Frister med Jotunheimen

Frister med Jotunheimen

Arne Brimis store kokebok viser at det skjer mye godt på Norges tak.

De som trodde at Arne Brimi hadde avsluttet sin karriere som kokebokforfatter tok feil. Fem år etter forrige kokebok som talende nok het Den siste fristelse, er han tilbake. Da som nå er bidraget sterkt nok til å få en plass blant årets fem beste norske kokebøker.

Les om Arne Brimis dessertbok fra 2008

Dermed vil ha også bli kjent for en ny generasjon av kokeboklesere. Den første kokeboka, Frå Lom til Lyon, ga han ut i 1987, samme år som han var norsk deltaker i Bocuse d’Or.

Valgte rjome

Arne Brimi var fra 1980-tallet bygde-Norges svar på Hellstrøm. Mens sistnevnte brukte creme fraiche, insisterte Brimi-n på rjome. Det begge har felles er at de er nestorer i det moderne norske kjøkken.

Mens Hellstrøm har forlatt det operative kjøkkenarbeidet, er Brimi fortsatt tidlig på plass i kjøkkenet på Vianvang, 14 år etter åpningen. Et sted det nå virker som at han helst ikke forlater. Og det er det knapt noen grunn til med dagens kortreiste mattrend.

Verdens vakreste natur

Dette mener juryen om Arne Brimis kandidatur til Beste Norske Kokebok 2013:

Arne Brimis store kokebok fra Vianvang.

Med råvarer fra fjell, skog og vann evner Arne Brimi å friste og forføre sine lesere, i sin første virkelige praktbok. Det er tydelig at den er blitt til ved foten av Jotunheimen. Tradisjon og fornyelse blir gjerne klisjéer, men i denne boken er det begreper som løfter frem fantastiske retter og suveren matkunst, godt plassert i verdens vakreste natur.

Dette er de øvrige finalistene

Om Arne Brimi endelig kan legge Beste Norske Kokebok 2013 til sine mange hedre, avsløres den 9. desember på Det Norske Teatret.

Laksemousse

Fremgangsmåte

Laksefileten skal være skinn- og beinfri.

Bak den med salt, pepper og litt olje i steikeovn ved 120 grader i 10–15 minutter. Pass på at laksen ikke blir tørr. Avkjøl.

Pisk rømmen stiv, del laksen i biter og rør inn fisk og dill.

Smak til med salt, sitrondråper og nykvernet pepper, og server laksekremen på rista brød med litt lakserogn og dill på toppen.

Oppskriften er hentet fra Arne Brimis store kokebok fra Vianvang, finalist i Beste Norske Kokebok 2013 .

Her finner du veldig mange oppskrifter på laks, ørret og røye

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen