Godbiter i pollisten
Aligoté fra Bouzeron og Dom. de Villaine er et veritabelt burgundkupp

Aligoté fra Bouzeron og Dom. de Villaine er et veritabelt burgundkupp

Denne lekre hvitvinen lages av samme mann som står bak verdens mest ettertraktete viner.
14 Juni 2012 - 07:00

Aubert de Villaine, en av vinverdenens mest mytiske vinpersonligheter, takket være eierandelen i Domaine de la Romanée-Conti, lager også «hverdagsviner» av Burgunds doldis, nemlig druen aligoté. Mens de fleste forbinder den med hovedingrediensen i kir, er de Villaines utgave, Villaine Bouzeron 2010 (48592), dokumentasjon på hvor mye mer denne druen har å by på.

Flott matvin

Den er mineralsk med flott syre, god fylde og munnfølelse. En lekker og meget transparent vin, takket være en ideell årgang for hvite burgundere. Dessuten en veldig god matvin. Utmerket til sjømat, men også lyst kjøtt.

Bouzeron er en egen appellasjon for aligoté, den eneste faktisk, og mye takket være de Villaine. Beliggenheten er helt nord i Côte Chalonnaise, halvannen mil fra Beaune. Jordsmonnet er svært kalkholdig hvilket gir liv til den noe nøytrale aligotédruen. En annen viktig forklaring på at Bouzeron-aligoté er av en høyere kvalitet enn ellers, er at den her dyrkes i skråninger og ikke på flatmark som ellers i Burgund.

Lav avling

De Villaines vingård, som drives av Aubert og kona Pamela, og det siden 1973, er på 20 hektar. Fra og med 1986 har driften vært økologisk, og ifølge de Villaines vinmaker, Pierre de Benoist, kommer styrken ved slik drift til fullt uttrykk i årganger som 2010. En årgang som på grunn av vekslende vær under blomstringen fikk en svekkelse i denne, noe som igjen ga seg utslag i redusert avling. Hele 20-25 prosent lavere enn året før. Vingården holder seg fra før av til et nivå på avlingene som er 20 prosent lavere enn det som reguleres av vinloven.

Nær sagt selvsagt har de Villaine god kontroll på pinot noir-druen også. Deres Digone byr på fantastisk valuta for pengene, nydelig kirsebærfrukt, god dybde, og lekker syrefriskhet, men er for tiden ikke å få tak i her til lands.
 

Bestill vinen med en gang

Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Villaine Bouzeron 2010 (48592)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen  - med eller uten kjøtt
Dagens rett

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen - med eller uten kjøtt

Om du velger vegetarvarianten, kan denne gryta faktisk serveres kald. Som en tyktflytende salat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her