Høsttakkefestvin

På amerikansk vis feirer vi den 23. november høsten, ikke at den gir østlendingene noen særlig god grunn til takk, men likevel. Og da vil vi ha noe helamerikansk i glasset.
Aase E. Jacobsen
22 November 2000 - 23:19

Skal takkefesten bli helamerikansk, bør du trå til med helstekt kalkun. Og det kan du får tips om her. Hvis du nøyer deg med å skåle i amerikanske dråper, bør du velge noe som har alt, enten en bourbon som Jack Daniels med masse vanilje hvis du har mest lyst på brennevin eller en kraftig rødvin basert på amerikanernes, eller egentlig californiernes, egen drue, zinfandel. Denne druen hvis historie går tilbake til første halvdel av 1800-tallet (og det er fryktelig gammelt i USA) er ansvarlig for en rekke vinstiler, fra ganske vasne saker til reale smaksbomber. Beringer Zinfandel 1997(varenr. 13679, kr 124) er ingen pyse men heller ikke av de mektigste. Beringer lager stort sett rike viner og denne zinfandelen er også det tatt i betraktning at den tilhører husets enkleste vinserie. Druene som er brukt i vinen er delvis kjøpt inn og kommer fra store deler av California.

Den har alle de typiske trekkene for en vellaget zinfandel, masse bjørnebær, krydder (særlig pepper) og god saftighet. Tanninene er bløte hvilket gjør den god å drikke alene. Men den passer selvsagt til et ganske bredt utvalg retter fra vilt til kraftige retter med kylling eller kalkun (men den må være saftig), grillet kjøtt eller pasta med rike tomatbaserte sauser. Du kan sågar prøve den til saftig svineribbe.

Beringer Vineyards er det eldste vinhuset i Napa Valley. Og et landemerke på grunn av det vakre hovedhuset som er bygget i såkalt rhinsk bindingsverkstil. Beringer-familien er av tysk avstamming og kom til California rundt 1870 da Jacob Beringer forlot hjembyen Mainz, ikke for å finne gull som mange andre, men for å dyrke vindruer.

Selve vinhuset ble etablert i 1876. Siden 1971 er familien ute av bildet, og vinhuset eies og drives av en amerikansk finaniseringsgruppe etter at multinasjonale Nestlé hadde hånd om druene frem til 1995.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.

Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her