Herfra kommer rødvinen til julebordet

Herfra kommer rødvinen til julebordet

Liker du ikke øl og akevitt, og heller ikke hvitvin, fortvil ikke, det finnes gode røde alternativer.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Den søritalienske rødvinen Librandi Cirò Rosso 2011 (45166) har den fine mykheten, gode modne lett sødmefylte frukten og fine saftigheten som julematen etterlyser. Og spesielt julemat som ribbe, kalkun, juleskinke og medisterboller og -pølser. Mat som det går mye av i disse dager.

Vin med karakter

Er pinnekjøtt det du foretrekker som førjulsspise, er den samme vinen i en litt mer «påkostet» utgave, tingen.  Librandi Cirò Riserva Duca Sanfelice 2011 (32570) er enda mer parfymert og sødmefylt og fyldigere i munnen, men med både fin friskhet og godt bitt.

Er det noe du lurer på angående julematen, finner du det her

I utgangspunktet er disse vinene så langt unna norske julebord som tenkelig er. Calabria er mest kjent som mafialand eller til nød som kilde for billigvin. Det første stemmer, men det siste er en sannhet med modifikasjoner. For begge disse vinene viser at Calabria har mye karakter å by på.

Superkul drue

Ikke minst er druen vinene er laget av superkul. Og et mulig tema for diskusjon under julebordet – for dem som fortsatt klarer å stokke bokstavene riktig. Gaglioppo er veldig lokal, men har en lang og spennende historie.

Les den interessante historien om gaglioppo

Produsenten Librandi som holder til i Cirò Marina, midt mellom de berømte og viktige byene Crotone og Sibari fra den greske antikken, den gangen Calabria var en del av Grecia Magna.

På platået ved denne kyststripen har det altså vært dyrket druer i noen tusen år. Det kalkholdige jordsmonnet i kombinasjon med milde havbrisen og den avkjølende vinden fra fjellene bak er ideell for utviklingen av struktur og aromaer i vinen. Det lar seg så absolutt smake, også som rosévin. Librandis rosé,  Librandi Cirò Rosato 2013 (49122) , egner seg faktisk veldig godt til sesongens matretter. Den er imidlertid snart utsolgt, og ny forsyning kommer ikke til Norge før til våren.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Librandi Cirò Rosso 2013

Produsent:
Librandi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Calabria
Pris:
154,30 kr
Varenummer:
4516601
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Librandi Cirò Riserva Duca Sanfelice 2011

Produsent:
Librandi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Calabria
Pris:
200,40 kr
Varenummer:
3257001
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Librandi Cirò Rosato 2015

Produsent:
Librandi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Calabria
Pris:
156,40 kr
Varenummer:
4912201
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen