God smak pÄ sparebluss

Potetsuppe med julepÞlse til halv pris hÞres kanskje trist ut men du skal se at det blir en riktig sÄ velkommen og smakfull start pÄ det nye Äret.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2009 - 17:05

Inspirasjonen til denne suppen er hentet fra pottitland nummer én, nemlig den Þstre delen av Europa, nÊrmere bestemt i Sachsen i det tidligere Øst-Tyskland. Men der er det ingen som skammer seg over Ä bruke poteter i alle sammenhenger. Tvert i mot har overfloden av denne nÞytrale rÄvaren resultert i en rekke kreative lÞsninger. Saksisk potetsuppe med pÞlse er bare én av dem. Som kan ses pÄ som en viderefÞring av pÞlse og potetstappe - i hvert fall nÄr du skal selge inn konseptet til familiens yngste. De bleke julepÞlsene som i januar selges til halv pris de fleste steder, faller kanskje ikke i smak hos alle barn og kan derfor fÄ fÞlge av rÞykte kjÞttpÞlser. Uansett blir dette et svÊrt rimelig mÄltid.

De fÞrste ukene av januar er ofte preget av lavt forbruk og nÞkternhet. Det er derfor ingen ting i veien for Ä drikke alkoholfritt Þl til denne suppen. Clausthaler fungerer helt greit til suppen - og bedre enn Munkholm - pÄ grunn av det ekstra innslaget av malt. Det tyske hvitÞlet Erdinger Weissbier (7805) (for 50 cl) er blÞtt og friskt til og hjelper til Ä mÞte de litt salte rustikke smakene i suppen.

Det gjÞr ogsÄ en annen tysker - men da i enda stÞrre grad, nemlig hvitvinen Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett 2013 (5664), fyldig og rik med flotte syrer og en delikat og lett fruktsÞdme i slutten. En flott vin som er verd hver krone.

Hvis du synes dette blir for dyrt, og heller har lyst pĂ„ noe rĂždt i glasset, er lĂžsningen en god sĂžritaliensk boksvin CuvĂ©e Christer Berens M d'A (45622). Saftig, bĂŠrpreget og myk og helt uten bitterpreg. En sĂ„ rimelig vin kan alle unne seg i januar.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du Ä bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare pÄ produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du Þnsker Ä bestille flere produkter, kan du ogsÄ velge fritt fra Apéritifs polliste eller sÞke deg frem til de varene du er ute etter.

Potet- og jordskokksuppe med rester av julematen

Potet- og jordskokksuppe med rester av julematen

FremgangsmÄte

  1. Skrell potetene og jordskokkene og skjĂŠr i terninger. SkjĂŠr lĂžk, purrelĂžk, gulrot og sellerirot i skiver/terninger.
  2. Kutt flesket i terninger eller tynne skiver. Varm opp en tykkbunnet kjele og fres flesket til det begynner Ă„ ta farge. 
  3. Tilsett grÞnnsakene og fres videre til de er godt blandet med flesket. Hell over kraften (eller buljong laget av pulver - fÞlg bruksanvisningen pÄ pakken). Kok opp og skum av.
  4. Tilsett merian/oregano. La smÄkoke i 30 minutter. Mos med en potetstapper. Smak til med salt og pepper.
  5. SkjĂŠr pĂžlsene i skiver og ha oppi suppen. Kok opp igjen og la trekke 5-10 minutter.
  6. Dryss hakket persille over ved servering.

Server flatbrĂžd eller annet godt (grovt) brĂžd til.

Slik bruker du opp restene etter julematen

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

PĂ„ BEINSPIRED 2026 har du mulighet til Ă„ smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her