Mat
Her er det du trenger å vite om rabarbra

Her er det du trenger å vite om rabarbra

Om du ikke har rabarbra i hagen, er den lett å få tak i fra grønnsaksdisken. Dette bør du vite om råvaren før du bruker den.
Redaksjonen
05 Juni 2017 - 13:11

Rabarbra er en usedvanlig takknemlig plante å dyrke. Har du først fått den til å vokse, så kommer den igjen - som et sikkert vårtegn år etter år.

I Sør-Norge dukker de første spede skuddene opp i begynnelsen av mai, lengre nord i landet må du vente noen uker ekstra. Men den som venter på noe godt venter jo ikke forgjeves.

De aller tidligste skuddene er møre, sprø og ikke mer syrlige enn at alt du trenger er en kopp med sukker å dyppe dem i før de settes til livs.

Her er alle våre oppskrifter med rabarbra

Utover i sesongen blir stilkene litt mindre møre og derfor mer egnet som ingrediens i varmebehandlete retter.

Et godt råd kan også være å kutte ned de gamle og trevlete stilkene rundt sankthans. Etter noen uker kommer det nye, friske skudd.

Minst mulig koking

Det latinske navnet er rheum rhabarbarum og planten kommer opprinnelig fra Asia. Den har blitt dyrket i Kina i over 5000 år, mens den første henvisning til rabarbradyrking i Norge stammer fra 1771.

I Victoria-tidens England var rabarbraen kjent under navnet "pie plant" og ikke overraskende finnes det utall oppskrifter på rabarbrapai i kokeboklitteraturen.

Her hjemme foretrakk nok bestemor og oldemor rabarbrasuppe og rabarbragrøt, og det er en tradisjon vi godt kan plukke frem igjen.

Men en liten oppfriskning av forgangne tiders oppskrifter kan være på sin plass: Litt mindre potetmel, litt mindre sukker og sist men ikke minst, kortere koketid. Rabarbra trenger bare et raskt oppkok.

Også i saltmat

Rabarbraen behøver slett ikke bære retten alene, den smaker vidunderlig i selskap med for eksempel jordbær og mynte. Den er også som skapt til å kose seg i selskap med viner laget på muscat- eller moscato-druen.

Prøv en av disse vinene

Den blomstrete, parfymerte og søte vinen har også en friskhet som fletter seg inn i smaksbildet som om den var skapt for formålet.

Rabarbra gjør seg jo godt som en avslutning på en sommerlig lunsjmeny, og da gjør det jo ikke noe at de perlende eller musserende moscato-vinene fra Italia har et svært lavt alkoholinnhold, gjerne rundt fem prosent.

Rabarbra egner seg godt til saft og syltetøy

De fleste forbinder vel rabarbra med desserter og kaker, men det er ingenting i veien for å bruke denne grønnsaken i middagsretter, snarere tvert imot.

Unngå bladene

I USA anser man rå rabarbra som skadelig, men det gjør vi ikke i Europa. Grunnen til at amerikanerne unngår ukokt rabarbra er at planten inneholder skadelig oksalsyre.

Men det er ingen grunn til panikk, oksalsyreinnholdet i rabarbrastilker er svært lavt og nesten all den friske   syrligheten kommer fra ganske så harmløs eplesyre.

Når det gjelder bladene er saken en ganske annen. Her er oksalsyreinnholdet langt høyere, i tillegg inneholder bladene et ukjent toksin.

Under første verdenskrig anbefalte britiske myndigheter folk å spe på dietten med rabarbrablader, noe som førte til et ikke ubetydelig antall forgiftninger.

Her hjelper det heller ikke varmebehandling, med andre ord: spis og nyt stilken, rå, syltet, kokt eller i pai, salt eller søt, men ligg unna bladene i alle former.

Mer om sommermat

Ta vare på sommerens bær

Foto: iStockphoto

Tekst: Birgit Kolboe

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så spennende kan et kålhode bli
Dagens rett

Så spennende kan et kålhode bli

Å fylle kålblader gjøres i de aller fleste kjøkken. Denne versjonen fra Midtøsten er mer krydret enn våre hjemlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Blant vinnyhetene i mars er det en historisk bragd som fortjener ekstra oppmerksomhet
+
Tester

Blant vinnyhetene i mars er det en historisk bragd som fortjener ekstra oppmerksomhet

Ikke fordi den er gunstig priset, men fordi den er unik. Men det finnes også mange andre viner til langt lavere priser som fortjener en vurdering med tanke på kjelleren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Wienerschnitzel er en nytelse du bør innvilge deg oftere
Dagens rett

Wienerschnitzel er en nytelse du bør innvilge deg oftere

Hvis du forbinder wienerschnitzel med en tørr skosåle, har du all grunn til å ta et oppgjør med denne urettferdige dommen. Det er nemlig en saftig, crispy og velsmakende opplevelse som absolutt bør få følge av en av Østerrikes mange gode viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag ekte spansk paella med både kylling, blåskjell og reker
Dagens rett

Lag ekte spansk paella med både kylling, blåskjell og reker

En ekte spansk middag er hva vi kan anbefale deg denne helgen. Til tross for mange ingredienser er dette en enkel rett å tilberede. Og du blir rikelig belønnet med mye smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så spennende kan et kålhode bli
Dagens rett

Så spennende kan et kålhode bli

Å fylle kålblader gjøres i de aller fleste kjøkken. Denne versjonen fra Midtøsten er mer krydret enn våre hjemlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant vinnyhetene i mars er det en historisk bragd som fortjener ekstra oppmerksomhet
+
Tester

Blant vinnyhetene i mars er det en historisk bragd som fortjener ekstra oppmerksomhet

Ikke fordi den er gunstig priset, men fordi den er unik. Men det finnes også mange andre viner til langt lavere priser som fortjener en vurdering med tanke på kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svinekoteletter i gryte med kålrot og annet godt er en vri som fortjener å oppleves
Dagens rett

Svinekoteletter i gryte med kålrot og annet godt er en vri som fortjener å oppleves

Saftige koteletter står på menyen midtveis i uken. Masse deilige grønnsaker balanserer retten og gjør måltidet både velsmakende og sunt. Spander på deg den rimelige og gode røde vinnyheten fra listene nå i mars. Du finner den i de fleste av polets utsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2024
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 07. mai i Oslo

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2024

Bli med på en smakfull vinopplevelse hvor du får smake viner fra noen av verdens beste rieslingprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Wienerschnitzel er en nytelse du bør innvilge deg oftere
Dagens rett

Wienerschnitzel er en nytelse du bør innvilge deg oftere

Hvis du forbinder wienerschnitzel med en tørr skosåle, har du all grunn til å ta et oppgjør med denne urettferdige dommen. Det er nemlig en saftig, crispy og velsmakende opplevelse som absolutt bør få følge av en av Østerrikes mange gode viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her