Drikke
Fortviler over taxfree og grensehandel

Fortviler over taxfree og grensehandel

Bransjens aktører er samstemte i synet på regjeringens alkoholpolitikk som er i ferd med å strupe Vinmonopolet.
Redaksjonen
08 April 2015 - 14:48

Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Salget av rødvin og hvitvin gikk ned med 2 prosent og brennevin med 1,6 prosent i løpet av årets første to måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Og etter tre måneder er salget ytterligere svekket med 2,6 prosent.

«Det er sannsynlig at taxfree- og grensehandel tar markedsandeler fra Vinmonopolet», heter det på Vinmonopolets egne nettsider. Etter at de økte taxfreekvotene ble innført sist sommer har salget på Vinmonopolet først flatet ut deretter gått ned. Samtidig med dette har alkoholavgiftene økt. Den svakere kronekursen har også presset prisene oppover.

Men svak krone har ikke påvirket grensehandelen i nevneverdig grad. Heller motsatt, for siden regjeringsskiftet høsten 2013 er antall dagsreiser økt med 14 prosent, ifølge SSB.

Dette er omfanget av grensehandelen

Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) er svært kritisk til regjeringens alkoholpolitikk: – Problemet er at Regjeringens politikk har flyttet salget ut fra Vinmonopolet og over til taxfree, grensehandling og smugling. Det har en rekke uheldige konsekvenser. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel.

Hun har gode råd til hva regjeringen kan gjøre for å rette opp den uheldige utviklingen: - Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått vinpriser temmelig like de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol. Det ville gitt en mer rettferdig politikk for hele landet, inkludert for dem som ikke reiser utenlands.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her