Å være en del av Grünerløkkas bartilbud er ikke nødvendigvis synonymt med langsiktig suksess. Mange steder har hatt atskillige eier- og navneskifter gjennom Løkkas nå mer en tiårige storhetstid, mens noen få lever i beste velgående.
En av dem er baren Tørst som ble etablert året etter at restauranten Sult fikk osloboerne til å gå mann av huse for å spise "spennende gourmetmat til priser alle kan betale".
Beliggenheten vegg-i-vegg med en skyvedør mellom gjorde at Tørst de første årene måtte fungere som ventebar for restaurantgjestene som gjerne tilbrakte mange timer der for å få sitt etterlengtete bord.
Uten barkart
En funksjon som over tid skapte mange stamgjester. Blant annet er Trossamfunnet Tørst, bestående av trofaste stamgjester, noen som holder bartenderne på Tørst i arbeid. Stamgjestene er naturlig nok med på å sørge for at Tørst lever sitt eget liv.
Så selv om døren til restauranten alltid er åpen, og at restaurantgjestene sågar kan velge å innta maten i barens noe røffere omgivelser, er Tørst først og fremst en drink- og cocktailbar.
- Men vi har ikke stått stille. Derimot har stedet utviklet seg og tilpasset seg nye gjester og tider for å sikre oss at folk kommer igjen og igjen, understreker bartender Marius Eide og fortsetter:
- Aller viktigst er kanskje at vi prøver å skape en mer personlig atmosfære og større nærhet til gjestene ved at vi alltid spør dem hva de setter pris på.
- Det er for lettvint å bare pushe klassikere. Dessuten har vi stor frihet til å eksperimentere og teste ut nye kombinasjoner.
Tørst har en tett dialog med Gutta på Haugen, for øvrig medeier, som skaffer alle mulig og umulige råvarer og som dessuten har et sterkt kvalitetsfokus.
- Vi stikker ofte innom for å se og smake på det som til en hver tid er i sesong, forklarer Eide.
Tørst har for øvrig ikke noe klassisk barkart. Tavla bak bardisken forteller om hva bartenderen som er på jobb, har lyst til å servere. Ellers fungerer Tørst sin egen drinkbok fra 2001, 66 venner i baren, som barmeny.
Fornyelse viktig
Eide & Co kan også lokke med gratis tapas på fredager. I tillegg holdes kurs for grupper av gjester.
- Siden folk gifter seg hele tiden, blir det en del utdrikningslag, men vi arrangerer også kurs for andre i bransjen som ønsker en oppdatering, forteller han.
For et av Tørst-konseptets sterkeste kort er erfarne bartendere.
- Jeg, Geir Liewebdahl og Remi Lorentzen har til sammen nesten 40 års barerfaring, sier Eide som selv er "yngst", men han har likevel vært med mer eller mindre nonstop siden starten for ti år siden.
Også på dette området ønskes utvikling.
- Vi vil jo ha noe fornyelse. Derfor lar vi nye folk få prøve seg bak bardisken, også servitører fra restauranten, forteller Eide som selv også jobber annen hver uke "på gølvet" i naborommet. Men som fra nyttår reduserer kraftig på tiden bak bardisken siden han begynner på fulltid som kriminolog i Justisdepartementet.
- Men jeg kan jo ikke kutte helt, og må nok ta en og annen helgeøkt, sier Marius Eide til slutt.
Fremgangsmåte
Fyll et longdrinkglass med isbiter, deretter gin og så tonic. Hell kapersene oppi drinken. De vil synke til bunns etter hvert.
Kapersene bidrar med salt og bitterhet som en kontrast til ginens fruktige karakter.
Sendt inn av
Marius Eide, Tørst i Oslo
Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene i en shaker fylt med is. Rist veldig godt og sil over i ett cocktailglass.
Pynt med et roseblad, gjerne frossent.
Dette er en tøff, men forholdsvis enkel drink. Passer utmerket for harde, veldig selvsikre damer som røyker sigaretter med munnstykke.
Rosevodkaen lager vi selv ved å tilsette roseblader, noe som gir en behagelig parfymert smak og en herlig rødfarge.
Sendt inn av
Marius Eide, Tørst i Oslo
Fremgangsmåte
Ha rom, lime og sukkelake i en shaker og fyll opp med is. Rist til fingrene nesten fryser fast i shakeren.
Sil over i et stort whisky-/ rocksglass, fyll opp med knust is og riv muskattnøtt på toppen.
Dette er en riktig frisking som funker både før og etter måltidet, og gjerne uten mat i det hele tatt. Jo bedre rom du bruker, desto bedre blir drinken.
Her skal det ikke benyttes sugerør. Drinken skal nytes gjennom muskatnøttdrysset. Glasset kommer også nærmere nesen, som gjør at du får fullt utbytte av aromaene.
Tips:
En sukkerlake lager du lett ved å varme opp 1 dl vann med 1½ dl sukker til sukkeret er smeltet for så å avkjøle den godt.
Råvare:
Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene bortsett fra zesten, i en blender sammen med is og kjør på full styrke.
Hell drinken over i et margaritaglass (kan egentlig bruke alle slags glass) og pynt med tynne strimler av appelsinzest (det ytterste gule skallet på appeslinen).
For å spare knivene i blenderen er det en fordel å bruke knust is. Det gjør det også enklere å unngå større "is-klumper" i drinken.
Drinken skal renne jevnt i blenderen, men bør ikke være for flytende. Vi har alle forskjellig smak, så prøv deg frem til den konsistensen du liker best.
Sendt inn av
Marius Eide, Tørst i Oslo
Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene i en cocktailshaker med is, kryst en limebåt over for å få en bedre syrlighet og balanser med litt sukkerlake.
Rist godt og sil over i et
highballglass
fylt med is, pynt med en frisk limebåt og et friskt jordbær.
Tytingdram lages ved å blande 2½ dl tyttebær med 2½ dl vodka, 5 dl vann og to klyper fennikelfrø i en flaske.
Blandingen er klar etter noen timer, men desto lenger den står, desto mer utpreget smak av fennikelfrøene får den.
Sendt inn av
Marius Eide, Tørst i Oslo