Drikke
Full forvirring på toppnivå

Full forvirring på toppnivå

Vinmarken La Boudriotte gir noe av det beste til chardonnaydruen.
Aase E. Jacobsen
15 September 2011 - 02:02

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Eller det vil si, deler av vinmarken gjør det. For dette er Burgund på sitt beste, eller verste - alt etter som. La Boudriotte som har premier cru-status innen Chassagne-Montrachet, er på totalt 15,62 hektar, men bare 2,22 av dem er den "egentlige" Boudriotte som har gitt slik status til chardonnay herfra, i følge Jasper Morris' Inside Burgundy.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hvit eller rød
Ofte opptrer vin fra den "større" vinmarken med navnet Morgeot, og Blain-Gagnard lager to hvite viner fra Boudriotte, én som heter Boudriotte og en som heter Morgeot.

Forvirret? Da må du vente på resten, Boudriotte er dyrket med både chardonnay og pinot noir. Blain-Gagnard lager viselig bare én rød fra denne vinmarken, og den går under navnet Morgeot.

Både og
Også Ramonet, en prominent eksponent for denne premier cru-en, skiller mellom hvit og rød vin på samme måte, men har i tillegg en rødvin som kalles Clos de la Boudriotte. Og da faller argumentet om at Boudriotte betegner hvitvin og Morgeot rødvin fra samme vinmark.

Spesielt når også Lequin-Colin bruker Morgeot for sin nye hvite superchassagne, Lequin-Colin Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot Cuvee Bttr 2009 (59655). Den for Burgund så uvanlige koden står for "back to the roots" og forteller at vinen er laget på naturmetoden med minst mulig inngripen og mest mulig håndarbeid. En solid vin på alle måter med godt lagringspotensial.

Mange mener altså at Morgeot betegner den delen av vinmarken som har mest pinot noir-jordsmonn. Blain Gagnard Chassagne Montrachet 1er Cru Boudriotte 2010 (49128) på sin side kommer fra den "hvite" delen, og er enda mer raffinert i stilen enn Lequin-Colins.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her