Drikke
God piemontevin i boks

God piemontevin i boks

Denne boksvinen konkurrerer med mange barberaer i prisklassen 150-160 kroner.
Aase E. Jacobsen
25 Oktober 2013 - 09:55

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Med Principiano Piemonte Barbera 2013 (7231)behøver du ikke betale mer enn 95 kroner per 75 cl for å få den riktige Piemonte-følelsen. Perfekt til så vel polenta og gnocchi som pasta.

Finn gode retter til denne vinen

Den har det umiskjennelige litt rustikke preget som tradisjonelt framstilte viner får. Den er laget av en produsent som ikke bare bekjenner seg til denne stilen, men som også jobber veldig naturlig i vinmark og kjeller.

Druematerialet til boksen henter Ferdinando Principiano hos andre, de egne vinmarkene i Serralunga og Monforte d’Alba ville aldri kunne forsvares brukt i en boks.

Går for stål

Men han har stilt som krav til sine leverandører at regimet i vinmarkene må være så naturlig som mulig. Det er nødvendig for en vin som skal gjæres ved hjelp av druenes egne gjærsopper. Svoveltilsettingen er også minimal.

Den tradisjonelle tilnærmingen er ikke helt gjennomført all den tid han bruker stål til både gjæring og modning for de fleste vinene sine, bortsett fra baroloene som selvfølgelig modnes i den lovpålagte tiden i brukte fat av ulike størrelse, fra 400 til 4000 liter avhengig av vin.

Lekkerbisken

Hans toppbarolo,Barolo Boscareto 2006 (7233), fra vinmarken med samme navn i Serralunga d'Alba, kommer i salg i november. Dens særpreg fra druer fra 40 år gamle vinplanter understrekkes av fottråkking. Det gir et ytterst godt resultat med usedvanlig lekker frukt og stor god munnfølelse. En vin som holder minst 15 år.

Barolo Ravera 2006 (9989601)som var tilgjengelig i spesialpolene er også en lekkerbisken som henter sin kraft fra kombinasjonen av 50 år gamle vinstokker i et av Monfortes brattheng. Fra november er samme vin i ny årgang på plass. Barolo Ravera 2008 (9181)er en flott barolo som vil lagre godt.

Betydelig rimeligere er hans «vanlige» barolocuvée Principiano Barolo Serralunga 2009 (96780). Til denne bruker han druer fra yngre planter.

Barolopotensial

Fernandos største kupp er imidlertid Principiano Le Coste Langhe Nebbiolo 2011 (96781)laget av druer fra høytliggende vinmarker i Le Coste di Monforte d'Alba samt en liten andel druer fra Boscareto. En langhe nebbiolo med barolopotensial.

Som seg hør og bør lages også en dolcetto, Principiano Sant'Anna Dolcetto d'Alba 2010 (96782), som lever opp til Ferdinandos minimalistiske, men ikke magre stil.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her