Drikke
Hvitt italiensk røverkjøp: Bli kjent med druen arneis

Hvitt italiensk røverkjøp: Bli kjent med druen arneis

En hvitvin med nok smak til å følge en vinterlig meny som tangerer hundrelappen er ikke hverdagskost. Dens røde brødre er også verd å strekke seg etter.
28 Februar 2007 - 01:01

Cascina Chicco Roero Arneis Anterisio 2005/2006 (55575) er en hvitvin du blir glad i. Både fordi den er så anvendelig, til alt fra fisk til pasta og grillet kylling, og mye til. Den er svært aromatisk og med behagelig friskhet samtidig som den har arneisdruens karakteristiske sitrusbitterhet som bidrar til dens gode egenskaper på matbordet. 

Historierik
Den fine karakteren er delvis et resultat av østvendte vinmarker som dermed beskytter druene fra den ofte nådeløse ettermiddagssolen. Siden arneis er en drue som ikke først og fremst er kjent for syren, bidrar dette forholdet til å beholde druens naturlige friskhet. Det er 2005-årgangen som er smakt, men 2006 er straks på vei og vi har ingen grunn til å anta annet enn at denne (grunnet alderen) er minst like frisk.

Arneis stammer fra Roero som er den vestre kuperte delen av Piemonte. Navnet fikk området etter adelsfamilien Roero som hersket over området i senmiddelalderen. Og arneis' historie går tilbake til 1400-tallet. Enda eldre er nebbiolos tradisjoner, her som i naboområdene Barolo, Barbaresco og Langhe.  

Enkeltvinmarker
Mens barbera i dag er en etterspurt drue, var den lenge kilde til hverdagsvinen. Cascina Chicco som er en relativt ny vinprodusent med parseller på de beste stedene i Roero, gjør maksimalt ut av både barbera og nebbiolo. Og får god hjelp av klimaet i Roero som er tørrere enn resten av Piemonte.

Særlig barbera er varmekjær. Og Barbera d'Alba Granera Alta 2004 (60890) kommer, på samme måte som arneisen, fra én enkelt vinmark med mange hundre års historie, som er sørøstvendt. Dermed oppnås en litt slankere stil enn for barbera med maksimal soleksponering.

Saftig kjøtt eller vilt
Men Granera Alta 2004 har mer enn nok av barberaens kjøttfulle og rike kirsebærkarakter, gode syre og fine tanniner. Også den en vin du blir glad i, særlig når saftige kjøttretter står på bordet.

Cascina Chiccos nebbiolo, Cascina Chicco Roero Valmaggiore 2001 (60889) kommer fra Roeros aller beste vinmark for nebbiolo, et renommé den hadde allerede på 1600-tallet. Denne sørvendte og bratte vinmarken med kalkholdig leirjord gir en veldig rik nebbiolostil, og Cascina Chiccos utgave står ikke tilbake på noen måte.

Ikke en nebbiolo for den som liker en delikat og tradisjonell stil, riktignok, men heller for den som liker kraftige og smaksrike viner. Prøv den til rike kjøttretter, gjerne vilt som reinsdyr med noe fedme i tilbehøret.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her