Drikke
Gresk grand cru
Foto: (Argyros Santorini)

Gresk grand cru

Hvis du ikke har tenkt deg til Hellas i sommer, er det god trøst i denne vinen som tilhører gresktoppen.
17 Juni 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Argyros Assyrtiko 2008 (80301) kommer fra selveste Santorini - for mange den ypperste destinasjonen av alle de greske - og de er det mange av. Årsaken er nok mystikken som øya er omhyllet i. Og sannsynligvis også dens særpregete viner, med de assyrtiko-baserte vinene på topp.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vanskelige forhold
Det vulkanske jordsmonnet bidrar med mye karakter. Det gjør også det havet og vinden som er tilstedværende overalt. De forkrøplete vinstokkene bærer tydelig vitne om de tøffe forholdene, og den brennende sola og mangelen på nedbør gjør sitt til at plantene virkelig må slåss for å hente nok fuktighet fra grunnen for å ikke tørke helt inn.

Det er som kjent under de vanskeligste forholdene at storhet blir til. Så også for vin. Og denne assyrtikoen er både svært representativ og vellaget. En svært mineral- og limepreget vin med masse frukt. Et flott følge til gode sjømatretter, men også utmerket å nyte alene i solgangsbrisen.

Av de samme druene, dog etter at de har ligget for tørk i sola, lages også søtviner, de berømte vinsantoene. Mezzo 2002 (ikke tilgjengelig i Norge) er en flott vinsanto med mye ranciopreg i form av tørket frukt, nøtter og lær, den har stor fylde, balansert sødme og stor lengde.

Godt potensial
Argyros lager også rødvin, som heller ikke er å få kjøpt i Norge, men som gir en god grunn til å dra til Santorini. Atlantis er enkleste nivå, men likevel med mye karakter fra det vulkanske jordsmonnet. En del sødme, men den balanseres ganske godt av gode syrer og bittertoner samt et fint krydderpreg.

Mer av alt er det i Mavrotragano som er basert på druen med samme navn. En ytterst lokal drue, men som har et veldig godt potensial, og som strukturmessig kan minne om nebbiolo. Den naturlig lavtytende planten gir druer med stort alkoholpotensial. 2007-versjonen som holder 14 prosent, byr på modne røde og mørke bær, et floralt innslag samt tydelige jordsmonnstoner og noe fat. Den har god fylde, flotte syrer og tanniner. En svært seriøs vin med internasjonal appell særpreget til tross.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her