Hjertevarmere

Disse vinene er til å få tårer i øynene av. Ikke på grunn av prisen, men på grunn av smaken.
Aase E. Jacobsen
20 November 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det finnes ingen billige omveier til Burgund. De mest etterspurte og som oftest de beste vinene koster langt over evne. Og 500 kroner defineres av de aller fleste vinelskere som nettopp altfor dyrt. Det betyr at det meste av det beste som produseres i Burgund er utenfor rekkevidde.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men en gang i blant må man unne seg en utflukt, rett og slett for å komme videre i utforskningen av egen smak. Mot en slik bakgrunn er det viktigere enn ellers å være på den sikre side. Et av de virkelig sikre kortene er vinene fra Patrice Rion som år etter år leverer viner du blir varm om hjertet av.

Hemmelig forelskelse
Og det er ikke på grunn av alkoholen, men rett og slett fordi de er så nydelige, i ordets rette betydning. Vakre, grasiøse og med en kraft og aromatisk dybde som gjør at du bare har lyst til å begrave deg i glasset - for en lang stund.

Da tenker jeg i første rekke på Rion Nuits Saint Georges 1er Clos des Argillières 2006 (51078) som har vært min hemmelige forelskelse i noen år nå. Den er nylig ankommet i 2006, men finnes faktisk fortsatt i 2004-versjon som da jeg smakte den sist var en åpenbaring, men som nå kanskje har gått i hi for en stund slik burgundere på dette nivået ofte gjør etter den første sjarmoffensiven. Og der er 2006 akkurat nå. En aldeles nydelig vin, rett og slett superb med flott fasthet, stofflig og rik, men samtidig med deilig bløthet. Som også finnes i magnum.

Små, men tydelige forskjeller
Men den overgås av nykomlingen Rion Nuits Saint Georges 1er Cru Clos Saint Marc 2006 (51079) som har det til felles med den andre at begge cru'ene ligger i Prémeaux-Prissey, nabolandsbyen til Nuits-Saint-Georges, som for øvrig er helt sør i Côte-de-Nuits. Clos Saint Marc er fyldigere og rikere med flotte tanniner. En nydelig vin som er superfruktig og har stor dybde på samme tid.

Forskjellen er som alltid i Burgund knyttet til jordsmonnet. Clos St. Marc ligger i den nedre delen av Argillières-vinmarken som altså omfatter begge parsellene. Men Clos St. Marc er mye mindre og gir bare 4000 flasker, mot drøyt 7.000 for Clos des Argillières. Mellom disse inngjerdete parsellene, derav navnet Clos, går det en forkastning i underjorden, som gjør at det under Clos St. Marc er mer porøs kalkjord. Den absorberer dermed mer fuktighet og gir plantene mer næring samtidig som røttene gis mulighet til å trenge dypere ned.

Ikke like hypet
Rion, som fra og med i år arbeider etter biodynamiske metoder, har ikke bare vinmarker i Prémeaux-Prissey. Den ekspansive produsenten har nå drøyt 5,5 hektar fordelt på fem ulike appellasjoner. Og lager blant annet en fantastisk Rion Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St. Jacques 2006 (49730).

2006 er imidlertid ikke fullt så imponerende som forgjengeren, men det skyldes i stor grad at den i øyeblikket er veldig ung og ekstremt fast, og at den allerede har lukket seg inne. Det gjør at vi kanskje må vente litt lenger på at den viser noe av den fantastisk rike bærfrukten den hadde i 2005-versjon. Men for den som har tid, vil dette garantert bli en høydare i kjelleren.

2006 er ikke like hypet som 2005 var, men årgangen er likevel svært overbevisende med veldig god og innsmigrende frukt. Fordelen er at prisene er noe lavere, og at vinene fortsatt er i salg, om enn i små kvanta som normalt er for Burgund. Rion lager også et par "budsjettutgaver" som er en fin trøst for den som har lavere grenser.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her