Hardhendt behandling

Bak hver flaske Noilly Prat ligger det mye håndarbeid. Nesten alt gjøres fortsatt på samme måten som da denne berømte vermuten ble skapt for over 150 år siden.

- Hvordan kan du la så mye vin bare dunste bort i solen, ble Louis Noilly spurt i begynnelsen av 1800-tallet. - Jeg vil gi englene en mulighet til å smake, svarte han.

Hørt den før? Uansett er dette fortsatt filosofien bak fremstillingen av Noilly Prat, den tørre franske vermuten. Hemmeligheten bak vinen er i tillegg til at vinen modnes utendørs i sol og vind at den tilsettes 29 ulike krydder og urter.
   
Louis Noilly fikk en kompanjong i Claudius Prat i 1843 og Noilly Prat-vinen var dermed et faktum. Mer enn 150 år senere produseres denne tørre aperitiffen på omtrent samme unike måte som i starten. Fortsatt er adressen Marseillan, en liten by i Sør-Frankrike som ligger akkurat dere Canal du Midi glir ut i Le Thau, en av de karakteristiske kunstige saltvannsinnsjøene (etang) som kun skilles fra Middelhavet av en to mil lang sandbanke.

I all slags vær og vind
Fra slettelandskapet rundt Marseillan og fra åssidene som stiger opp mot de languedoc'ske fjellene hentes råvarene til Noilly Prat. Hvite viner med relativt lav alkohol basert på picpoul og clairette kjøpes av områdets vinbønder. Første trinn i fremstillingsprosessen er å øke alkoholnivået ved å tilsette sprit som er destillert vin av samme type som basevinen.

Vinen gjennomgår en første lagring i ett år i 150 år gamle eikefat. Fatene som rommer 35000 liter må aldri stå helt tomme. Da risikerer man at de tørker ut. Deretter er det klart for den mest berømte fasen av modningen. Vinen overføres til mindre eikefat og plasseres utendørs på rekke og rad for å utsettes for Languedoc-kystens nådeløse klima i form av sterk sol og konstant vind i et helt år. Det er altså her at englene etter sigende får en smak av Noilly Prat.

Fordampingen anslås å være rundt seks til åtte prosent av volum i løpet av denne fasen. Men dette svinnet er helt nødvendig for sluttresultatet. Det er nemlig på denne måten den fra starten av lyse og fruktige vinen mørkner og får en tørr og kraftig smak. Når dette andre året er gått, flyttes vinen atter til svale og mørke forhold i romslige eikefat for ytterligere noen måneders hvile.

Håndarbeid
Etter mer enn to års lagring blandes de to vintypene, picpoul og clairette, og krydder- og urteblandingen bestående av 29 forskjellige sorter fra alle verdenshjørner tilsettes. Samtidig tilføres vinen sødme ved hjelp av mistelle som er ugjæret druemost blandet med druedestillat. Den siste touchen for å oppnå den riktige Noilly Prat-karakteren gjøres ved å justere med mer druesprit.

Hvert femte minutt gjennom tre uker røres det i vinen - for hånd, og den fjerde uken siles den.
Krydder- og urterestene tørkes og presses for deretter å kasseres. Dette for at ingen skal kunne få has på den nøye forvarte bedriftshemmeligheten.

Vermuten er klar til å tappes og etter en tids hvile skipes den videre til mer enn 150 land verden over. Bare 10-15 prosent av volum blir igjen i Frankrike der du faktisk ikke er garantert å bli forstått hvis du bestiller en Noilly Prat. Til og med i en bar et par kilometer fra Marseillan kan du bli møtt av en uforstående hoderysten samt spørsmålet "Hva er det?".

Aller mest populær er den franske vermuten i engelsktalende land. I Skandinavia er Danmark den største importøren med en kontrakt som ble inngått allerede i 1906. Men ingen slår de vestindiske øyene Martinique og Guadeloupe hvor Noilly Prat faktisk er nasjonaldrikk. Når noe skal feires, skåles det aller helst i denne vermuten. I de tidligere franske koloniene holdes franske tradisjoner gjerne lenger i hevd enn i Frankrike hvor Noilly Prat helst er å finne på kjøkkenet.

Tekst: Nilla Johansson
Foto: Noilly Prat

TGV

Ingredienser

1.5 cl
Noilly Prat (tørr vermut)

Fremgangsmåte

Ha Noilly Prat og tequila i et mikseglass med is og rør godt.
 
Sil deretter over i et cocktailglass fylt med is, topp med litt grenadin. Pynt drinken med et kirsebær eller frisk frukt og bær.
 
Råvarer:

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen