Gresk grand cru

Hvis du ikke har tenkt deg til Hellas i sommer, er det god trøst i denne vinen som tilhører gresktoppen.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Argyros Assyrtiko 2008 (80301) kommer fra selveste Santorini - for mange den ypperste destinasjonen av alle de greske - og de er det mange av. Årsaken er nok mystikken som øya er omhyllet i. Og sannsynligvis også dens særpregete viner, med de assyrtiko-baserte vinene på topp.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Vanskelige forhold
Det vulkanske jordsmonnet bidrar med mye karakter. Det gjør også det havet og vinden som er tilstedværende overalt. De forkrøplete vinstokkene bærer tydelig vitne om de tøffe forholdene, og den brennende sola og mangelen på nedbør gjør sitt til at plantene virkelig må slåss for å hente nok fuktighet fra grunnen for å ikke tørke helt inn.

Det er som kjent under de vanskeligste forholdene at storhet blir til. Så også for vin. Og denne assyrtikoen er både svært representativ og vellaget. En svært mineral- og limepreget vin med masse frukt. Et flott følge til gode sjømatretter, men også utmerket å nyte alene i solgangsbrisen.

Av de samme druene, dog etter at de har ligget for tørk i sola, lages også søtviner, de berømte vinsantoene. Mezzo 2002 (ikke tilgjengelig i Norge) er en flott vinsanto med mye ranciopreg i form av tørket frukt, nøtter og lær, den har stor fylde, balansert sødme og stor lengde.

Godt potensial
Argyros lager også rødvin, som heller ikke er å få kjøpt i Norge, men som gir en god grunn til å dra til Santorini. Atlantis er enkleste nivå, men likevel med mye karakter fra det vulkanske jordsmonnet. En del sødme, men den balanseres ganske godt av gode syrer og bittertoner samt et fint krydderpreg.

Mer av alt er det i Mavrotragano som er basert på druen med samme navn. En ytterst lokal drue, men som har et veldig godt potensial, og som strukturmessig kan minne om nebbiolo. Den naturlig lavtytende planten gir druer med stort alkoholpotensial. 2007-versjonen som holder 14 prosent, byr på modne røde og mørke bær, et floralt innslag samt tydelige jordsmonnstoner og noe fat. Den har god fylde, flotte syrer og tanniner. En svært seriøs vin med internasjonal appell særpreget til tross.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Argyros Assyrtiko 2008

Produsent:
Argyros
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Hellas
Område:
Santorini
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
80301
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen