Grillmat
Ikke glem å gi grillen en vårpuss
Foto: (zi3000)

Ikke glem å gi grillen en vårpuss

Har du ennå ikke funnet frem grillen fra boden, er tiden inne. Den trenger sikkert også en vårpuss. Her finner du sjekklisten.
Redaksjonen
30 Mars 2021 - 07:05

På samme måte som terrassen må spyles og hagen ryddes, trenger grillen en finpuss før du tenner den opp for første gang etter vinterdvalen.

Før du tar steget helt ut og ordner hage og terrasse og flytter matlagingen ut i det fri, er det noen ting du bør sjekke først. Grillgleden ødelegges lett av for dårlig rengjøring etter forårets sesong, dårlig trekk i grillen og defekter som kan ha oppstått under vinterens lagring.

Velprøvde grilloppskrifter finner du her

Dårlig sammenskrudde kulegriller og gassgriller med utette tilførselsslanger kan være farlige å bruke, så det er viktig at du går igjennom de enkle sjekkpunktene nedenfor.

Vær kreativ

Det er få ting som er så hyggelig som et skikkelig grillselskap - og det behøver ikke være stort for å bli vellykket. La fantasien løpe løpsk, vær impulsiv og se hva du kan finne i butikkens velfylte hyller av godsaker som du kan putte på grillen.

Hva med å utfordre dine venner og lage en treretters middag der alt skal tilberedes på grill? Eller kanskje barna skal få bestemme hva familien skal lage ute i det fri?

For ideer og tips vil Apéritif sin store grillseksjon være en kilde til inspirasjon og glede for alle.

Her finner du alt om grilling og grillmat  

Sjekkliste for din egen grill: 

Er grillen stødig, og skrudd godt nok sammen? 

Er grillen ordentlig vasket og vedlikeholdt?

Er grillristen rusten eller møkkete? Den bør være klar til bruk!

Kull: Er funksjonene for trekk/luft ok, og er det en oppsamling for kull under grillen?

Elektrisk: Er ledningen med støpsel hel og uten skade?

Gass: Er slangen uten sprekker, og er koblinger/slangeklemmer skrudd riktig til? Lukt etter gasslekkasje, og test med såpevann om alle koblinger er tette.

Slik rengjør du grillen:

Gass og elektrisk:

  • Fjern overskytende fett og grove rester med tørkepapir
  • Tenn grillen på maksnivået og lukk lokket
  • La grillen varmes opp i 15-20 minutter
  • Børst den varme risten med en god grillbørste
  • Hvis grillen er svært skitten, gjentas rengjøringen som vist ovenfor, men du skal ikke bruke såpevann
  • Når grillen er kald, sjekker du brennerrørene. Rengjør med en ren børste og børst på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull.
  • Rens bunnen for matrester, fett og sot. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). Bytt deretter oppsamlingsform.
  • Til slutt tørker du av lokket og her kan du bruke såpevann. 

Kull:

  • Tøm grillen for aske og rens bunnen for matrester, fett og sot. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). Bytt deretter oppsamlingsform.
  • Varm opp grillen og skrubb risten med en god grillbørste.
  • Sitter smusset ekstra godt kan grillrensespray benyttes (ta da risten av flammen og avkjøl før bruk)
  • Pense risten med matolje før du griller.
  • Til slutt tørker du av lokket og her kan du bruke såpevann. 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her