Fra beck til bock

Det er flere som vil ha æren for å ha funnet opp bokkølet. En ting er likevel de fleste ølhunder enige om: det smaker godt. I tillegg er det sterkt, ølet er gjerne den sterkeste typen på bryggerienes repertoar.
Redaksjonen
12 Mai 2004 - 10:43

Selv om bokkøl ikke er blant de mest dagligdagse øltypene, har norskbrygget bokkøl tradisjoner å se tilbake på. Da Fram forlot Christiania den 24. juni 1893 var det flere kurver med Ringnes bokøl ombord - til bruk ved helt spesielle anledninger. Da den svenske oppdagelsesreisende grev Hamilton skulle utruste en ekspedisjon i 1899, henvendte han seg til Ringnes for å få tak i det samme styrkende ølet som Nansen hadde hatt med på Fram. En beæret Ellef Ringnes ga følgende svar: «Det vil være os en stor Glæde at kunne forsyne Deres Expedition til Spitsbergen med Øl af samme Sort, som Nansen havde med paa sin Polarfærd, nemlig Bokøl. Prisen paa denne Ølsort er 38 Øre pr. 1/1 Flaske minus 10% Rabat, og i dette Tilfælde levert franco Bergen...»

Enkel, dobbel og trippel
Bokkøl krever hardt vann for at resultatet skal bli optimalt, og lang modning gir en ren og frisk smak med overtoner av sjokolade. I bokkøl brukes humlen for å balansere smaken av malt. Øltypen er den sterkeste som brygges i Norge, alkoholinnholdet er rundt 6,5 volumprosent. Her finner vi også kalorier i hopetall - hele 63 kilocalorier per 100 gram. Til sammenligning har vanlig helmelk 66 kcal/100 g.

Noen bryggerier produserer en variant som kalles dobbelbokk eller Doppelbock. Her er ekstraktinnholdet over 18 °Plato (se ramme), og alkoholstyrken skal være på minimum 6,8 volumprosent.

Likevel er variasjonene store. Tyske Kulmbacher Brauerei (de med den femliters øltønna vi kan få kjøpt på Vinmonopolet) brygger en variant under merkenavnet E.K.U. som heter Kulminator. Denne har et ekstraktinnhold på 28 °Plato og et alkoholinnhold opp til 13,5 volumprosent.

Noe av det sterkeste som er å få er «Triple Bock» fra amerikanske Samuel Adams. Ølet inneholder 17 volumprosent alkohol, så vi bør kanskje være litt forsiktige med å bruke det som tørstedrikk en varm sommerdag...

Bokk fra Einbeck
Tysklands i sin tid mest berømte ølby - i alle fall dersom vi går noen hundre år tilbake - heter Einbeck. Den ligger i nærheten av Hannover i delstaten Niedersachsen. Under hanseatene blomstret næringslivet i byen fordi innbyggerne blant annet var så gode til å brygge øl. Samtidig forsto byens fremste menn at her var det penger å hente. Lisenser for salg av øl ble utstedt for så å bli beskattet.

Ølet fra Einbeck, som antakelig var et mørkt, overgjæret hveteøl, ble eksportert til alle hansabyene i Tyskland og Baltikum. Selv om ølet var overgjæret og i utgangspunktet lite holdbart, bidro sannsynligvis alkoholen til å forlenge holdbarheten.

Beck blir til bock
Det heter seg at en hertug fra området giftet seg med en aristokratdatter fra Bayern. Brudgommen hadde blant annet med seg flere tønner med Einbeck-øl, og drikkevarene ble så populære at flere av byens innbyggere bestilte mer. Til slutt ansatte de like godt en bryggerimester fra Einbeck for å produsere selv i stedet for kjøre ølet gjennom hele Tyskland. På det bayerske tungemålet ble Einbeck etter hvert til Oanbock - og dermed hadde ølet fått sitt navn.

Hofbräuhaus i München produserer flere bokkølvarianter og ser på seg selv som bryggeriet som oppfant denne øltypen. En annen variant av navnestriden går ut på at navnet «Bier von Einbeck» ble forkortet til «beck bier». Senere skal «beck» ha blitt til «bock» på grunn av dialekten i området. Atter andre påstår at dette var et tradisjonsøl som kun ble brygget i Steinbukkens tegn.

Reformert øl
I tidligere tider var det gjerne de geistlige som gikk foran i jakten på det gode ølet. I våre dager er det snarere tvert imot. Da er det kanskje betimelig å minne om at Martin Luther satte pris på godt øl. Da han giftet seg, fikk han øl i gave fra bryggerne i Einbeck. Etter at han hadde utfordret keiseren på riksdagen i Worms, dukket et nytt parti Einbeck-øl opp.

I dag er det bare ett bryggeri i Einbeck som produserer undergjæret øl. Einbecker Bräuhaus har til gjengjeld tre forskjellige bokkølmerker. Alle har fellesbetegnelsen Ur-Bock. Ett av dem er mørkt (Dunkel), ett er lyst (Hell), mens det siste er en bortimot svart versjon som kun brygges om våren.

Ekstraktinnholdet og herrene Balling og Plato
Ekstraktinnholdet i øl er et uttrykk for vørterens innhold av faste stoffer i forhold til mengden vørter. Den tsjekkiske vitenskapsmannen Carl Joseph Napoleon Balling kom i 1843 med et målesystem for ekstraktinnholdet. Systemet var imidlertid noe unøyaktig, men det ble rettet opp av dr. Plato rundt 1900. Begge varianter benyttes fortsatt til å oppgi vørterens tetthet, og måleenheten er grader (°). Norsk pils har et ekstraktinnhold på cirka 10,5 °Plato.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her