Finalist 2: Øl med kniv og gaffel

Den andre finalisten i årets store kokebokkonkurranse, Sigrid Strætkvern, har satt fokus på øl både som tilbehør til mat, men også i en rekke deilige retter.
Redaksjonen
11 November 2009 - 12:50

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
Øl til glede og inspirasjon
Mange tenker nok på øl som en leskende drikk, og ikke i så stor grad som følge til mat unntatt til julematen.
 
Sigrid Strætkvern har jobbet med øl i mer enn 20 år, og hadde lenge savnet litteratur som omhandlet kombinasjonen mellom øl og mat, så hun bestemte seg like godt for å skrive en selv.
 
Øl med kniv og gaffel - det handler om smak er ment både som en kokebok og som en kosebok, for her vil du kunne finne en grundig innføring i de mange forskjellige øltypene som finnes, serveringstips og -forslag, samt hvordan du skal gå frem for å matche øl og mat.
 
Skummende delikat
Oppskriftene du finner i boken spenner vidt, med mat for de som er noviser på kjøkkenet så vel som gourmeter. Alle oppskriftene er behørig illustrert av fotograft Isidor Åstrøm, mens Monica Bjerkerud Sjøli har hjulpet til med design og styling av boken.
 
Dette er en bok for alle som setter pris på god mat og godt drikke, for dem som gjerne utfordrer smaksløkene, som eksperimenterer og utforsker. Mange har fått et helt nytt syn på øl etter å ha smakt på nye øltyper og ikke minst blitt servert øl til mat.
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Øl med kniv og gaffel - det handler om smak.
 
av Sigrid Strætkvern
ISBN: 9788280712028
Veil. pris: 398,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2009 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

Eple- og hveteølsorbet med hveteølkokte pærer

Eple- og hveteølsorbet med hveteølkokte pærer

Fremgangsmåte

  1. Skrell pærene, skjær av bunnen og behold stilken. Legg pærene i litt vann med litt sitron for at de ikke skal bli brune.
  2. Hell ølet i en kjele sammen med saft og finrevet skall av sitronen. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, ha dem i kjelen sammen med vaniljestangen, sukker og kanel.
  3. Kok opp og legg i pærene. La koke til pærene er lett møre, men fremdeles litt harde i midten. La pærene avkjøle i laken.
  4. Sorbet:
  5. Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La det avkjøles helt og kjør røren i en ismaskin.
  6. Dersom du ikke har en ismaskin, heller du sorbetrøren i en bolle og setter den i fryseren. Rør jevnlig i sorbeten under innfrysing slik at den ikke nåler seg.
  Servering:
Legg litt av laken fra pærene midt på en tallerken, med finskåren pære og en spiseskje crème fraîche på toppen. Sorbet legges ved siden av og pyntes med finstrimlet limeskall.
 
Oppskriften er hentet fra boken Øl med kniv og gaffel - det handler om smak av Sigrid Strætkvern som er finalist til Beste norske kokebok 2009.
 

Sendt inn av Sigrid Strætkvern

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Norge
    Norge
    Volum: 0.75 l Pris: 196.90 kr Basisutvalget
    90 POENG
  • Norge
    Norge
    Volum: 0.75 l Pris: 189.90 kr Bestillingsutvalget
    88 POENG
  • Belgia
    Belgia
    Volum: 0.33 l Pris: 46.70 kr Uten utvalg
    86 POENG
  • Belgia
    Belgia
    Volum: 0.33 l Pris: 50.80 kr Uten utvalg
    86 POENG
  • Belgia
    Belgia
    Volum: 0.33 l Pris: 52.90 kr Basisutvalget
    84 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her