Godbiter i pollisten
Disse vinene sjarmerer i senk - uavhengig av hva du måtte mene på forhånd

Disse vinene sjarmerer i senk - uavhengig av hva du måtte mene på forhånd

Naturvin er vinstilen som kan forene øl- og vinfolket. Er du hekta allerede, blir du blidere enn noen gang før i møte med Lucy. Det ble i hvert fall jeg.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2017 - 16:31

Når naturviner nærmer seg surøl med toner av brettanomyces og flyktig syre, er det store sjanser for at øl- og vinelskere kan begynne å snakke sammen. Det er muligens noe ikke alle har lyst å prøve ut. Enten fordi de ønsker å opprettholde grensene – vin er vin og øl er øl. Eller fordi de ikke bryr seg om det som skjer på andre siden av gjerdet.

Sprø druemiks

Men er du åpen til sinns, og det gjelder også om du har din fot, mening og gane godt plantet ett sted, er Lucy Margaux et godt sted å starte. Disse vinene er så vel grensesprengende og provoserende som virkelig gode. Men de ligner så absolutt ikke på den godt innarbeidete oppfatningen av en sangiovese eller pinot noir. Og det er det som gjør dem så utrolig kule.

Også etikettene er i en klasse for seg, som små kunstverk laget av resirkulert materiale. Og som er satt på for hånd - i hvert fall kan det se slik ut.

Likevel er sangiovesen Lucy Margaux Lucci Sangiovese 2015 den som er lettest å starte med. Etter at den har fått åpnet seg i glasset kommer mer frukt også i duften fram. I munnen er den veldig rund og innsmigrende og et veldig godt følge til mat. Den fungerer til både kjøtt og grønnsaksretter.

Druene kommer fra en vinmark med ekstra kjølig klima som medfører tilsvarende sen høsting. Dens villmann av en lillebror Domaine Lucci Vino Rosso 2015 kan også gå til smaksrike torskeretter nå som vi er på vei inn i den sesongen. At den fortjener betegnelsen villmann er ikke fordi den er ekstrem i smaken, nei da, langt derifra, heller det motsatte, kjøttfull og leskende i frukten, men fortsatt godt innenfor det seriøse. Det som gjør den litt sprø er druemiksen med sauvignon blanc, chardonnay og riesling ved siden av sangiovese og merlot. Og ikke minst at det funker.

Terroirdrevne til siste drue

Lucy Margaux’ toppviner er ikke uventet laget av pinot noir. Og det er nok her provokasjonen er størst, for noen av de mest konservative ganene er å finne blant pinot-tilhengerne. Lucy Margaux Jaspers Estate Pinot Noir 2015 er den strengeste av de tre pinot-ene som er å få kjøpt akkurat nå (om enn i svært små kvanta – det gjelder alle).

Monomeith-vinmarken.

Streng i den forstand at den har en veldig god syrestruktur og god tanninfasthet, men langt fra anemisk. Lucy Margaux Village of Tiers Pinot Noir 2015 er motsatsen, kjøttfull og rund med masse moden og parfymert frukt, men også god syrefriskhet. Lucy Margaux Monomeith Estate Pinot Noir 2015 er også ganske tøff, og mer preget av tørrstoffer og flyktig syre. Den har imidlertid et godt lagringspotensial og er kanskje den pinot-en som surølelskere vil føle seg mest hjemme hos.

Forskjellene er å finne i vinmarkene som har gitt druematerialet. Monomeith-vinmarken er den kjøligste av dem østvendt og høytliggende som den er. Druene dyrkes for øvrig av Patrick Sullivan - en kjent naturvinprodusent i området som også lager superkule viner. Jaspers Estate ligger ved 450 m.o.h og har sol hele dagen. Village of Tiers får druer fra mange vinmarker på høyder fra 200-600 m.o.h.

Lucy er datteren

Sally i vinmarken.

Bak navnet Lucy Margaux skjuler det seg en tidligere hotellmann, Anton von Klopper, som fikk smaken på vin, og byttet jobb, men som etter hvert fikk avsmak på den moderne vinmakingens bruk av tilsetningsstoffer. Siden 2002 har han og kona Sally laget vin etter naturmetoden under navnet Lucy Margaux/Domaine Lucci. Lucy er for øvrig datteren deres. 

De holder til i Basket Range i Adelaide Hills som er kjent for et kjølig klima som jo kler pinotdruene ekstra godt.

Disse australske naturvinprodusentene er også verd å sjekke ut

Gitt naturvintilnærmingen er det snakk om spontangjæring, lang skallkontakt under gjæringen, store brukte fat, ingen tilsetning av svovel og heller ingen filtrering.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt
Dagens rett

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt

Sei kan brukes til så mye mer enn bare som seibiff med løk. Den smakfulle fisken får en krydret avslutning i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her