Forførende deilig

Denne søte boblevinen er i en klasse for seg. Den får også følge av en annen knallgod hvitvin fra samme produsent.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At moscato d'asti er førstevalget til jordbær, er etter hvert blitt en veletablert sannhet. Den sukkertøyaktige fruktigheten, det myke skummet, den friske syren og balanserte sødmen, danner samtidig en perfekt aromatisk kontrast og parallell til de søte og syrlige røde.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Men Bera Moscato d'Asti 2010 (51467) er langt mer enn det. Den er en svært fyldig vin med deilig mousse og innsmigrende søte modne frukttoner, mye skallpreg og flott syrefriskhet. Den kjennes faktisk ganske tørr ut, sine 150 g sukker til tross. Et flott følge til så vel den store festkledde bløtkaken som til en assortert smakssterk ostetallerken. Og er du en skikkelig slikkmunn, egner den seg veldig godt som kosevin, både før og etter maten.

Optimal plassering
Det som skiller denne moscatoen fra mengden er at den både er laget etter håndverksmetoden og at produsenten, Vittorio Bera, jobber tilnærmet biodynamisk. Det betyr at det ikke brukes fremmedgjær hvilket er veldig vanlig for all annen moscato og som ofte er årsaken til den dropsaktige frukten. Ellers er ikke moscato en komplisert vin å lage siden gjæringen som foregår i lukkete tanker for å ta vare på kullsyren, stoppes når ønsket sødme er der. Derfor er disse vinene svært alkoholsvake. Beras holder 5,5 prosent, og med den høye restsødmen, tyder det på svært rik frukt i utgangspunktet.

Druene kommer nemlig fra bratte sørvendte vinmarker som ligger i et bølgende og luftig landskap med leir- og kalkholdig jordsmonn. Forhold som sørger for optimal modning uten at druene blir kokte, men beholder sin gode syre. Som de gode økologiske bøndene de er, dyrker de dessuten hestebønner (fava) mellom vinradene. Og denne måten å jobbe på er ikke noe nytt. Det har de gjort siden 1964.

Også tørt
Vingården og de tilhørende vinmarkene ligger midt i det klassiske området for moscato d'asti hvor druen har vært dyrket siden 1200-tallet. På 1900-tallet eksploderte etterspørselen etter denne druen på grunn av den søte musserende Asti-vinens suksess. Det var først på 70-tallet at vinbøndene begynte å tappe sin egen moscato d'asti slik vi kjenner den i dag, altså som en delvis gjæret vin. Og som nå har DOCG-stempel, øverste nivå i italiensk vinlovgivning.

Bera-familien skal ha vært blant de første. Men omfanget er fortsatt relativt lite. De har 5 hektar moscato i de omtalte skråningene. I tillegg lager de tørre viner, både røde og hvite, blant andre Arcese 2007 (51468) , laget av lokale druer, cortese , arneis og favorita , og med den samme intensiteten i frukten som den søte. Et nydelig akkompagnement til så vel gode retter med sjømat som spekemat eller lyst kjøtt.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Foto: Roger Kolbu
 

Bera Moscato d'Asti 2011

Produsent:
Vittorio Bera
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
5146701
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Arcese 2007

Produsent:
Vittorio Bera
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
5146801
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen