Grillmat
Ikke glem å gi grillen en vårpuss
Foto: (zi3000)

Ikke glem å gi grillen en vårpuss

Har du ennå ikke funnet frem grillen fra boden, er tiden inne. Den trenger sikkert også en vårpuss. Her finner du sjekklisten.
Redaksjonen
30 Mars 2021 - 08:05

På samme måte som terrassen må spyles og hagen ryddes, trenger grillen en finpuss før du tenner den opp for første gang etter vinterdvalen.

Før du tar steget helt ut og ordner hage og terrasse og flytter matlagingen ut i det fri, er det noen ting du bør sjekke først. Grillgleden ødelegges lett av for dårlig rengjøring etter forårets sesong, dårlig trekk i grillen og defekter som kan ha oppstått under vinterens lagring.

Velprøvde grilloppskrifter finner du her

Dårlig sammenskrudde kulegriller og gassgriller med utette tilførselsslanger kan være farlige å bruke, så det er viktig at du går igjennom de enkle sjekkpunktene nedenfor.

Vær kreativ

Det er få ting som er så hyggelig som et skikkelig grillselskap - og det behøver ikke være stort for å bli vellykket. La fantasien løpe løpsk, vær impulsiv og se hva du kan finne i butikkens velfylte hyller av godsaker som du kan putte på grillen.

Hva med å utfordre dine venner og lage en treretters middag der alt skal tilberedes på grill? Eller kanskje barna skal få bestemme hva familien skal lage ute i det fri?

For ideer og tips vil Apéritif sin store grillseksjon være en kilde til inspirasjon og glede for alle.

Her finner du alt om grilling og grillmat  

Sjekkliste for din egen grill: 

Er grillen stødig, og skrudd godt nok sammen? 

Er grillen ordentlig vasket og vedlikeholdt?

Er grillristen rusten eller møkkete? Den bør være klar til bruk!

Kull: Er funksjonene for trekk/luft ok, og er det en oppsamling for kull under grillen?

Elektrisk: Er ledningen med støpsel hel og uten skade?

Gass: Er slangen uten sprekker, og er koblinger/slangeklemmer skrudd riktig til? Lukt etter gasslekkasje, og test med såpevann om alle koblinger er tette.

Slik rengjør du grillen:

Gass og elektrisk:

  • Fjern overskytende fett og grove rester med tørkepapir
  • Tenn grillen på maksnivået og lukk lokket
  • La grillen varmes opp i 15-20 minutter
  • Børst den varme risten med en god grillbørste
  • Hvis grillen er svært skitten, gjentas rengjøringen som vist ovenfor, men du skal ikke bruke såpevann
  • Når grillen er kald, sjekker du brennerrørene. Rengjør med en ren børste og børst på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull.
  • Rens bunnen for matrester, fett og sot. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). Bytt deretter oppsamlingsform.
  • Til slutt tørker du av lokket og her kan du bruke såpevann. 

Kull:

  • Tøm grillen for aske og rens bunnen for matrester, fett og sot. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann). Bytt deretter oppsamlingsform.
  • Varm opp grillen og skrubb risten med en god grillbørste.
  • Sitter smusset ekstra godt kan grillrensespray benyttes (ta da risten av flammen og avkjøl før bruk)
  • Pense risten med matolje før du griller.
  • Til slutt tørker du av lokket og her kan du bruke såpevann. 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her