Grillmat
Grillsikkerhet

Grillsikkerhet

Grillsesongen er i gang over hele det ganske land. Noen sikkerhetstips er viktig å ta med seg ut i varmen.
Redaksjonen
09 Mai 2012 - 04:00

Grillet mat betyr for de fleste av oss sol og sommer. Men med det er også varme, ild og mulighet for farlige situasjoner tilstede.

For å unngå ulykker bør utegrillen sjekkes. Det betyr at skruer og ben strammes, utstyret rengjøres og sikkerhetsrutinene legges på minne.

Se alle de gode grillartiklene her

En av de store leverandørene av griller i Norge, Weber, har laget en liten oversikt over de viktigste sikkerhetsreglene for årets grillsesong: 

Generelle grillregler:

- Plasser grillen minst 1½ meter fra brennbart materiale
- Unngå flagrende klær og store ermer under grillingen
- Barn og husdyr må være under konstant oppsyn
- Løft aldri en varm grill
- Grillen skal stå vannrett
- Len deg aldri over, eller ta med hendene direkte, på en grill som er i bruk (varm)
- Utegriller skal kun benyttes ute

Slik griller du - bli en mestergriller med disse tipsene

Kull-/brikett-grill:

- Ikke bruk tennvæske på varmt kull. Lukk flasken godt og plasser den forsvarlig
- Legg alltid kullet på toppen av kullristen, og ikke rett i bunnen av grillen
- Varme elektriske startere bør håndteres og lagres med stor varsomhet
- Ta lokket helt av grillen under opptenning og oppvarming av kullet/brikettene
- Ikke benytt grillen når vinden er for sterk
- Brennende kull slukkes ved å legge lokket på grillen, og stenge alle ventiler. Ikke bruk vann da dette vil skade porselensbelegget
- Sjekk at det brukte kullet er kaldt før det kastes

Vårpuss for grillen - les mer

Gassgrill:

- Følg instruksjoner for regulatorkoplingen for din gassgrill
- Sjekk for lekkasje i gasskoblingen eller tilstopping av brenner før bruk
- Gass som lekker er svært farlig og kan resultere i brann eller eksplosjon

Dersom du lukter gass har du en lekkasje. Gjør da følgende:

1. Steng av gasstilførselen
2. Slukk eventuell åpen flamme
3. Åpne lokket
4. Hvis det fortsatt lukter gass; gå vekk fra grillen og ring øyeblikkelig din gassleverandør eller brannvesenet

- Ikke bruk kull, briketter eller lavasteiner i en gassgrill
- Rengjør grillen grundig med jevne mellomrom (ikke utvid munningen på ventiler eller brennere
- En gassflaske med bulker eller rust kan være farlig og bør sjekkes av din gassforhandler
- Koble aldri fra gassregulatoren eller andre gasskoplinger mens grillen er i bruk
- Oppbevar aldri en ekstra gassflaske nær en gassgrill

Herlige grilloppskrifter finner du her

Grillfakta

I 1997 brukte 63 prosent av oss en enkel kullgrill uten lokk. I 2000 var andelen 42 prosent. De elektriske utegrillene økte sin andel fra 12 til 16 prosent. Kullgrillen er absolutt ikke ut, men gass eller elektrisk grill er ofte et godt alternativ for folk som bor i blokk med balkong.

De små bærbare engangsgrillene eller andre bordgriller er også svært populære. De er veldig hendige og man kan grille mye godt på enkle griller også.

NB! Husk å kaste engangsgrillen i søppelkassa når den er blitt helt kald, eller ta den med hjem!

Litt om de forskjellige grillene og hva de kan brukes til:

Kullgrill

Kullgrillen gir ofte høyere effekt enn mange gass- og elektriske griller. Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar.

Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen.

En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes.

Elektrisk grill

Elektriske griller er best egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill.

Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet.

Noen elektriske griller har grillelementet over grillristen i stedet for under. Du får best resultat når grillelementet er under risten.

Gassgrill

Gassgriller er ypperlige for folk som griller ofte. De største gassgrillene er nesten som et utekjøkken, med arbeidsbenk og ekstra gassbluss på siden.

Gassgrillen brukes alltid med lokket igjen for å oppnå en god effekt. Det er enkelt å regulere varmen på en gassgrill.

Alle de gode grillartiklene finner du her

Kilde: Weber Scandinavia

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her