God smak på sparebluss

Potetsuppe med julepølse til halv pris høres kanskje trist ut men du skal se at det blir en riktig så velkommen og smakfull start på det nye året.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2009 - 16:05

Inspirasjonen til denne suppen er hentet fra pottitland nummer én, nemlig den østre delen av Europa, nærmere bestemt i Sachsen i det tidligere Øst-Tyskland. Men der er det ingen som skammer seg over å bruke poteter i alle sammenhenger. Tvert i mot har overfloden av denne nøytrale råvaren resultert i en rekke kreative løsninger. Saksisk potetsuppe med pølse er bare én av dem. Som kan ses på som en videreføring av pølse og potetstappe - i hvert fall når du skal selge inn konseptet til familiens yngste. De bleke julepølsene som i januar selges til halv pris de fleste steder, faller kanskje ikke i smak hos alle barn og kan derfor få følge av røykte kjøttpølser. Uansett blir dette et svært rimelig måltid.

De første ukene av januar er ofte preget av lavt forbruk og nøkternhet. Det er derfor ingen ting i veien for å drikke alkoholfritt øl til denne suppen. Clausthaler fungerer helt greit til suppen - og bedre enn Munkholm - på grunn av det ekstra innslaget av malt. Det tyske hvitølet Erdinger Weissbier (7805) (for 50 cl) er bløtt og friskt til og hjelper til å møte de litt salte rustikke smakene i suppen.

Det gjør også en annen tysker - men da i enda større grad, nemlig hvitvinen Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett 2013 (5664), fyldig og rik med flotte syrer og en delikat og lett fruktsødme i slutten. En flott vin som er verd hver krone.

Hvis du synes dette blir for dyrt, og heller har lyst på noe rødt i glasset, er løsningen en god søritaliensk boksvin Cuvée Christer Berens M d'A (45622). Saftig, bærpreget og myk og helt uten bitterpreg. En så rimelig vin kan alle unne seg i januar.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Potet- og jordskokksuppe med rester av julematen

Potet- og jordskokksuppe med rester av julematen

Fremgangsmåte

  1. Skrell potetene og jordskokkene og skjær i terninger. Skjær løk, purreløk, gulrot og sellerirot i skiver/terninger.
  2. Kutt flesket i terninger eller tynne skiver. Varm opp en tykkbunnet kjele og fres flesket til det begynner å ta farge. 
  3. Tilsett grønnsakene og fres videre til de er godt blandet med flesket. Hell over kraften (eller buljong laget av pulver - følg bruksanvisningen på pakken). Kok opp og skum av.
  4. Tilsett merian/oregano. La småkoke i 30 minutter. Mos med en potetstapper. Smak til med salt og pepper.
  5. Skjær pølsene i skiver og ha oppi suppen. Kok opp igjen og la trekke 5-10 minutter.
  6. Dryss hakket persille over ved servering.

Server flatbrød eller annet godt (grovt) brød til.

Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten

Klassiske retter til tapas finner du her

Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her