Fem gode påskekjøp

Fem viner i ulike prisklasser som alle er meget gode kjøp og som dessuten passer påskens meny og agenda. Så da gjenstår det bare å gjøre de nødvendige innkjøp for å kunne nyte fridagene i valgte former.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Det eneste åpenbare fellestrekket for folks påskeplaner er at det skal slappes av. Bare en liten andel drar på fjellet, noen stikker utenlands, mens de fleste blir hjemme. Med mange fridager etter hverandre er det ingen unnskyldning for å ikke bruke litt ekstra energi og tid på menyen. Både når det gjelder forberedelsene og selve inntaket.

Det ligger en forpliktelse innbakt i påsken hva meny angår. Lam og atter lam. Og det er vel og bra spesielt siden det nå slaktes en god del i forkant av påsken slik at vi slipper å ta til takke med frossenvare. Og siden det er snakk om relativt store lam, såkalte årslam, er det perfekt størrelse for eksempelvis lammelår, enten du nyter det i fersk eller røykt og saltet tilstand. Nyere forskning om kjøttmørningsprosesser bekrefter at de store lammene er bedre enn de som slaktes i september. Årsaken er at forholdet mellom de ulike enzymene som styrer mørningen er annerledes i unge enn i eldre dyr.

Derfor kan vi altså nyte en mør og fin lammesteik i påsken, gjerne med smak av hvitløk og urter. Til så god mat vil vi gjerne drikke en rødvin. Men ikke hvilken som helst selv om lam som sådan er ganske fleksibelt. Lam sorterer inn under kategorien rødt kjøtt men er likevel relativt lyst og så skiller det seg fra eksempelvis okse ved at det har en del sødme. Fettet ligger både isprengt kjøttet og i ytterkant. Det er en stor fordel for det hjelper lammelåret til å holde seg saftig gjennom hele stekeprosessen. Når vi velger vin til lam, må vi tenke på følgende komponenter, god fruktighet og saftighet samt tilstedeværende men likevel ganske bløte tanniner. For mye fattanniner er ikke ønskelig. Da vil vi heller ha krydderpreg ad naturlig vei, nemlig fra jordsmonn og druer.

Akkurat slik vi finner det i viner fra Rhône, for øvrig en opplagt leverandør av lammevin, spesielt viner med betegnelsen Côtes-du-Rhône. Den saftige krydrete bærstilen med godt jordsmonnspreg er som skapt til lam med urter og hvitløk. Domaine de La Janasse er en av dalens beste produsenter innen appellasjonen Châteauneuf-du-pape, men som alle andre lager denne lille familiedrevne vingården også rimeligere viner med betegnelsen Côtes-du-Rhône. Og Dom. de la Janasse 2012 (32415) er ikke mindre enn en meget god representant for denne typen vin, saftig med mye røde og søte mørke skogsbær. 2002 er riktignok ikke så konsentrert som forrige år, mer delikat i stilen, men til lammesteik er den helt topp. Den finnes imidlertid i et begrenset antall, så det gjelder å være rask.

Langt mer tilgjengelig er La Vieille Ferme Rouge 2013 (30726) som er vellykket til 2002 å være. Også bak denne vinen står det en mester, nemlig Perrin som er mest kjent for de flotteste châteauneuf-du-pape-eksemplarene av alle, nemlig Beaucastel. Denne saftige bærpregete vinen som har så tydelig adresse Rhône er lett å like, perfekt til lam, og så har den skrukork! En genial oppfinnelse for de som ønsker garantert feilfri vin, og hvem ønsker vel ikke det. Og i hvert fall hvis det er mange mil til nærmeste polutsalg.

Har du lammefilet med god saus på menyen, er den superelegante Grands Classiques Cairanne 2003 (20241) uovertruffen i sin prisklasse. Saftig og myk med gode syrer, delikate tanniner og masse jordsmonnskarakter i finishen.
 
Vi er imidlertid ikke avhengig av uttalt jordsmonnskarakter for å få til en god match med lam. Men sødme og saftighet kommer vi ikke utenom. Collection Frithjof Nicolaysen Valpolicella Classico Ripasso 2006 (50261) (for flaske og kr 275,40 for tolitersboks) har fått sødme fra selve fremstillingen siden den er gjæret to ganger og dermed har ganske høy alkohol, men sine 14 prosent til tross er den harmonisk og spesielt i møte med mat med litt fedme. Dessuten er den et usedvanlig godt kjøp som også kommer i det for sesongen hendige to liters boksformatet. Sammenlignet med andre boksviner er den imidlertid på et helt annet kvalitetsnivå.

Påskens aller rimeligste vin er portugisiske Vidigal Reserva 2009 (41945) som selvsagt ikke kan måle seg i størrelse med de førnevnte. Men har du mange til bords og begrenset budsjett, og samtidig er lei av å sende rundt klumpete bokser, er dette løsningen.

En supersaftig og ekstremt bærpreget vin som overgår det meste av annen rimelig vin som ofte er kantete og uelegant. Denne vinen går utmerket til lammelår, og en rekke andre retter som måtte stå på menyen i påsken, kylling, svin, pasta, pizza og peiskos.

Her finner du flotte lammelår-oppskrifter fra Apéritifs kokebok.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen