Fett med røyk

Det er røykt fet fisk vi har i tankene - og denne gangen uer. Prøv en østlandsk klassiker som er så god at den godt kan settes på festbordet. Selvsagt med gode drikkeforslag til.
Aase E. Jacobsen
25 September 2003 - 08:01

Mens vårfisken er mager og delikat, er høstversjonen vesentlig fetere. Og det er jo som kjent i fettet smaken sitter. De magre fiskesortene lagrer fettet i leveren, mens det hos de fetere sortene legger seg langs beina, under skinnet og i buken. Derfor blir fetere fiskesorter så mye bedre enn magre når de røykes.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Røyk og salt
Røykingen er en ganske brutal metode mot det finfibrete fiskekjøttet, men fettet er med på å beskytte det mot uttørking. En av de største delikatessene om enn ikke så veldig mye brukt lenger, er røykt uer. I fersk form er den en av de mest smaksrike villfiskene vi har. Samtidig som den tåler salting og altså røyking veldig godt. Men det er altså nå om høsten den er på topp.

En meget tradisjonell rett som har dype røtter på Østlandet. Røyking er en godt egnet måte å konservere fersk fisk på, og tilgangen på fersk fisk fra havet har stort sett vært begrenset i denne delen av landet. Den kraftige røyksmaken kombinert med det faktum at slik fisk er relativt salt gjør at vi leter etter formildende og sødmefylt tilbehør. Og hva er vel ikke mer perfekt enn høstens grøde av klassiske norske rotgrønnsaker i stuet form. Og selvsagt kokte mandelpoteter.

Trylleøl
Slik kraftkost krever godt med drikke på bordet - og da tenker vi først og fremst på vann i mengder siden du blir gruelig tørst i etterkant. Men du kan godt unne deg noe med mer smak til. Et friskt og fruktig øl med bra fylde og kanskje en akevitt ved siden av er aller best. Som Aass Gulløl (2654) fulgt av Løitens Sommer Aquavit (10023). Både øl og akevitt stiller i samme klasse med sødmefylt fruktighet og fin friskhet. Aass' vanlige pilsner fungerer også tilfredsstillende både til maten og sammen med akevitten.

Mye større kompleksitet i kombinasjonen blir det med det tyske ølet Weihenstephaner Hefe Weissbier (41846) (for 50 cl). Alene har det mye av de samme røykaromaene som fisken, men i møte med maten trylles en deilig fruktighet fram. Og dette ølet gjør rent bord, og det skal det litt kraft til for å få til.

Men tyskeren er for spesielt interesserte - og ikke nybegynnerne. Belgiske La Trappe Blond (34020) derimot er lettere å svelge for flere, og meget godt til den kraftige ueren på grunn av sin behagelige fruktighet, sødme og friskhet. Et rikt og godt øl som bør prøves, også til andre rike fiskeretter, både tradisjonelle og mer moderne.

Rik og formildende
Selvsagt er det mulig å velge en vin til denne retten, men det må nødvendigvis bli en hvit. Her trengs både sødme og syrer. Første tanke går til en ung rik riesling fra Mosel med restsødme som kan mildne både røykpreget og saltet samtidig som den kan møte sødmen i tilbehøret.

Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2013 (3769) fra Prüm gjør en strålende jobb. Den er veldig fruktig og rund med en syrestruktur som er godt innpakket i sødme. Ideelt sett hadde den vært enda bedre om et år eller to, når den har gått av seg litt av hvalpefettet, men bevares, det er for bagateller å regne.

Hvis du ikke liker denne type restsødme, er den noe tørrere Rheingau-vinen Barth Riesling Halbtrocken 2002/2003 (14627) et godt alternativ. Ikke så rik og flott som den fra Mosel, men helt fin til.

Kokt røykt uer med stuede rotgrønnsaker og mandelpoteter

Kokt røykt uer med stuede rotgrønnsaker og mandelpoteter

Fremgangsmåte

Ha grønnsakene i en kjele og hell på vann halvveis opp. Kok opp og la småkoke til mørt. Hell av kraften og ta vare på den. Hold grønnsakene varme.

Smelt smøret i en kjele og rør ut melet. Spe med melk og kraft. Ha i muskatnøtt. La koke i minst fem minutter. Smak til med salt og pepper. Ha grønnsakene oppi sausen. Strø grovkuttet bladpersille over til slutt.

Server sammen med kokte mandelpoteter til kokt røykt uer.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her