Drikke
Her får du mye god lagringsvin for pengene

Her får du mye god lagringsvin for pengene

Men vi snakker ikke bare om gavepakker for den som kan vente. Også den utålmodige er tilgodesett.
Aase E. Jacobsen
02 Juni 2015 - 14:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Den rimeligste gavepakken er Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Saar Riesling Trocken 2014 (16142) som siden den kom i salg i nesten alle polutsalg sist sommer har byttet årgang. 2014 er ikke så syrefrisk som 2013, men har mer enn nok sitruspreg samt veldig deilig frukt, slank og lett.

Delikat og anvendelig

Den delikate karakteren er veldig typisk for riesling fra Saar – en rieslingstil det ikke er mye av i polets basisutvalg. Derfor er den et velkomment innslag som fungerer veldig go

dt til det meste av sjømat som reker, salater, sushi, fisk med smørsaus eller også grønnsaker og salater.

Bli bedre kjent med Mosel, Saar og Ruwer

Produsenten med det snodige navnet Weingut Friedrich-Wilhelm-Gymnasium holder til i Trier som ligger ved Mosel-elven, men har vinmarker på tre adresser i Mittel-Mosel samt altså i Saar.

Karl Marx fikk kanskje også smake

Bakgrunnen for både dette og navnet er at det var et jesuittcollege fra 1561 fram til jesuittordenen ble oppløst i 1773. Til finansiering av driften mottok munkeordenen donasjoner i form av vinmarker som munkene vedlikeholdt. Etter at munkene var ute av bildet fortsatte skolen og vinframstillingen ufortrødent, men under andre navn, først som Kurfürstliches Gymnasium og siden 1896 altså oppkalt etter de prøyssiske kongene. Skolen er veldig stolt av å ha hatt den Karl Marx som student. Han tok sin abitur («artium») i 1835 som 17-åring. Om han noen gang fikk smake på skolens sponsor, sier historien ingenting om, men vi kan jo leke med tanken.

Perfekt til sushi med full pakke

Saar-vinen kommer fra den kanskje ikke så kjente Falkensteiner Hofberg-vinmarken, mens Mosel-vinene bærer litt mer familiære navn, som Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2012 (18203)Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2012 (18203)og Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2010 (18202). Begge blant verdens beste kilder for ikke helt tørr riesling, som også holder i årevis i en god kjeller. Særlig er Domprobsten et meget interessant lagringsobjekt, gitt den gunstige prisen.

Derfor er Domprobst så ettertraktet

I salg i Norge er også Friedrich-Wilhelm-Gymnasium Schiefer Riesling Feinherb 2013 (18204), en riesling i den populære feinherb-

kategorien som i motsetning til alt annet fra Tyskland, ikke har klare reguleringer når det kommer til Oechsle-vekt og forholdet mellom syre og restsukker. De fleste produsenter lar vinen ligge rundt 18-30 g/l restsukker, mellom halbtrocken og kabinett «lieblich».

Til sin feinherb som har 19 g/l sukker, bruker Weingut Friedrich-Wilhelm-Gymnasium druer fra forskjellige Mosel-vinmarker, derav navnet schiefer. Et utmerket følge til assortert sushi, også de søtere typene, og med både wasabi, soya og syltet ingefær.

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pastarett som dette går alltid hjem
Dagens rett

En pastarett som dette går alltid hjem

Kombinasjonen av pasta, chorizo og cherrytomater er kanskje kjent, men rosenkål har du muligens ikke prøvd til pasta. Oppskriften har du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her