retter. Evens Ramsviks ambisjon er å vise frem de beste ingrediensene Norge har å by på, tilberedt og servert med Michelin-finesse. Dette er Ramsviks debutbok, som også utmerker seg med begripelige forklaringer og gode bilder som dessuten oser godt designhåndverk og sans for estetikk. Slik har du aldri før sett verken røkt kolje eller svele fra Sunnmøre på en tallerken.»

Les mer om årets finalister i Beste Norske Kokebok

Om dette er hans første kokebok, har han lang fartstid i teten av norsk kokeelite. Faktisk siden han som 22-åring vant sin første større kokkekonkurranse i 2006. Med Ylajali oppnådde han alle kokkers drøm, nemlig å få belønning i form av en Michelin-stjerne.

Se rettene han laget på Ylajali 

Før han for to år siden hoppet av den karusellen og gikk inn i restaurantgruppen Lava Invest sammen med andre kokkekolleger. 

 Det er 10. gangen at Beste Norske Kokebok kåres. En mer verdig jubileumskandidat enn Ny Norsk Mat skal du lete lenge etter. Prisen er et samarbeid mellom Apéritif og Norli.

 

 

Grønne asparges med granskuddsmør og fløte er en av de spennende oppskriftene i Ny Norsk Mat.

10 vinnere  av Beste Norske Kokebok

Stiansen inviterer til fest (Font)

Morten Schakenda om boller og brød  (Aschehoug)

Sverre Sætre Den store bakeboka  (Press)

Gastronomisk Institutt Den Beste Sjømaten   (Drivkraft)

Eyvind Hellstrøm, Hellstrøm Jr.  (Aschehoug)

Arne Brimis store kokebok fra Vianvang (Gyldendal) + Lise Finckenhagen, Slikkepott (Font)

Bodil Nordjore, Lefseboka  (eget)

Tom Victor Gausdal Kokkelære  (Press)

Kok & Stek  (Gursli Berg)

Even Ramsvik Ny Norsk Mat

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her