God smak på sparebluss

Potetsuppe med julepølse til halv pris høres kanskje trist ut men du skal se at det blir en riktig så velkommen og smakfull start på det nye året.

Inspirasjonen til denne suppen er hentet fra pottitland nummer én, nemlig den østre delen av Europa, nærmere bestemt i Sachsen i det tidligere Øst-Tyskland. Men der er det ingen som skammer seg over å bruke poteter i alle sammenhenger. Tvert i mot har overfloden av denne nøytrale råvaren resultert i en rekke kreative løsninger. Saksisk potetsuppe med pølse er bare én av dem. Som kan ses på som en videreføring av pølse og potetstappe - i hvert fall når du skal selge inn konseptet til familiens yngste. De bleke julepølsene som i januar selges til halv pris de fleste steder, faller kanskje ikke i smak hos alle barn og kan derfor få følge av røykte kjøttpølser. Uansett blir dette et svært rimelig måltid.

De første ukene av januar er ofte preget av lavt forbruk og nøkternhet. Det er derfor ingen ting i veien for å drikke alkoholfritt øl til denne suppen. Clausthaler fungerer helt greit til suppen - og bedre enn Munkholm - på grunn av det ekstra innslaget av malt. Det tyske hvitølet Erdinger Weissbier (7805) (for 50 cl) er bløtt og friskt til og hjelper til å møte de litt salte rustikke smakene i suppen.

Det gjør også en annen tysker - men da i enda større grad, nemlig hvitvinen Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett 2013 (5664) , fyldig og rik med flotte syrer og en delikat og lett fruktsødme i slutten. En flott vin som er verd hver krone.

Hvis du synes dette blir for dyrt, og heller har lyst på noe rødt i glasset, er løsningen en god søritaliensk boksvin  Cuvée Christer Berens M d'A (45622) . Saftig, bærpreget og myk og helt uten bitterpreg. En så rimelig vin kan alle unne seg i januar.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Potet- og jordskokksuppe med rester av julematen

Fremgangsmåte

Skrell potetene og jordskokkene og skjær i terninger. Skjær løk, purreløk, gulrot og sellerirot i skiver/terninger.

Kutt flesket i terninger eller tynne skiver. Varm opp en tykkbunnet kjele og fres flesket til det begynner å ta farge. 

Tilsett grønnsakene og fres videre til de er godt blandet med flesket. Hell over kraften (eller buljong laget av pulver - følg bruksanvisningen på pakken). Kok opp og skum av.

Tilsett merian/oregano. La småkoke i 30 minutter. Mos med en potetstapper. Smak til med salt og pepper.

Skjær pølsene i skiver og ha oppi suppen. Kok opp igjen og la trekke 5-10 minutter. Dryss hakket persille over ved servering. Server flatbrød eller annet godt (grovt) brød til.

Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten

Klassiske retter til tapas finner du her

Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen