Hjertevarmere

Disse vinene er til å få tårer i øynene av. Ikke på grunn av prisen, men på grunn av smaken.
Aase E. Jacobsen
20 November 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det finnes ingen billige omveier til Burgund. De mest etterspurte og som oftest de beste vinene koster langt over evne. Og 500 kroner defineres av de aller fleste vinelskere som nettopp altfor dyrt. Det betyr at det meste av det beste som produseres i Burgund er utenfor rekkevidde.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men en gang i blant må man unne seg en utflukt, rett og slett for å komme videre i utforskningen av egen smak. Mot en slik bakgrunn er det viktigere enn ellers å være på den sikre side. Et av de virkelig sikre kortene er vinene fra Patrice Rion som år etter år leverer viner du blir varm om hjertet av.

Hemmelig forelskelse
Og det er ikke på grunn av alkoholen, men rett og slett fordi de er så nydelige, i ordets rette betydning. Vakre, grasiøse og med en kraft og aromatisk dybde som gjør at du bare har lyst til å begrave deg i glasset - for en lang stund.

Da tenker jeg i første rekke på Rion Nuits Saint Georges 1er Clos des Argillières 2006 (51078) som har vært min hemmelige forelskelse i noen år nå. Den er nylig ankommet i 2006, men finnes faktisk fortsatt i 2004-versjon som da jeg smakte den sist var en åpenbaring, men som nå kanskje har gått i hi for en stund slik burgundere på dette nivået ofte gjør etter den første sjarmoffensiven. Og der er 2006 akkurat nå. En aldeles nydelig vin, rett og slett superb med flott fasthet, stofflig og rik, men samtidig med deilig bløthet. Som også finnes i magnum.

Små, men tydelige forskjeller
Men den overgås av nykomlingen Rion Nuits Saint Georges 1er Cru Clos Saint Marc 2006 (51079) som har det til felles med den andre at begge cru'ene ligger i Prémeaux-Prissey, nabolandsbyen til Nuits-Saint-Georges, som for øvrig er helt sør i Côte-de-Nuits. Clos Saint Marc er fyldigere og rikere med flotte tanniner. En nydelig vin som er superfruktig og har stor dybde på samme tid.

Forskjellen er som alltid i Burgund knyttet til jordsmonnet. Clos St. Marc ligger i den nedre delen av Argillières-vinmarken som altså omfatter begge parsellene. Men Clos St. Marc er mye mindre og gir bare 4000 flasker, mot drøyt 7.000 for Clos des Argillières. Mellom disse inngjerdete parsellene, derav navnet Clos, går det en forkastning i underjorden, som gjør at det under Clos St. Marc er mer porøs kalkjord. Den absorberer dermed mer fuktighet og gir plantene mer næring samtidig som røttene gis mulighet til å trenge dypere ned.

Ikke like hypet
Rion, som fra og med i år arbeider etter biodynamiske metoder, har ikke bare vinmarker i Prémeaux-Prissey. Den ekspansive produsenten har nå drøyt 5,5 hektar fordelt på fem ulike appellasjoner. Og lager blant annet en fantastisk Rion Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St. Jacques 2006 (49730).

2006 er imidlertid ikke fullt så imponerende som forgjengeren, men det skyldes i stor grad at den i øyeblikket er veldig ung og ekstremt fast, og at den allerede har lukket seg inne. Det gjør at vi kanskje må vente litt lenger på at den viser noe av den fantastisk rike bærfrukten den hadde i 2005-versjon. Men for den som har tid, vil dette garantert bli en høydare i kjelleren.

2006 er ikke like hypet som 2005 var, men årgangen er likevel svært overbevisende med veldig god og innsmigrende frukt. Fordelen er at prisene er noe lavere, og at vinene fortsatt er i salg, om enn i små kvanta som normalt er for Burgund. Rion lager også et par "budsjettutgaver" som er en fin trøst for den som har lavere grenser.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her