Godbiter i pollisten
Her får du riserva-kvalitet til halve prisen

Her får du riserva-kvalitet til halve prisen

Denne chianti-klassikeren har fått tilførsel av ekstra god vin som har løftet den opp mot riserva-kaliber. Uten at prisen er endret.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2020 - 14:45
 

Castell'in Villa Chianti Classico 2015 koster fortsatt det samme og bare 40 kroner mer enn for 10 år siden.

Her kan du lese om min begeistring for vinen den gang

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Og sammenligner du den med nettbutikker i andre land er polprisen veldig gunstig. Så det er ingen grunn til å sutre over at mulighetene til å handle (god) vin andre steder enn på polet er begrenset akkurat nå. Utvalget i Norge har aldri vært bedre, og det er fullt mulig å finne virkelig gode kjøp også basishyllene. Som denne vinen som har vært i basis i alle disse årene. I dag i de 62 største butikkene.

I det siste har det skjedd noe riktig så interessant med denne vinen, som det ikke er så lett å vite om før du smaker den. Flaskene du finner i polhyllene akkurat nå, er av et annet kaliber enn sist jeg smakte den. Det skyldes at produsentene har spart de beste dråpene til sist. Det har ingenting med korona å gjøre, men er bare rett og slett et resultat av denne helt spesielle kvinnens filosofi.

Coralia Pignatelli della Leonessa er greskfødt - og har derfor en "hemmelig" parsell med xynomavro i vinmarken, men den er bare til eget bruk.

Bare navnet Coralia Pignatelli della Leonessa vekker nysgjerrigheten og sier at vi her har med noe spesielt å gjøre, og ja, hun bærer tittelen prinsesse, og hun er en velvoksen dame godt inn i åttiårene. Men det er først og fremst hennes filosofi i vinkjelleren som er interessant, i lys av område og tradisjon.

Eiendommen består av 298 hektar, hvorav bare 54 er plantet med vinstokker, resten er med blant annet oliventrær.

For denne vinen – som er hennes enkleste – tapper hun de første flaskene av en årgang fra fatene som viser seg å være de som åpner seg raskest. Hun blander sjelden eller aldri innholdet av fatene, hvilket ville være det vanlige, for at hver flaske fra en gitt årgang skulle oppleves lik. Nei da, denne prosessen fortsetter til hun kommer til fatene med de mest konsentrerte vinene, som er laget av druer fra de eldste vinplantene. Normalt er dette vin som andre produsenter ville bruke til sin riserva-vin, og hun lager en slik også, men den velges ut helt separat.

I Castell'in Villas kjeller er bare velbrukte fat velkomne.

Og riservaen får alltid lenger tid i kjelleren, både i fatene og i flaske, siden det er vinen fra de aller mest strukturerte fatene. Den koster da også en del mer, i lys av det er Chianti Classico 2015 et usedvanlig gunstig vinkjøp.

Vinen du kan nyte nå, har ligget inntil 30 måneder i fat og litt kortere tid i flaske i kjelleren på eiendommen. Det har gjort at den ekstra kroppen vinen fikk med seg fra druematerialet, har fått tid på seg til å åpne seg mer inn mot en kjøttfull og moden kirsebærkarakter, godt bakket opp av fine slanke tanniner og god syre. En lekker matvin allerede og en vin som vil vise enda mer i årene framover.

Castell'in Villa-vinene lagringspotensial er velkjent.

Årsaken til denne stilen er måten vinen er laget på. En ting er at Coralia kun bruker en liten andel av druene fra eiendommens 54 hektar. Av totalt 100.000 flasker blir mesteparten til Chianti Classico, og rundt 15-18.000 flasker riserva samt Poggio delle Rose som er en enkeltvinmarksvin, og av den grunn er enda mer begrenset, men som finnes også i magnum.

Poggio delle Rose-vinmarken

En annen årsak er at hun alltid og det siden 1971, har laget vinen på en måte som i dag er veldig moderne, uten bruk av tilsetninger, ei heller selektert gjær.

Alle vinene modnes i store tradisjonelle fat på 45 til 80 hl som sørger for en langsom utvikling som forbereder vinen på et langt liv. Og disse vinene er derfor svært holdbare.

Sangiovese forvandles til noe helt spesielt i Castell'in Villas vinkjeller.

Nylig var en 48 år gammel riserva tilgjengelig i Norge - altså hennes aller første årgang.

Her kan du studere hvordan den smakte

Men for tiden er det følgende årganger av riserva som er å få tak i: 2013, 2011 (vanlig og magnum), 2010 og 2006 (magnum)

Samt ikke å forglemme en fabuløs vin santo - som alltid får i en egen mage.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her