Drikke
Imponerende for kjelleren

Imponerende for kjelleren

Disse hvitvinene er blant de aller mest lagringsdyktige.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2013 - 13:55

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er kombinasjonen av druen chenin blanc og jordsmonnet i appellasjonen Savennières som sørger for den helt unike og altså svært holdbare vinstilen.

Mens områdene på andre siden av elven Loire er mest kjent for sine søte viner av samme drue (Quarts de Chaume, Coteaux du Layon og Bonnezeaux), er Savennières stedet for en tørr stil.

Den som har gjort området mest kjent i moderne tid er Nicolas Joly. Hans misjonering for biodynamisk dyrking og lite bruk av svovel har hatt effekt, for nå er 90 prosent av vinen herfra i det minste økologisk. Til sammen et trettitalls produsenter lager vin med Savennières på etiketten.

De fleste av dem er av nyere dato. Som Domaine FL. Charles Eric Pasquiers som siden 2006 lager vin av vinmarkene rundt Château de Chamboreau. Derfor heter også vinen Dom. FL Savennières Chamboureau 2008 (1929). Den er laget av økologisk dyrkete druer og er fremstilt uten tilsetning av gjær. Gjæring og modning finner sted i franske eikefat i 16-18 måneder.

Men resultatet er ingen eikepreget vin, derimot en vin som har fått mulighet til å åpne seg noe før flasketapping. Med så høy konsentrasjon som her, trenger vinen litt pustehjelp, før den lukkes inne av glass og kork. Godt hjulpet av veldig god syre vil den kunne forbli i denne flasken «evig». Eller i det minste 15 år. Det holder for de fleste.

Også i vanskelige år

Om du er i tvil om denne vintypens lagringsevne, har du nå muligheten til å teste det ut gjennom en ni og ti år eldre vin, riktignok fra en annen produsent. Men fra vinmarker innen den samme underappellasjonen i Savennières, nemlig Roche-aux-Moines. Savennières-Roche Aux Moines 1999 (5086)og Savennières-Roche Aux Moines 1998 (5084)demonstrerer til fulle vinstilens mineralske potensial. Her er det masse aromaer relatert til sjøbunn. Syrefriskheten er noe dempet, hvilket er naturlig over tid, men spesielt i et år som 1998 som ikke var det største for chenin blanc. Noe som også reflekteres i alkoholinnholdet som «bare» er på 12,5 prosent mot 13,5 for den ett år eldre og 14 for den ti år yngre. Den siste må trolig også tas på den globale oppvarmingens kappe.

1992-utgaven som nylig var tilgjengelig, er fra et enda vanskeligere år, men den resulterende vinen er like fullt en fascinerende og mektig smaksopplevelse. Som dokumenterer chenin blancs utrolige evne til å hente opp «godsaker» fra det ekstremt skrinne jordsmonnet selv under de vanskeligste forhold.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Calvados er Normandies gylne juvel
+

Calvados er Normandies gylne juvel

Calvados hviler på balansen mellom fruktigheten fra råvarene og eikefatene som brukes til modningen. Vellaget calvados er en av de mest interessante og mangfoldige fruktdestillatene som finnes.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastisk godt kjøp i basis fra Rhône
+
Ukens vin

Fantastisk godt kjøp i basis fra Rhône

Den var et av de beste kjøpene da den kom inn i basisutvalget i januar, og med 2022-årgangen har den fått ytterligere et løft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Calvados er Normandies gylne juvel
+

Calvados er Normandies gylne juvel

Calvados hviler på balansen mellom fruktigheten fra råvarene og eikefatene som brukes til modningen. Vellaget calvados er en av de mest interessante og mangfoldige fruktdestillatene som finnes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastisk godt kjøp i basis fra Rhône
+
Ukens vin

Fantastisk godt kjøp i basis fra Rhône

Den var et av de beste kjøpene da den kom inn i basisutvalget i januar, og med 2022-årgangen har den fått ytterligere et løft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her