Drikke
Gir glemte druesorter nytt liv

Gir glemte druesorter nytt liv

Det sørvestlige Frankrike har en lang vinhistorie som fortsatt inneholder en del overraskelser.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2014 - 15:33

Det er blant annet de stadig mer merkbare klimaendringene som har fått vinbønder til å gå tilbake i historien for å finne druemateriale som tåler det «nye» klimaet bedre, leser vi på decanter.com.

I Sørvest-Frankrike hvor «moderne» druesorter for så vidt ikke har hatt så stort innpass er det gjort betydelig innsats allerede for å avdekke druesorter som produserer naturlig lavere alkoholnivåer og som ikke er så utsatt for klimarelaterte sykdommer.

Senere modning gunstig

Decanter har besøkt et forskningsprosjekt i regi av det driftige Plaimont-kooperativet i Saint Mont hvor 39 ulike druesorter er plantet på areal som teller én hektar. 12 av disse er ikke registrert noe sted siden de falt ut av forbruks- og etterspørselsmønsteret for et gitt periode i historien.

Les mer om Plaimont

En av dem kalles pedebernade no.5 (pdb no.5) og oppnår rundt 10,5 prosent alkohol. Druesorten er først og fremst påtenkt en rolle i områdets tannatviner. Tannat er en av druesortene som har lagt på seg i de senere år og som på grunn av sin kraftige tanninstruktur først kan plukkes når den er fullmoden.

Les mer om tannat

Men pdb no.5 har et stort problem og det er at den er enkjønnet (hunsort) og derfor forbudt ifølge fransk vinlov. Årsaken er hunvinplanter er vanskelige å dyrke effektivt og er derfor blitt borte av seg selv. Plaimont må derfor vente til myndighetene bøyer av, men det ser mørkt ut så langt.

Men det er flere muligheter, blant andre dubosc no.1, tardif noir og txakoli noir. Tardif noir er tvekjønnet og modner sent hvilket er gunstig gitt de forventete klimaendringene, ifølge Olivier Bourdet-Pees, direktør for Plaimont. Det gjelder også dubosc no.1 som i tillegg viser seg å ha en naturlig motstandskraft mot mange sykdommer.

Viktig for mangfoldet

– Txakoli noir minner om cabernet franc, men har sin egen karakter. Vi er veldig opptatt av å beholde områdets tradisjon for «innfødte» druesorter, understreker Bourdet-Pees som har testet vinene de har laget av disse spesielle druene på britiske vineksperter.

Plaimonts prosjekt er veldig i tiden gitt det økte fokuset på biomangfold som kan redde vinindustrien fra stilmessig ensretting og ikke minst øke motstandskraften mot stadig nye sykdommer.

– På 1950-tallet utgjorde de 20 mest plantete druesortene 50 prosent av de dyrkete arealet, nå er tallet 93 prosent. Jeg er sikker på at merlot er bra for Pétrus, men det er ikke best for alle vingårder, slår Olivier Bourdet-Pees fast.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her