Forførende deilig

Denne søte boblevinen er i en klasse for seg. Den får også følge av en annen knallgod hvitvin fra samme produsent.
Aase E. Jacobsen
07 Mai 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At moscato d'asti er førstevalget til jordbær, er etter hvert blitt en veletablert sannhet. Den sukkertøyaktige fruktigheten, det myke skummet, den friske syren og balanserte sødmen, danner samtidig en perfekt aromatisk kontrast og parallell til de søte og syrlige røde.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men Bera Moscato d'Asti 2010 (51467) er langt mer enn det. Den er en svært fyldig vin med deilig mousse og innsmigrende søte modne frukttoner, mye skallpreg og flott syrefriskhet. Den kjennes faktisk ganske tørr ut, sine 150 g sukker til tross. Et flott følge til så vel den store festkledde bløtkaken som til en assortert smakssterk ostetallerken. Og er du en skikkelig slikkmunn, egner den seg veldig godt som kosevin, både før og etter maten.

Optimal plassering
Det som skiller denne moscatoen fra mengden er at den både er laget etter håndverksmetoden og at produsenten, Vittorio Bera, jobber tilnærmet biodynamisk. Det betyr at det ikke brukes fremmedgjær hvilket er veldig vanlig for all annen moscato og som ofte er årsaken til den dropsaktige frukten. Ellers er ikke moscato en komplisert vin å lage siden gjæringen som foregår i lukkete tanker for å ta vare på kullsyren, stoppes når ønsket sødme er der. Derfor er disse vinene svært alkoholsvake. Beras holder 5,5 prosent, og med den høye restsødmen, tyder det på svært rik frukt i utgangspunktet.

Druene kommer nemlig fra bratte sørvendte vinmarker som ligger i et bølgende og luftig landskap med leir- og kalkholdig jordsmonn. Forhold som sørger for optimal modning uten at druene blir kokte, men beholder sin gode syre. Som de gode økologiske bøndene de er, dyrker de dessuten hestebønner (fava) mellom vinradene. Og denne måten å jobbe på er ikke noe nytt. Det har de gjort siden 1964.

Også tørt
Vingården og de tilhørende vinmarkene ligger midt i det klassiske området for moscato d'asti hvor druen har vært dyrket siden 1200-tallet. På 1900-tallet eksploderte etterspørselen etter denne druen på grunn av den søte musserende Asti-vinens suksess. Det var først på 70-tallet at vinbøndene begynte å tappe sin egen moscato d'asti slik vi kjenner den i dag, altså som en delvis gjæret vin. Og som nå har DOCG-stempel, øverste nivå i italiensk vinlovgivning.

Bera-familien skal ha vært blant de første. Men omfanget er fortsatt relativt lite. De har 5 hektar moscato i de omtalte skråningene. I tillegg lager de tørre viner, både røde og hvite, blant andre Arcese 2007 (51468), laget av lokale druer, cortese, arneis og favorita, og med den samme intensiteten i frukten som den søte. Et nydelig akkompagnement til så vel gode retter med sjømat som spekemat eller lyst kjøtt.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Foto: Roger Kolbu
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her