Forsmak på julen

Disse rødvinene sørger for ekstra stemning rundt bordet. Både før, under og etter jul.
Aase E. Jacobsen
11 Desember 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Få viner har den samme juleappellen som amarone (og recioto), med sin store rikdom, flotte sødme og syre samt gode, men velbalanserte alkohol. Og Accordini er i en klasse for seg.

I hvert fall er dette blant mine (jule)favoritter. Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2011 (33140) og Passo 2006 (33141) er begge to skritt på veien til Valpolicellas store viner.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Overbevisende
Mens amarone i sin helhet er laget av tørkete druer, er Acinatico laget ved hjelp av ripassoteknikken, hvor fersk vin får en ny gjæringsrunde på amaronebunnfallet. Resultatet er en rik og elegant vin med kjøttfullt kirsebærpreg og flott syre.

Og Passo er midtveis til amarone, all den tid en andel av druene halvtørkes for så å blandes med most av internasjonale druer. Det tilfører vinen et bredere bærpreg og litt mer tydelig fatpreg i tillegg til stor fylde, flott syre, veldig bra tanniner og en del sødme. En god erstatning for amarone, når rike retter, gjerne med vilt, settes på bordet. Og selv om det finnes amaroner som er rimeligere enn dette, er de ikke like overbevisende.

Dessert i seg selv
Accordini leverer ikke uventet ypperste kvalitet når det er snakk om amarone. Om den "vanlige" utgaven tilhører amaroneeliten, så gjør toppvinen, Il Fornetto Amarone della Valpolicella Classico 2001 (44867), det i enda større grad. En vin som sine sju år til tross byr på imponerende fasthet, enorm fylde og fantastisk eleganse. Mer kan du knapt be om. Men denne vinen lages i svært små kvanta og selges ut veldig raskt etter lansering. I skrivende stund finnes den på fire polutsalg, mens den andre utgaven er å få i de fleste polutsalg, sammen med reciotoen som er en dessert i seg selv.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her