Godbiter i pollisten
Her har du Sør-Afrikas aller beste viner

Her har du Sør-Afrikas aller beste viner

Eben Sadie slår til igjen med en lang rekke lekkerbiskener du bare må prøve. Men du må være rask.
Aase E. Jacobsen
16 Januar 2016 - 13:12

En liten advarsel må jeg likevel komme med: Disse vinene lages og importeres i veldig små kvanta og mange er allerede utsolgt. Men noen flasker er forhåpentligvis mulig å få tak i av den jeg før har kalt Sør-Afrikas beste vin, Columella 2013, og som i denne siste årgangen nok en gang befester denne posisjonen.

Er alt utsolgt, fortvil ikke. A. A. Badenhorst har også mye godt både av hvitt og rødt - også i basisutvalget

Prisen er selvsagt høy, men så er det en vin som etterspørres på lik linje med det beste fra Europa. I motsetning til disse er den en blanding av druer fra i alt åtte vinmarker, som framstilles uten tilsetninger. Svovel tilsettes først ved flasketapping som gjøres etter ett år i store fat, og bare en tidel nye.

En av grunnene til at Eben Sadies viner er så imponerende, er at han primært bruker druer fra veldig gamle vinstokker - han er faktisk en av de fremste beskytterne av denne unike arven.

Les mer om Eben Sadies kompromissløse tilnærming

Beste kjøpet blant de hvite er utvilsomt T Voetpad 2014, en aromatisk drueblanding med stor konsentrasjon og virkelig imponerende frukt. Den smaker veldig godt allerede og vil lagre veldig godt. Minst 15 år.

Jeg smakte nylig storebror Palladius i 2007-årgang, og den har ikke beveget seg en millimeter siden sist som var for seks år siden. Palladius 2013 er også en superkonsentrert vin og en blanding av enda flere druesorter, men er i øyeblikket mer preget av fatmodningen enn T Voetpad. Den trenger en nærmere presentasjon. Navnet betyr sti på hollandsk og får sine druer fra en vinmark som ble plantet mellom 1900 og 1928. Den skal være en av de mest isolerte vinmarkene i hele Sør-Afrika og ligger helt nord i Swartland. Et område som kjennetegnes av tørt og varmt klima. Og ut av slike forhold kommer altså en hvitvin med super friskhet.

Den er et bevis på at vinverdenens matematikk ikke alltid er logisk. Den er som seg hør og bør gitt alderen på vinmarken, en såkalt field blend som betyr at alle druene plukkes og brukes samtidig og ikke hver for seg som jo er regelen for moderne vinframstilling. Med så gamle planter er naturlig nok utbyttet veldig lavt.

Eben Sadies viner er verken klaret eller filtrert hvilket gjør at de bør helles i karaffel, også i ung alder, for å unngå bunnfall. De oppfører seg aldeles magisk på matbordet, men er så rike og komplekse at de også smaker fantastisk alene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hermetikken Årets restaurant i Norden for 2024

Stavangerrestauranten slo dermed ut sterke finalister fra hele Norden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her