Finalist 2: Ekte mat

Andreas Viestad setter fokus på råvarenes opphav og historie i sin nye kokebok som er andre finalist ut i årets store kokebokkonkurranse.
Redaksjonen
10 November 2010 - 12:53

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for tredje gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2010".
 
Tilbake til røttene
For Andreas Viestad er ekte mat mat som får oss til å kjenne tilfredshet og velvære. Og for at maten skal være ekte, må den ha en historie, et opphav, som vi kjenner til.
 
Det er nettopp råvarenes historie og fortreffelighet Viestad fokuserer på sammen med mer enn 250 gode oppskrifter i sin nye bok Ekte mat som utgis på forlaget Cappelen Damm.

Matglede og folkeopplysning
Viestad mener at dersom man vet noe om maten, blir det lettere å tilberede den.
 
Har man vært med på å gjøre noe ekstra for måltidet man spiser, det være seg å dyrke noe i hagen, i balkongkassen eller på verandaen, eller sanke noe av det som finnes i naturen rundt oss, har man skapt ekstra stor glede rundt bordet.

Det er den prisbelønte fotografen Mette Randem som har tatt alle bildene i boken.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Ekte mat.
 
av Andreas Viestad
ISBN: 9788202331986
Veil. pris: 449,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2010 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).
 

Svinekam med rødkål

Svinekam med rødkål

Fremgangsmåte

Sett svinekammen inn i ovnen på 120 grader og la stå i 3 timers tid. (Har du mindre tid, stek den ved 175 grader i en times tid.)

Skru opp varmen til 150 grader og gni kjøttet inn med honning og soya, gjerne også litt hvitløk og noen urter, som mynte eller oregano. Stek videre i 35 minutter.

Like før servering, skru opp temperaturen til 180 grader, og stek kjøttet i noen minutter på hver side så du får en fin, gyllenbrun skorpe.

Det kan være godt å helle litt balsamicoeddik over også like før svinekammen er ferdig med å steke i ovnen.

For rødkålen:
Stek løk og strimlet kål i smør. Når løken er gyllen, hell over eddik og sett på lokket.

Kok på lav varme i 15-20 minutter. Pass på at kålen ikke tørker ut. Smak til med mer eddik eller hvitvin, salt og eventuelt urter eller litt karve.

Litt avhengig av når du spiser det, kan det være godt å servere med bakt fennikel, med kokte eller kokte og bakte byggryn (kok dem i kraft, legg dem i langpanna under svinekammen), poteter (også de i langpanna), bakte tomater eller bare en grønn salat og godt brød.

Tips: Kombinasjonen av svinekam og rødkål er typisk høst- og vintermat, men jeg spiser det hele året. Jeg liker at rødkålen er så syrlig som mulig, og jeg bruker en kombinasjon av eddik og hvitvinsslanter. Hvis du har små biter sprøstekt bacon i, blir det enda bedre.
 
Oppskriften er hentet fra boken Ekte mat av Andreas Viestad som er finalist til Beste norske kokebok 2010.
 
 

Sendt inn av Andreas Viestad

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her