Garantert rent

Disse to vinene kommer fra noen av de mest beskyttete og velpleide vinmarkene i Europa.
Aase E. Jacobsen
19 August 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Poggio Foco Sesa' 2006 (57359) er en svært intens vin, men til forskjell fra andre moderne sentralitalienske toppviner med høy alkohol har den beholdt en fascinerende friskhet i form av god syre, skogsbær og urteaktig preg. En vin som ber om et stykke saftig kjøtt, enten fra grillen eller ovnen.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den er basert på en salig og utypisk miks av merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, alicante og tannat. 18 måneder i ny fransk eik, inkludert mye omrøring og dermed eksponering overfor oksygen, er knapt merkbart.

Poggiofoco Cecco Cabernet Sauvignon 2010 (57358) er en lettere utgave av den samme, lavere alkohol og en slankere og noe mer syrefrisk stil. Det skyldes at cabernet sauvignon-druene er plukket tidligere samtidig som den er laget etter rosémetoden hvor skallene har fått trekke sammen med mosten en kort stund. Deretter presses massen lett og skallene legges på kjøl i en uke mens mosten gjærer uten tilsetting av fremmedgjær. For så å blandes med mosten igjen og gjære videre i inntil åtte dager. Uttrekket blir dermed lettere for druer som normalt har stort tanninpotensial. De øvrige druene plukkes når de er modne men følger samme type vinifikasjon.

Nøyaktig etter boka
En herlig sommervin, helt uten smak av fat, som også vil smake godt langt utover høsten. Før tiden blir inne til å smake på storebror.

Begge vinene kommer fra et helt unikt konsept, ikke bare for Italia, men også for vinområder generelt. Poggio Foco er nemlig som et eget økologisk jordbrukssamfunn. 550 hektar med dyrket mark hvorav 12 med vinmarker, beskyttet av store skogområder som "holder unna" all ekstern forurensning. Her lever sauer, kyr og villsvin livets glade dager og gir naturlig nok ettertraktete kjøttvarer. Fra denne rene atmosfæren kommer 98 prosent av medisinske planter i Italia, og 3 prosent av europaforbruket!

Annen vinstil
En idyll av de sjeldne som er et resultat av innsatsen fra Bruno Kovarich og hans familie. Det hele startet i 1977. I dag er området nær sagt selvsagt karbonnøytralt. Og druene dyrkes nøyaktig etter øko-boka. Avlingene er derfor lave, ca én kilo pr plante, og tettheten i vinmarkene er høy for Italia, 6.650 pr hektar. Vinplantene er fortsatt unge, 8-10 år gamle, hvilket borger for fremtidig stort potensial.

Druesammensetningen skiller seg også ut. Her er det cabernet cauvignon, merlot, alicante, cabernet franc, sangiovese, tannat, petit verdot med flere. Så selv om noen av druene er felles med Bolgheri lenger nord i Maremma, er vinstilen helt annerledes. Jordsmonnet er dominert av leire, mergel og kalkstein av gammel dato. Nærmere bestemt krittiden. Hvilket forklarer den flotte skogsbærfriskheten i vinene.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her