Ingen snarveier

Abboteke Bar i Tromsø har som misjon å oppdra kundene til å drikke noe annet enn det de er vant til. Her er drinkene kun laget av de beste råvarer, egne hjemmelagde siruper og puréer.
Redaksjonen
06 Desember 2004 - 16:11

I utelivsbyen Tromsø har Abboteke Bar funnet et unikt konsept for seg selv. Det finnes flere cocktailbarer og steder hvor god drikke serveres, men ingen slik som Abboteke Bar. Her er råvarene i fokus og kun det beste og friskeste brukes. Kunnskapen til de som står bak bardisken er også imponerende. Her i huset er det et yrke de er stolte av, og ikke en deltidsjobb, mens de venter på "noe bedre".

- Her tar vi ingen snarveier. Vi bruker kun de beste og ferskeste råvarene. Vi smaker på alle råvarene for å finne ut hva som er bra. Barkartet justerer vi etter sesongen. Vi har ikke jordbærdrinker om vinteren. Vi anbefaler det beste ut fra det vi har, og står for anbefalingen, forteller barsjef Idar Sørensen.

Hjertebarnet
Frosne blokker er bare en nødløsning. Ingen tilsetningsstoffer og dårlige råvarer er velkomne her. - Vi koker egne siruper. Av og til ser det ut som et kjøkken her. Da kutter vi urter og krydder for å lage siruper. Vi lager våre egne couliser og puréer, og istedenfor fruktlikører bruker vi frukt, sier Sørensen.

To år har han brukt på å bygge opp hjertebarnet sitt. Han kom hjem til Tromsø etter å ha bodd i Oslo en tid, med en notisblokk i lomma som inneholdt alle ideene til denne baren. Da han fikk tilbud om å bygge opp denne baren, lot han ikke sjansen gå fra seg. Baren hadde vært stengt en tid. Sørensen falt for tapetet på veggen, og bestemte seg for at dette var baren han ville ta del i å bygge opp. Med gammelt, rødt tapet på veggene og sittegrupper i samme stil, og stjerner fra 50-tallet på veggene er baren blitt en hit.

I det lille, koselige lokalet med Betty Paige, Elvis og diverse filmhelter kikkende over skulderen, har mange tromsøværinger fått seg smaksopplevelser de ikke trodde eksisterte i en drink. Dempet soul, jazz og funk setter stemningen.

- Konseptet vårt krever at vi må jobbe fortere. Vi bruker lengre tid på å tilberede drinkene. Derfor kan vi ikke ta inn folk fra gata, men må ha noen som kan yrket. Jeg har tre utrolig, dyktige bartendere her, forteller Sørensen, mens han mikser en Kiwi Martini.
- Hmm, denne kiwien er egentlig for moden for en Kiwi Martini. Derfor burde jeg laget en Kiwi Fizz av den. Da trenger du nemlig mindre kiwi, kommenterer han.

Utvide horisonten
De moderniserte cocktailoppskriftene duger ikke. Mye tid er brukt på å finne tilbake til de originale oppskriftene. Nesten 100 år gamle drinker som ingen har hørt om blir blåst liv i igjen. Nye ting prøves også ut.

- Det særeste vi har hatt er vel Aquatini med marinerte reker. Det var dessverre bare vi som syntes det var gøy, og ikke gjestene. Nå er vel den særeste ingrediensen syltet ingefær. Vi lager drinken Ginger Bubbles med syltet ingefær, en sukkerbit med angostura og champagne, forteller Sørensen ivrig.
Han legger til at misjonen deres er å utvide horisonten til kundene.
- Livet er for kort til å drikke det samme. Hos oss får folk drikke noe annet enn de er vant til.

Perfekt balanse
Sørensen mener noe av det viktigste når du lager en god drink er å få den perfekte balansen mellom sødme og syre. Er det for søtt, blir det ikke bra, og for mye syre ødelegger smaksløkene. Den optimale drinken for han er Dry Martini. - Det er kongen over alle drinker. Der kan du oppdage hvor flink bartenderen er. Dry Martini skal være perfekt balansert, så knusktørr som det går an å få den, mener han.

Det er ikke bare cocktails på barkartet. I tillegg har de byens beste utvalg av rom, calvados, grappa, maltwhisky og cognac. Destillatene selges helt ned til 1 cl, slik at folk skal kunne smake først hvis de er usikker på om de liker noe. Kurs arrangeres også.

- Folk betaler en sum, og så kommer leverandører for å holde foredrag. Etterpå kommer de gjerne igjen som kunder. Folk er blitt mer kvalitetsbevisste, og vil vite hva de drikker.

Ofte kommer andre bartendere innom for å høre hvordan de gjør det på Abboteke Bar.
- Om et par år gjør alle det på denne måten. Da må vi finne på noe nytt. Nå er det blitt så bra som det kan bli her. Vi har masse stamgjester og flere kommer til. Til tider er det ikke plass her. Det funker med kvalitet, og du kan selge alt bare du har kunnskap om det du selger, avslutter Idar Sørensen.

Wasabi Martini

Wasabi Martini

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker ¾ full med is og ha i alle ingrediensene.

Rist godt og sil over i et stort, godt avkjølt cocktailglass.

Pynt drinken ved å legge en stripe noriblad (tang til sushiruller) over drinken.

Tips: Wasabi (revet japansk pepperrot) brukes som tilbehør til sushi og du kan finne det ferdig blandet i butikkhyllene. Pass på å ikke bruke for mye wasabi da det er sterkt.

Sukkerlake lager du enkelt selv ved å koke opp 2 dl sukker i 1 dl vann til sukkeret er løst opp for så å kjøle ned til det er kaldt. 

Råvarer:

Sendt inn av Idar Sørensen, Tromsø

Vurder oppskriften

Ginger Bubbles

Fremgangsmåte

Sendt inn av Idar Sørensen,Abboteke Bar, Tromsø

Vurder oppskriften

Virgin Mango Caipirinha

Fremgangsmåte

Muddle alle ingrediensene i et stort oldfashioned-glass. Fyll på med knust is og løft drinken inn i isen med en barskje.

Sendt inn av Idar Sørensen,Abboteke Bar, Tromsø

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her