Drikke
Hjemmebrygger vant med vellagret ølsmak

Hjemmebrygger vant med vellagret ølsmak

Best av de hundrevis av hjemmebryggete ølene som var utstilt sist helg er et fem år gammelt øl av typen strong ale.
Aase E. Jacobsen
03 Februar 2015 - 09:19

Arendalsbryggeren Ole Petter Ramsvatn vant dermed den i hjemmebryggermiljøet høythengende prisen for andre år på rad. I fjor var det med en tre år gammel versjon av Julebokk (etter inspirasjon av Ringnes) og i år altså et enda eldre juleøl, opprinnelig kalt Juleglede, nå bare Godt øl, som han brygget sammen med Frank Werme, nå Sundbytunet, den gang Nøgne Ø.

Det blir stadig flere hjemmebryggere

– Jeg skjønte i fjor at folk satte pris på den vellagrete smaken, noe som gjør at ølet skilte seg ut fra alle de andre mer nybryggete ølene. Derfor gjorde jeg et dykk enda lengre ned i kjelleren og fant fram til noe som er enda eldre, sier en veldig fornøyd vinner.

Eldorado for ølelskere

At Ramsvatn har eldre øl i kjelleren (eller riktigere garasjen), skyldes at han brygger mer enn han klarer å konsumere. Dessuten legger han til side det som blir ekstra vellykket. Etter 6-7 år med hjemmebrygging er det jo blitt en del.

– Derfor er neste vinnerøl allerede brygget, sier Ramsvatn med et lurt smil.

Det er altså neste års utgave av hjemmebryggernes nest viktigste happening i Kanonhallen i Oslo han sikter til. Det er et arrangement som samler drøyt 700 ølelskere og hvor disse kan være med å stemme på sin favoritt. Til sammen 100 hjemmebryggere er representert med flere øl hver seg, så det er mye å smake på og velge blant.

Hjemmebryggerne legger til dels mye arbeid ned i omgivelsene ølet serveres i. Derfor kåres også beste stand. I år var det hjemmebryggerne i Gunnerside Brewery som stakk av med den gjeve premien – et gavekort på 10.000 kroner fra olbrygging.no. Det var temavalget som gjorde utslaget her. Deres stand var nemlig inspirert av «Kampen om tungtvannet» og det hele var løst på en «forbilledlig» måte.

Også noe å tygge på

Flere av kandidatene til denne prisen hadde øl til mat som deler av tema. Det vanket derfor mange smaksprøver på alt fra kjeks, kaker og spekemat til mer forseggjorte retter som sous vide-tilberedt ribbe.

Under arrangementet ble også prisene for Årets øl delt ut. Kinn Kveldsbris vant prisen for Årets Nykommer, mens Ringnes Julebokk mottok Publikumsprisen.

Les mer om disse vinnerne og kåringen

Senere i år finner hjemmebryggernes mest seriøse mesterskap sted. Det er NM i hjemmebrygging hvor en større fagjury avgjør hvilket øl (fra flaske) som ikke bare smaker aller best, men som er mest typeriktig og ellers er brygget etter alle kunstens regler.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her