Drikke
Her får du mye god lagringsvin for pengene

Her får du mye god lagringsvin for pengene

Men vi snakker ikke bare om gavepakker for den som kan vente. Også den utålmodige er tilgodesett.
Aase E. Jacobsen
02 Juni 2015 - 13:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Den rimeligste gavepakken er Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Saar Riesling Trocken 2014 (16142) som siden den kom i salg i nesten alle polutsalg sist sommer har byttet årgang. 2014 er ikke så syrefrisk som 2013, men har mer enn nok sitruspreg samt veldig deilig frukt, slank og lett.

Delikat og anvendelig

Den delikate karakteren er veldig typisk for riesling fra Saar – en rieslingstil det ikke er mye av i polets basisutvalg. Derfor er den et velkomment innslag som fungerer veldig go

dt til det meste av sjømat som reker, salater, sushi, fisk med smørsaus eller også grønnsaker og salater.

Bli bedre kjent med Mosel, Saar og Ruwer

Produsenten med det snodige navnet Weingut Friedrich-Wilhelm-Gymnasium holder til i Trier som ligger ved Mosel-elven, men har vinmarker på tre adresser i Mittel-Mosel samt altså i Saar.

Karl Marx fikk kanskje også smake

Bakgrunnen for både dette og navnet er at det var et jesuittcollege fra 1561 fram til jesuittordenen ble oppløst i 1773. Til finansiering av driften mottok munkeordenen donasjoner i form av vinmarker som munkene vedlikeholdt. Etter at munkene var ute av bildet fortsatte skolen og vinframstillingen ufortrødent, men under andre navn, først som Kurfürstliches Gymnasium og siden 1896 altså oppkalt etter de prøyssiske kongene. Skolen er veldig stolt av å ha hatt den Karl Marx som student. Han tok sin abitur («artium») i 1835 som 17-åring. Om han noen gang fikk smake på skolens sponsor, sier historien ingenting om, men vi kan jo leke med tanken.

Perfekt til sushi med full pakke

Saar-vinen kommer fra den kanskje ikke så kjente Falkensteiner Hofberg-vinmarken, mens Mosel-vinene bærer litt mer familiære navn, som Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2012 (18203)Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2012 (18203)og Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2010 (18202). Begge blant verdens beste kilder for ikke helt tørr riesling, som også holder i årevis i en god kjeller. Særlig er Domprobsten et meget interessant lagringsobjekt, gitt den gunstige prisen.

Derfor er Domprobst så ettertraktet

I salg i Norge er også Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Schiefer Riesling Feinherb 2013 (18204), en riesling i den populære feinherb-

kategorien som i motsetning til alt annet fra Tyskland, ikke har klare reguleringer når det kommer til Oechsle-vekt og forholdet mellom syre og restsukker. De fleste produsenter lar vinen ligge rundt 18-30 g/l restsukker, mellom halbtrocken og kabinett «lieblich».

Til sin feinherb som har 19 g/l sukker, bruker Weingut Friedrich-Wilhelm-Gymnasium druer fra forskjellige Mosel-vinmarker, derav navnet schiefer. Et utmerket følge til assortert sushi, også de søtere typene, og med både wasabi, soya og syltet ingefær.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her