Drikke
Fortviler over taxfree og grensehandel

Fortviler over taxfree og grensehandel

Bransjens aktører er samstemte i synet på regjeringens alkoholpolitikk som er i ferd med å strupe Vinmonopolet.
Redaksjonen
08 April 2015 - 13:48

Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Salget av rødvin og hvitvin gikk ned med 2 prosent og brennevin med 1,6 prosent i løpet av årets første to måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Og etter tre måneder er salget ytterligere svekket med 2,6 prosent.

«Det er sannsynlig at taxfree- og grensehandel tar markedsandeler fra Vinmonopolet», heter det på Vinmonopolets egne nettsider. Etter at de økte taxfreekvotene ble innført sist sommer har salget på Vinmonopolet først flatet ut deretter gått ned. Samtidig med dette har alkoholavgiftene økt. Den svakere kronekursen har også presset prisene oppover.

Men svak krone har ikke påvirket grensehandelen i nevneverdig grad. Heller motsatt, for siden regjeringsskiftet høsten 2013 er antall dagsreiser økt med 14 prosent, ifølge SSB.

Dette er omfanget av grensehandelen

Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) er svært kritisk til regjeringens alkoholpolitikk: – Problemet er at Regjeringens politikk har flyttet salget ut fra Vinmonopolet og over til taxfree, grensehandling og smugling. Det har en rekke uheldige konsekvenser. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel.

Hun har gode råd til hva regjeringen kan gjøre for å rette opp den uheldige utviklingen: - Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått vinpriser temmelig like de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol. Det ville gitt en mer rettferdig politikk for hele landet, inkludert for dem som ikke reiser utenlands.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her