Ingen snarveier

Abboteke Bar i Tromsø har som misjon å oppdra kundene til å drikke noe annet enn det de er vant til. Her er drinkene kun laget av de beste råvarer, egne hjemmelagde siruper og puréer.

I utelivsbyen Tromsø har Abboteke Bar funnet et unikt konsept for seg selv. Det finnes flere cocktailbarer og steder hvor god drikke serveres, men ingen slik som Abboteke Bar. Her er råvarene i fokus og kun det beste og friskeste brukes. Kunnskapen til de som står bak bardisken er også imponerende. Her i huset er det et yrke de er stolte av, og ikke en deltidsjobb, mens de venter på "noe bedre".

- Her tar vi ingen snarveier. Vi bruker kun de beste og ferskeste råvarene. Vi smaker på alle råvarene for å finne ut hva som er bra. Barkartet justerer vi etter sesongen. Vi har ikke jordbærdrinker om vinteren. Vi anbefaler det beste ut fra det vi har, og står for anbefalingen, forteller barsjef Idar Sørensen.

Hjertebarnet
Frosne blokker er bare en nødløsning. Ingen tilsetningsstoffer og dårlige råvarer er velkomne her. - Vi koker egne siruper. Av og til ser det ut som et kjøkken her. Da kutter vi urter og krydder for å lage siruper. Vi lager våre egne couliser og puréer, og istedenfor fruktlikører bruker vi frukt, sier Sørensen.

To år har han brukt på å bygge opp hjertebarnet sitt. Han kom hjem til Tromsø etter å ha bodd i Oslo en tid, med en notisblokk i lomma som inneholdt alle ideene til denne baren. Da han fikk tilbud om å bygge opp denne baren, lot han ikke sjansen gå fra seg. Baren hadde vært stengt en tid. Sørensen falt for tapetet på veggen, og bestemte seg for at dette var baren han ville ta del i å bygge opp. Med gammelt, rødt tapet på veggene og sittegrupper i samme stil, og stjerner fra 50-tallet på veggene er baren blitt en hit.

I det lille, koselige lokalet med Betty Paige, Elvis og diverse filmhelter kikkende over skulderen, har mange tromsøværinger fått seg smaksopplevelser de ikke trodde eksisterte i en drink. Dempet soul, jazz og funk setter stemningen.

- Konseptet vårt krever at vi må jobbe fortere. Vi bruker lengre tid på å tilberede drinkene. Derfor kan vi ikke ta inn folk fra gata, men må ha noen som kan yrket. Jeg har tre utrolig, dyktige bartendere her, forteller Sørensen, mens han mikser en Kiwi Martini.
- Hmm, denne kiwien er egentlig for moden for en Kiwi Martini. Derfor burde jeg laget en Kiwi Fizz av den. Da trenger du nemlig mindre kiwi, kommenterer han.

Utvide horisonten
De moderniserte cocktailoppskriftene duger ikke. Mye tid er brukt på å finne tilbake til de originale oppskriftene. Nesten 100 år gamle drinker som ingen har hørt om blir blåst liv i igjen. Nye ting prøves også ut.

- Det særeste vi har hatt er vel Aquatini med marinerte reker. Det var dessverre bare vi som syntes det var gøy, og ikke gjestene. Nå er vel den særeste ingrediensen syltet ingefær. Vi lager drinken Ginger Bubbles med syltet ingefær, en sukkerbit med angostura og champagne, forteller Sørensen ivrig.
Han legger til at misjonen deres er å utvide horisonten til kundene.
- Livet er for kort til å drikke det samme. Hos oss får folk drikke noe annet enn de er vant til.

Perfekt balanse
Sørensen mener noe av det viktigste når du lager en god drink er å få den perfekte balansen mellom sødme og syre. Er det for søtt, blir det ikke bra, og for mye syre ødelegger smaksløkene. Den optimale drinken for han er Dry Martini. - Det er kongen over alle drinker. Der kan du oppdage hvor flink bartenderen er. Dry Martini skal være perfekt balansert, så knusktørr som det går an å få den, mener han.

Det er ikke bare cocktails på barkartet. I tillegg har de byens beste utvalg av rom, calvados, grappa, maltwhisky og cognac. Destillatene selges helt ned til 1 cl, slik at folk skal kunne smake først hvis de er usikker på om de liker noe. Kurs arrangeres også.

- Folk betaler en sum, og så kommer leverandører for å holde foredrag. Etterpå kommer de gjerne igjen som kunder. Folk er blitt mer kvalitetsbevisste, og vil vite hva de drikker.

Ofte kommer andre bartendere innom for å høre hvordan de gjør det på Abboteke Bar.
- Om et par år gjør alle det på denne måten. Da må vi finne på noe nytt. Nå er det blitt så bra som det kan bli her. Vi har masse stamgjester og flere kommer til. Til tider er det ikke plass her. Det funker med kvalitet, og du kan selge alt bare du har kunnskap om det du selger, avslutter Idar Sørensen.

Wasabi Martini

Antall porsjoner

1

Ingredienser

5 cl
litt
wasabi (ca på størrelse med en liten ert)

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker ¾ full med is og ha i alle ingrediensene.

Rist godt og sil over i et stort, godt avkjølt cocktailglass.

Pynt drinken ved å legge en stripe noriblad (tang til sushiruller) over drinken.

Tips: Wasabi (revet japansk pepperrot) brukes som tilbehør til sushi og du kan finne det ferdig blandet i butikkhyllene. Pass på å ikke bruke for mye wasabi da det er sterkt.

Sukkerlake lager du enkelt selv ved å koke opp 2 dl sukker i 1 dl vann til sukkeret er løst opp for så å kjøle ned til det er kaldt. 

Råvarer:

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Ginger Bubbles

Ingredienser

Zardetto Prosecco Brut (italiensk tørr musserende)
litt
Angostura

Fremgangsmåte

Dynk sukkerbiten i angostura og legg den i bunnen av et flûte-glass.
Ha i ingefær og fyll opp med Prosecco.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Frukt fizz

Fremgangsmåte

Shakes og siles over is i et longdrinkglass. Toppes med soda.
Pyntes med biter eller skiver av frukten du har brukt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Albatros

Fremgangsmåte

Shakes og siles over is i et longdrinkglass. Toppes med sprite og garneres med cocktailbær.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Virgin Mango Caipirinha

Ingredienser

1 stk
toppet ts pulverisert demarasukker
2 cl

Fremgangsmåte

Muddle alle ingrediensene i et stort oldfashioned-glass. Fyll på med knust is og løft drinken inn i isen med en barskje.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Tekst: Renate Jenssen
Foto: Eva Brænd

Forsiden akkurat nå

Til toppen