Hvitt burgunderkupp

Denne "vanlige" hvite burgunderen er et veritabelt kupp. Og produsenten har mer godt på lur.
Aase E. Jacobsen
29 April 2010 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Fichet Bourgogne Blanc Vieilles Vignes 2007 (59630) har nemlig alle de flotte egenskapene vi leter etter i en seriøs hvit burgunder. Selv om den har appellasjonen bourgogne blanc, har den masse meursault-karakter. Det skyldes tre forhold.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det ene at den kommer fra naboparsellen til premier cru-en Meursault-Charmes, en av de mer attraktive adressene i denne delen av Beaune. Charmes kjennetegnes som navnet antyder, av en forførende karakter, rik og fyldig, og ikke like mineralsk som eksempelvis Perrières og Genevrières, to andre premier cru-er.

Lie nye fat og batonnage
Det andre forholdet er at den er laget av druer fra 40 år gamle vinstokker. Det tredje er at den er laget av Jean-Philippe Fichet, en av de store nye talentene i Burgund. Han kjører et strengt regime i så vel vinmark som vinkjeller og lar vinene få bruke lang tid på å modnes i fat før tapping. Han bruker liten andel nye fat og lite batonnage, altså oppvirvling av bunnfallet.

Det er en metode som flere har blitt forsiktige med etter alle problemene med oksidert vin som ble rapportert for hvite burgundere fra midten av 90-tallet og utover. En av årsakene antas å være utstrakt bruk av batonnage og dermed eksponering overfor oksygen, kombinert med redusert bruk av svovel.

Fichets filosofi gjelder naturlig nok i enda større grad for hans "ekte" meursault-er, som Fichet Meursault les Tessons 2007 (59629). En kraftpakke av en vin som i øyeblikket er svært ung og lukket, nesten knytt, men som har svært mye å gå på. Og så er den bare en "vanlig" kommune-meursault. Det forteller litt om hva vi kan vente oss av når/om Fichets premier cru-er skulle dukke opp.

Begge vinene finnes som seg hør og bør siden vi snakker om Burgund, i små kvanta.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her