Drikke
Gresk grand cru
Foto: (Argyros Santorini)

Gresk grand cru

Hvis du ikke har tenkt deg til Hellas i sommer, er det god trøst i denne vinen som tilhører gresktoppen.
17 Juni 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Argyros Assyrtiko 2008 (80301) kommer fra selveste Santorini - for mange den ypperste destinasjonen av alle de greske - og de er det mange av. Årsaken er nok mystikken som øya er omhyllet i. Og sannsynligvis også dens særpregete viner, med de assyrtiko-baserte vinene på topp.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vanskelige forhold
Det vulkanske jordsmonnet bidrar med mye karakter. Det gjør også det havet og vinden som er tilstedværende overalt. De forkrøplete vinstokkene bærer tydelig vitne om de tøffe forholdene, og den brennende sola og mangelen på nedbør gjør sitt til at plantene virkelig må slåss for å hente nok fuktighet fra grunnen for å ikke tørke helt inn.

Det er som kjent under de vanskeligste forholdene at storhet blir til. Så også for vin. Og denne assyrtikoen er både svært representativ og vellaget. En svært mineral- og limepreget vin med masse frukt. Et flott følge til gode sjømatretter, men også utmerket å nyte alene i solgangsbrisen.

Av de samme druene, dog etter at de har ligget for tørk i sola, lages også søtviner, de berømte vinsantoene. Mezzo 2002 (ikke tilgjengelig i Norge) er en flott vinsanto med mye ranciopreg i form av tørket frukt, nøtter og lær, den har stor fylde, balansert sødme og stor lengde.

Godt potensial
Argyros lager også rødvin, som heller ikke er å få kjøpt i Norge, men som gir en god grunn til å dra til Santorini. Atlantis er enkleste nivå, men likevel med mye karakter fra det vulkanske jordsmonnet. En del sødme, men den balanseres ganske godt av gode syrer og bittertoner samt et fint krydderpreg.

Mer av alt er det i Mavrotragano som er basert på druen med samme navn. En ytterst lokal drue, men som har et veldig godt potensial, og som strukturmessig kan minne om nebbiolo. Den naturlig lavtytende planten gir druer med stort alkoholpotensial. 2007-versjonen som holder 14 prosent, byr på modne røde og mørke bær, et floralt innslag samt tydelige jordsmonnstoner og noe fat. Den har god fylde, flotte syrer og tanniner. En svært seriøs vin med internasjonal appell særpreget til tross.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusiv vinsmaking med utvalgte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 11. desember

Eksklusiv vinsmaking med utvalgte viner fra Burgund

Dette har vi gledet oss til! En sjelden mulighet til å delta på en vinsmaking med flotte viner fra Burgund. Det er begrenset med plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her