Sjefen for det søte

Når sødme pakkes inn på en så fortryllende måte som her, er det helt umulig å si nei. Den er dessuten avhengighetsdannende.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Og det selv for den som insisterer på "tørr hvitvin". For Mosel-produsenten Willi Schaefer behersker til fulle det å lage viner med mye restsukker som likevel ikke oppleves "søte".

Det hele takket være den flotte syren som oppnås, spesielt for Riesling Graacher Domprobst Auslese 2005 (34363) som gir en balanse av de ekstreme. Og vinen er desslike. Ekstremt ung i øyeblikket og ekstremt rik. Og samtidig fantastisk frisk. En drøm for kjelleren, for denne vinen kan følges lenge. Og den holder mye lenger enn de fleste av oss som i dag vet å (samt kan) sette pris på et glass vin.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Himmelen neste
Den finnes også i en "light"-utgave,  Willi Schaefer Riesling Graacher Domprobst Spätlese 2007 (61268), som har mange av de samme egenskapene, bare ørlite mindre av alt. Men i dag en lettere vin å bruke i matsammenheng all den tid den har noe mindre sødme.

Vinmarken Domprobst gir noe av den lekreste og mest kjøttfulle frukten som tenkes kan, men Willi Schaefer har også parseller i Himmelreich som omkranser Domprobst. Som resulterer i en noe slankere og mer "grønt eple"-preget stil. Men Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Auslese 2005 (47620), Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007 (47622) og Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2007 (56996) er like fullt svært så imponerende viner med veldig godt lagringspotensial. Himmelen er neste stasjon etter dette.

Best med mye sol
Begge vinmarkene kjennetegnes av blåskifer, og relativt dyp jord. De nyter godt av grunnvannet som her ligger ganske høyt. Det gjør at plantene her tåler ekstra mye tørke. Og dermed produserer ekstra god vin i svært solrike år.
 

Willi Schaefer-vingården som drives av pappa Willi og sønnen Christoph, teller bare 3,5 hektar i Graach og Wehlen. Selv om det høres altfor lite ut tatt i betraktning det lave utbytte disse bratthengene gir (35.000 flasker) så understrekes det at denne størrelsen er perfekt for å kunne gi full oppmerksomhet til hver vin. Og likevel er prisene så vidt lave, og for enkelte viner sågar lavere enn i Tyskland. Det kan vi delvis takke norske alkoholavgiftene for, for disse fantastiske vinene ligger på 7,5-8 prosent.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her