Godbiter i pollisten
Her har du Sør-Afrikas aller beste viner

Her har du Sør-Afrikas aller beste viner

Eben Sadie slår til igjen med en lang rekke lekkerbiskener du bare må prøve. Men du må være rask.
Aase E. Jacobsen
16 Januar 2016 - 13:12

En liten advarsel må jeg likevel komme med: Disse vinene lages og importeres i veldig små kvanta og mange er allerede utsolgt. Men noen flasker er forhåpentligvis mulig å få tak i av den jeg før har kalt Sør-Afrikas beste vin, Columella 2013, og som i denne siste årgangen nok en gang befester denne posisjonen.

Er alt utsolgt, fortvil ikke. A. A. Badenhorst har også mye godt både av hvitt og rødt - også i basisutvalget

Prisen er selvsagt høy, men så er det en vin som etterspørres på lik linje med det beste fra Europa. I motsetning til disse er den en blanding av druer fra i alt åtte vinmarker, som framstilles uten tilsetninger. Svovel tilsettes først ved flasketapping som gjøres etter ett år i store fat, og bare en tidel nye.

En av grunnene til at Eben Sadies viner er så imponerende, er at han primært bruker druer fra veldig gamle vinstokker - han er faktisk en av de fremste beskytterne av denne unike arven.

Les mer om Eben Sadies kompromissløse tilnærming

Beste kjøpet blant de hvite er utvilsomt T Voetpad 2014, en aromatisk drueblanding med stor konsentrasjon og virkelig imponerende frukt. Den smaker veldig godt allerede og vil lagre veldig godt. Minst 15 år.

Jeg smakte nylig storebror Palladius i 2007-årgang, og den har ikke beveget seg en millimeter siden sist som var for seks år siden. Palladius 2013 er også en superkonsentrert vin og en blanding av enda flere druesorter, men er i øyeblikket mer preget av fatmodningen enn T Voetpad. Den trenger en nærmere presentasjon. Navnet betyr sti på hollandsk og får sine druer fra en vinmark som ble plantet mellom 1900 og 1928. Den skal være en av de mest isolerte vinmarkene i hele Sør-Afrika og ligger helt nord i Swartland. Et område som kjennetegnes av tørt og varmt klima. Og ut av slike forhold kommer altså en hvitvin med super friskhet.

Den er et bevis på at vinverdenens matematikk ikke alltid er logisk. Den er som seg hør og bør gitt alderen på vinmarken, en såkalt field blend som betyr at alle druene plukkes og brukes samtidig og ikke hver for seg som jo er regelen for moderne vinframstilling. Med så gamle planter er naturlig nok utbyttet veldig lavt.

Eben Sadies viner er verken klaret eller filtrert hvilket gjør at de bør helles i karaffel, også i ung alder, for å unngå bunnfall. De oppfører seg aldeles magisk på matbordet, men er så rike og komplekse at de også smaker fantastisk alene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon
Dagens rett

På tide å rydde i kjøleskapet? Lag denne paien med kylling, ost og bacon

En velsmakende pai settes alltid pris på, særlig når den lages av rester. Og blir det rester, smaker den like godt dagen etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her