Inspirasjonen til denne suppen er hentet fra pottitland nummer Ă©n, nemlig den Ăžstre delen av Europa, nĂŠrmere bestemt i Sachsen i det tidligere Ăst-Tyskland. Men der er det ingen som skammer seg over Ă„ bruke poteter i alle sammenhenger. Tvert i mot har overfloden av denne nĂžytrale rĂ„varen resultert i en rekke kreative lĂžsninger. Saksisk potetsuppe med pĂžlse er bare Ă©n av dem. Som kan ses pĂ„ som en viderefĂžring av pĂžlse og potetstappe - i hvert fall nĂ„r du skal selge inn konseptet til familiens yngste. De bleke julepĂžlsene som i januar selges til halv pris de fleste steder, faller kanskje ikke i smak hos alle barn og kan derfor fĂ„ fĂžlge av rĂžykte kjĂžttpĂžlser.
Uansett blir dette et svÊrt rimelig mÄltid.
De fÞrste ukene av januar er ofte preget av lavt forbruk og nÞkternhet. Det er derfor ingen ting i veien for Ä drikke alkoholfritt Þl til denne suppen. Clausthaler fungerer helt greit til suppen - og bedre enn Munkholm - pÄ grunn av det ekstra innslaget av malt. Det tyske hvitÞlet Erdinger Weissbier (7805) (for 50 cl) er blÞtt og friskt til og hjelper til Ä mÞte de litt salte rustikke smakene i suppen.
Det gjÞr ogsÄ en annen tysker - men da i enda stÞrre grad, nemlig hvitvinen Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett 2013 (5664), fyldig og rik med flotte syrer og en delikat og lett fruktsÞdme i slutten. En flott vin som er verd hver krone.
Hvis du synes dette blir for dyrt, og heller har lyst pÄ noe rÞdt i glasset, er lÞsningen en god sÞritaliensk boksvin Cuvée Christer Berens M d'A (45622). Saftig, bÊrpreget og myk og helt uten bitterpreg. En sÄ rimelig vin kan alle unne seg i januar.
Potet- og jordskokksuppe med rester av julematen

FremgangsmÄte
- Skrell potetene og jordskokkene og skjĂŠr i terninger. SkjĂŠr lĂžk, purrelĂžk, gulrot og sellerirot i skiver/terninger.
- Kutt flesket i terninger eller tynne skiver. Varm opp en tykkbunnet kjele og fres flesket til det begynner Ă„ ta farge.
- Tilsett grÞnnsakene og fres videre til de er godt blandet med flesket. Hell over kraften (eller buljong laget av pulver - fÞlg bruksanvisningen pÄ pakken). Kok opp og skum av.
- Tilsett merian/oregano. La smÄkoke i 30 minutter. Mos med en potetstapper. Smak til med salt og pepper.
- SkjĂŠr pĂžlsene i skiver og ha oppi suppen. Kok opp igjen og la trekke 5-10 minutter.
- Dryss hakket persille over ved servering.
Server flatbrĂžd eller annet godt (grovt) brĂžd til.
Slik bruker du opp restene etter julematen
Bli abonnent pÄ aperitif + og oppnÄ store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
90 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
84 POENG