Drikke
God piemontevin i boks

God piemontevin i boks

Denne boksvinen konkurrerer med mange barberaer i prisklassen 150-160 kroner.
Aase E. Jacobsen
25 Oktober 2013 - 09:55

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Med Principiano Piemonte Barbera 2013 (7231)behøver du ikke betale mer enn 95 kroner per 75 cl for å få den riktige Piemonte-følelsen. Perfekt til så vel polenta og gnocchi som pasta.

Finn gode retter til denne vinen

Den har det umiskjennelige litt rustikke preget som tradisjonelt framstilte viner får. Den er laget av en produsent som ikke bare bekjenner seg til denne stilen, men som også jobber veldig naturlig i vinmark og kjeller.

Druematerialet til boksen henter Ferdinando Principiano hos andre, de egne vinmarkene i Serralunga og Monforte d’Alba ville aldri kunne forsvares brukt i en boks.

Går for stål

Men han har stilt som krav til sine leverandører at regimet i vinmarkene må være så naturlig som mulig. Det er nødvendig for en vin som skal gjæres ved hjelp av druenes egne gjærsopper. Svoveltilsettingen er også minimal.

Den tradisjonelle tilnærmingen er ikke helt gjennomført all den tid han bruker stål til både gjæring og modning for de fleste vinene sine, bortsett fra baroloene som selvfølgelig modnes i den lovpålagte tiden i brukte fat av ulike størrelse, fra 400 til 4000 liter avhengig av vin.

Lekkerbisken

Hans toppbarolo,Barolo Boscareto 2006 (7233), fra vinmarken med samme navn i Serralunga d'Alba, kommer i salg i november. Dens særpreg fra druer fra 40 år gamle vinplanter understrekkes av fottråkking. Det gir et ytterst godt resultat med usedvanlig lekker frukt og stor god munnfølelse. En vin som holder minst 15 år.

Barolo Ravera 2006 (9989601)som var tilgjengelig i spesialpolene er også en lekkerbisken som henter sin kraft fra kombinasjonen av 50 år gamle vinstokker i et av Monfortes brattheng. Fra november er samme vin i ny årgang på plass. Barolo Ravera 2008 (9181)er en flott barolo som vil lagre godt.

Betydelig rimeligere er hans «vanlige» barolocuvée Principiano Barolo Serralunga 2009 (96780). Til denne bruker han druer fra yngre planter.

Barolopotensial

Fernandos største kupp er imidlertid Principiano Le Coste Langhe Nebbiolo 2011 (96781)laget av druer fra høytliggende vinmarker i Le Coste di Monforte d'Alba samt en liten andel druer fra Boscareto. En langhe nebbiolo med barolopotensial.

Som seg hør og bør lages også en dolcetto, Principiano Sant'Anna Dolcetto d'Alba 2010 (96782), som lever opp til Ferdinandos minimalistiske, men ikke magre stil.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her