Alsace
Her har du store vinopplevelser i vente

Her har du store vinopplevelser i vente

Den nye årgangen av denne Alsace-rieslingen er sublim. På plass i 107 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
01 Juli 2016 - 05:39

Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2014 har både stor fruktfylde og flott syrlighet samt et godt uttrykk for vinmarken den har fått druer fra. En vin som smaker fantastisk nå, men som tåler 15 år i kjelleren.

En helt spesiell parsell

At denne vinen byr på så mye uten å ha grand cru-status, skyldes beliggenheten til Clos Häuserer. Den ligger nemlig nederst til Hengst i Wintzenheim – en av Alsaces aller best grand cru-er – og min klare favoritt.

Les mer om hvorfor denne vinmarken er så unik

Vinene herfra har en helt spesiell kraft og lagringsevne, og Clos Häuserer har mye av det samme. Jordsmonnet er svært kalk- og leirholdig noe som sikrer struktur i form av syre også i varme årganger. Den er svakt østvendt og får derfor litt mindre sol hvilket er en fordel for syreutviklingen. Parsellen er dessuten godt beskyttet mot både frost og vind og oppnår derfor god modning. Resultatet er en vin som får en svært god balanse mellom syre og sødme.

Som årgang kjennetegnes 2014 av veldig gode syrer takket være at temperaturen i august måned ikke var like høy som i kokhete juli. I utgangspunktet så 2014 ut til å bli en tidlig innhøstning, men forholdene i august forsinket modningen. Det gjorde at 2014 fikk en ekstra lang vekstsesong. Noe som rieslingdruen trives veldig godt med.

Clos Hauserer.

 

En enda større vinopplevelse

En annen vin fra samme produsent, Zind-Humbrecht Riesling Clos Windsbuhl 2013, er en av årets aller største vinopplevelser. Den kommer fra en sørøstvendt vinmark i en annen landsby, Hunawihr, med en litt annen type kalkjordsmonn, mindre leire og mer fossiler.

2013 var dessuten en årgang med helt andre egenskaper. Først og fremst ekstra lav avling, men også svært høye syrenivåer hvilket gjorde at særlig rieslingene brukte veldig lang tid på å gjære ferdig. Siden Zind-Humbrecht jobber biodynamisk, gjøres det ingen inngripen i gjæringsprosessen. Vinen får jobbe i fred uansett om den er på overtid. Dermed oppnås en bunnsolid vin med et enormt lagringspotensial.

Mer restsødme enn vanlig

Zind-Humbrechts viner har mer restsukker enn hva du kanskje er vant til med fra tyske toppviner, men sødmen balanseres altså veldig godt av syren samtidig som den bidrar til at vinene tåler mye smak i maten, være seg krydder eller skarpe ostearomaer. Dessuten «forbrukes» sukkeret gjennom lagringsprosessen. Tenkt på det som hvalpefett. Det er der for å kunne tæres på. Etter 15-20 år smaker vinen da også helt tørt. Men det er alltid årgangen og gjæringsprosessen som bestemmer hvor tørr vinen blit.

Zind-Humbrecht (og flere andre Alsace-produsenter) bruker derfor et tallsystem for å informere forbrukeren om restsødmen. Clos Häuserer 2014 er merket med 2 – altså ikke helt tørr med restsukker på rundt 13 gram, mens 2013 var merket med 3 og en restsødme på hele 23 gram.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her