Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Hjemmepåske? Da skal du unne deg denne i stort eller lite format

Hjemmepåske? Da skal du unne deg denne i stort eller lite format

Det skjuler seg en vaskeekte barolo bak denne anonyme fasaden, og 2013-årgangen er sublim. På plass i 69 polutsalg. Også magnumen finnes i en håndfull utsalg – eller kan bestilles.
Aase E. Jacobsen
28 Mars 2018 - 12:01

Siden det ikke står barolo på etiketten, koster Borgogno No Name 2013 mye mindre enn hva den normalt ville koste, enda den har masser av nettopp barolokarakter. For druene kommer fra en barolovinmark god som noen, men det ligger ikke uventet en provokasjon bak navnevalget.

Bli bedre kjente med historien bak Borgogno

Et navn som i fravær av navn er blitt en merkevare. Derfor har Farinelli-familien som står bak Borgogno og som også er involvert i en vingård i Friuli, brukt det for en av vinene derfra. Med Vigne di Zamo No Name 2016 er provokasjonen knyttet til tvisten rundt druenavnet tocai friulano som da Ungarn ble med i EU, måtte endres til bare friulano. Men det skjedde ikke uten at det ble en langvarig og bitter strid.

Cannubi-vinmarken gir druer til No Name.

Første gang Borgogno tok i bruk dette våpenet, var med 2005-årgangen som ble underkjent av de italienske vinbyråkratene. Den hadde ikke nok barolokarakter var begrunnelsen.

Siden stuntet fikk så mye oppmerksomhet, har Borgogno lansert No Name hvert år, men den finnes også med barolo på etiketten. 2012-utgaven som er i salg nå er en solid, fyldig og lovende representant for denne delen av Barolo DOCG. Under NebbioloPrima i 2016 da den noe utfordrende 2012-årgangen av barolo ble presentert, var Borgognos baroloer fra Cannubi og Fossati mine absolutte favoritter. Borgogno har altså klart kunststykket å få fram veldig god klassisk aromatisk barolokarakter som ikke overkjøres av årgangens markante tanniner.

Fortsatt veldig tradisjonell

Derfor er også den mer innsmigrende 2013-utgaven av No Name en større favoritt hos meg enn 2012, som på generell basis trenger lengre tid på å komme ut.

Forskjellen på No Name og Borgogno Barolo er utenom den lengre lovbestemte fatmodningen, fire mot tre år, at det er de aller beste og mest solmodne druene som går til baroloen. Druematerialet for begge vinene kommer altså fra fem av Borgognos enkeltvinmarker, såkalte cru-er, nemlig Cannubi, Liste, Fossati, Cannubi San Lorenzo og San Pietro delle Viole som alle ligger i Barolo-kommunen.

No Name er laget i en ørlite mer moderne stil all den tid den har både litt kortere uttrekkstid hvilket gjør tanninene mindre markerte, og altså kortere tid i de store fatene, som gjør vinen drikkeklar også i ung alder. Men No Name er på samme måte som det Borgognos viner har som hovedstil, fortsatt ganske så tradisjonell eller old school som det nå heter.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg
+
Tester
Nyheter basis mai 2021

Mai byr på en håndfull lyspunkter i basishylla som er vel verd å plukke med seg

Det er bare et par produkter som står i fare for å bli utsolgt, mens andre kjenninger har fått fast plass.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til
Ukens drink

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til

Denne friske drinken med sine dype undertoner av amerikansk whiskey stimulerer drømmene om den kommende sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bli med på en smakskraftig verdensomseiling med bobler i glasset
+
Klubb
Maiutgaven av Apéritif magasin 2021

Bli med på en smakskraftig verdensomseiling med bobler i glasset

Vi reiser gjennom ord og bilder for tiden - og maiutgaven av magasinet Apéritif er intet unntak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår
Ukens kake
Karlsbaderboller med rabarbra

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår

Rabarbraen i hagen er ikke klar ennå, men i butikken og kanskje også i fryseren finnes det noe du kan bruke i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her