Hjemmebrygger vant med vellagret ølsmak

Hjemmebrygger vant med vellagret ølsmak

Best av de hundrevis av hjemmebryggete ølene som var utstilt sist helg er et fem år gammelt øl av typen strong ale.

Arendalsbryggeren Ole Petter Ramsvatn vant dermed den i hjemmebryggermiljøet høythengende prisen for andre år på rad. I fjor var det med en tre år gammel versjon av Julebokk (etter inspirasjon av Ringnes) og i år altså et enda eldre juleøl, opprinnelig kalt Juleglede, nå bare Godt øl, som han brygget sammen med Frank Werme, nå Sundbytunet, den gang Nøgne Ø.

Det blir stadig flere hjemmebryggere

– Jeg skjønte i fjor at folk satte pris på den vellagrete smaken, noe som gjør at ølet skilte seg ut fra alle de andre mer nybryggete ølene. Derfor gjorde jeg et dykk enda lengre ned i kjelleren og fant fram til noe som er enda eldre, sier en veldig fornøyd vinner.

Eldorado for ølelskere

At Ramsvatn har eldre øl i kjelleren (eller riktigere garasjen), skyldes at han brygger mer enn han klarer å konsumere. Dessuten legger han til side det som blir ekstra vellykket. Etter 6-7 år med hjemmebrygging er det jo blitt en del.

– Derfor er neste vinnerøl allerede brygget, sier Ramsvatn med et lurt smil.

Det er altså neste års utgave av hjemmebryggernes nest viktigste happening i Kanonhallen i Oslo han sikter til. Det er et arrangement som samler drøyt 700 ølelskere og hvor disse kan være med å stemme på sin favoritt. Til sammen 100 hjemmebryggere er representert med flere øl hver seg, så det er mye å smake på og velge blant.

Hjemmebryggerne legger til dels mye arbeid ned i omgivelsene ølet serveres i. Derfor kåres også beste stand. I år var det hjemmebryggerne i Gunnerside Brewery som stakk av med den gjeve premien – et gavekort på 10.000 kroner fra olbrygging.no. Det var temavalget som gjorde utslaget her. Deres stand var nemlig inspirert av «Kampen om tungtvannet» og det hele var løst på en «forbilledlig» måte.

Også noe å tygge på

Flere av kandidatene til denne prisen hadde øl til mat som deler av tema. Det vanket derfor mange smaksprøver på alt fra kjeks, kaker og spekemat til mer forseggjorte retter som sous vide-tilberedt ribbe.

Under arrangementet ble også prisene for Årets øl delt ut. Kinn Kveldsbris vant prisen for Årets Nykommer, mens Ringnes Julebokk mottok Publikumsprisen.

Les mer om disse vinnerne og kåringen

Senere i år finner hjemmebryggernes mest seriøse mesterskap sted. Det er NM i hjemmebrygging hvor en større fagjury avgjør hvilket øl (fra flaske) som ikke bare smaker aller best, men som er mest typeriktig og ellers er brygget etter alle kunstens regler.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen