Drikke
Dette er farfars beste juleglĂžgg

Dette er farfars beste juleglĂžgg

Det blir ikke skikkelig jul uten en kruttsterk og brennhet glÞgg som varmer helt ut i hÄrrÞttene.
Redaksjonen
09 Desember 2011 - 13:00
Ekte vare er nÄ en gang det beste, og har du fÞrst fÄtt smaken for ekte glÞgg gÄr du aldri tilbake til den ferdiglagde fra super'n!
 
Det ikke mange er klar over er at det Ä lage sin egen juleglÞgg er sÄre enkelt ogsÄ, og med denne oppskriften kan du ta i mot selskapets hyllest som en fullbefaren vert og bartender.
 
 
Vi har nok litt igjen fÞr vi kan skryte pÄ oss Ä nyte glÞggen like mye som vÄre gode naboer i Þst.
 
Svenskene tyller i seg hele 4 millioner liter hvert Är av denne krydrete herligheten, og der serverer de gjerne juletapas sammen med glÞggen, slik som pepperkaker med blÄmuggost eller dadler med bacon i tillegg til de vanlige kakene.
 
 
GlĂžgg er dog ikke et skandinavisk fenomen, for den eldste kjente forgjengeren til glĂžggen var en drikk som kaltes Hippokrates, oppkalt etter den greske legen som levde 460-370 f.Kr. Drikken bestod av vin med ulike krydder.
 
Selv romerene smakssatte vinen sin med honning og velduftende krydder som kardemomme, safran, fiolrot og ingefĂŠr.
 
Pass dog pÄ Ä bruke en vin som stÄr godt til krydderne og de andre smakene i glÞggen, gjerne en med god fruktighet. I dag bruker vi gjerne et brennevin til Ä smakssette glÞggen, i tillegg til vinen og krydderne, og her har vi brukt litt cognac i tillegg til portvin.
 
 
Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? NÄ kan du enkelt ta vare pÄ alle dine oppskrifter online .
 
 
Vi Ăžnsker deg en riktig god helg!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du sÞke i Apéritifs drinkbase

NÄ kan du gratis fÄ Ukens drink som e-post . Se lenger ned for mer info.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Farfars beste juleglĂžgg

Farfars beste juleglĂžgg

FremgangsmÄte

Ha sukkeret og krydderet i en kjele sammen med halvparten av vinen. Varm opp over middels høy varme og rør rundt til sukkeret er helt oppløst. Fyll en krydderpose/pepper- eller teholder med tørket eller malt pomeransskall og legg oppi.

Ha i resten av vinen og konjakk og varm opp til den er god og varm, men den må ikke koke da vil ellers alkoholen forsvinne.

Legg rosiner og hakkede skåldede mandler i små skåler og serverer ved siden av.

Server gløggen i varmebestandige glass og bruk gjerne en kanelstang som rørepinne.

Flere gode varme drinker finner du her

Tips:
Pomerans er en sitrusfrukt hvor skallet brukes til smakssetting. Dersom du ikke får tak i pomerans kan du ha i revet skall fra klementin og lime i stedet.

Lag gjerne gløggen dagen før selskapet slik at krydderne får godgjøre seg skikkelig, og varm den opp ved servering.

Gløggen kan også serveres kald.

Les mer om gløgg i denne artikkelen

Råvarer:

Polets beste portviner

Dette er de beste cognacene

Sendt inn av Niclas Tuomela

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

PĂ„ BEINSPIRED 2026 har du mulighet til Ă„ smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her